Ei sunt arhitecții spațiilor verzi din Iași! Timp de mai multe decenii au stat cu mâinile în pământ. Nimeni nu știa ce școală au absolvit – FOTO
În spatele aranjamentelor de flori și toate spațiile verzi de care se bucură ieșenii în fiecare zi se ascunde o muncă greu de imaginat. Angajații SC Servicii Publice SA Iași fac totul din plăcere și din dragoste pentru flori. Foarte puțini oameni știu, însă, că cea mai mare parte din personal a terminat o facultate în domeniul horticulturii și sunt profesioniști în ceea ce fac
Monica Andone are 42 de ani și este una dintre cele mai vechi angajate a SC Servicii Publice SA Iași. De mai bine de 10 ani își dedică timpul pentru a avea grijă ca toate spațiile verzi din municipiul Iași să arate impecabil. Aceasta a povestit secretele din spatele unui aranjament bine făcut și care sunt pașii de pregătire.
„Eu lucrez aici din anul 2008 și vreau să vă spun că până se ajunge la rezultatul pe care-l vede toată lumea se depune o muncă enormă. Fac parte din echipele care se ocupă de munca de pe teren, din oraș. Noi amenajăm tot ce înseamnă spații verzi în oraș. Pentru a duce la capăt o lucrare, ai nevoie de foarte multă răbdare și foarte multă pasiune. Aranjamentele care par că răsar peste noapte au în spate ore de muncă și de documentare. Nu e o joacă, chiar dacă așa pare.
Toată munca se face în echipă și punem la punct toate detalii. Pentru început facem un plan scris, să vedem cum va arăta totul, iar mai apoi începem treaba. Nu e ușor să lucrezi cu plantele, mai ușor este să lucrezi cu omul, petru că el îți spune de ce are nevoie, pe când florile, nu. Toate plantele sunt diferite și trebuie să știi să lucrezi cu fiecare în parte. Ceea ce facem noi este o lume aparte și pot spune că este chiar o arhitectură a plantelor”, a declarat Monica Andone, angajat Servicii Publice Iași.
În edițiile anterioare ale BZI, reporterii au prezentat povestea Lilianei Coțofană, una dintre cele mai vechi angajate de la Salubris Iași.
Angajații de la Servicii Publice Iași au studii în horticultură
Nimeni nu ar fi crezut că o mare parte din muncitorii de la Servicii Publice Iași, pe care îi vedem în tot orașul plantând flori și îngrijind gazonul, sunt absolvenții ai Facultății de Horticultură. Pentru ca fiecare plantă să arate impecabil, angajații trebuie să cunoască foarte bine noțiunile de tratare și îngrijire a plantelor. Sunt și muncitori fără facultate, dar și aceștia sunt profesioniși în domeniu, lucrând de foarte mult timp.
„Foarte multe persoane tratează munca noastră cu superficialitate, dar ei nu știu că necesită studii. Foarte mulți dintre colegii mei sunt absolvenții ai Facultății de Horticutură. Este necesar să știi să lucrezi cu pământul, să tratezi bolile plantelor, să le previi și să știi cum să le îngrijești. Eu am absolvit studiile de licență în anul 2002, iar în 2003 și masterul. Sunt extrem de încântată că lucrez în domeniu și fac ceea ce iubesc. Plantatul și udatul sunt cele mai simple, însă ingrijirea plantelor și a gazonului înseamnă mult mai mult.
Tot ce se vede în oraș este făcut de oamenii care chiar sunt profesioniști în ceea ce fac, chiar dacă uneori nici nu sunt băgați în seamă de trecători. Munca lor este foarte importantă pentru acest oraș. Nu oricine ar putea lucra în acest domeniu. Am și foarte mulți colegi din mediul rural, care știu să lucreze cu pământul. Noi de acești oameni avem nevoie. Dacă solul nu este lucrat și tratat așa cum trebuie, nu ar arăta cum trebuie. Colegii mei sunt profesioniști și își fac treaba cu pasiune și o fac bine. Noi suntem oamenii care avem grijă ca orașul să arate mereu bine, care lucrează afară, indiferet că plouă, ninge sau e soare. Trebuie să fim acolo mereu”, a precizat Monica Andone, angajat Servicii Publice Iași.
Spațiile verzi nu mai sunt vandalizate
Munca angajaților de la Servicii Publice este apreciată de ieșeni. Din mâinile acestora ies adevărate opere de artă, create doar din flori. Aceștia au precizat că ieșenii acum sunt mult mai recunoscători și nu mai vandalizează spațiile verzi abia amenajate. Nu mai aruncă gunoaie și nu mai rup florile.
„Ne bucură foarte mult faptul că ieșenii apreciază într-un final munca noastră și nu mai distrug locurile amenajate de noi. În urmă cu mai mulți ani ne confruntam cu situații în care unele persoane distrugeau plantele, gazonul sau aruncau gunoaie. Nici nu plecam bine din parcuri sau unde amenajam ceva că în urma noastră veneau și distrugeau tot. Acum nu se mai întâmplă așa, trec pe lânge flori, le admiră, le fotografiază. Este o satisfacție enormă când cineva îți apreciază munca. Mai există mici probleme din partea cetățenilor. Sunt câțiva copii, cred că sunt aceiași mereu. Ne distrug sistemele de irigare ale plantelor. Le rup mereu și nu îmi pot explica de ce fac acest lucru”, a adăugat Monica Andone, angajat Servicii Publice Iași.