Ei au tolerat neregulile făcute de managerul Daniel Timofte de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași! Acum, toți ridică din umeri, în timp ce pacienții sunt lăsați în voia sorții!

de: Redacția BZI
02:00, 06 dec. 2022

Medicii, șefii de clinicii, membrii Consiliului de Administrație, membrii comitetului director de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași și reprezentanții Ministerului Sănătății sunt vinovați de situația în care ajuns unitatea medicală. În ciuda faptului că, în perioada 04.07.2022 – 12.08.2022, o comisie din partea Ministerului Sănătății, formată din dr. Renata Zulean, ec. Lucica Lincan și ec. Mihai Duluman, a realizat un audit în cadrul spitalului, ocazie cu care au fost scoase la iveală o mulțime de probleme ce au fost cuprinse în raportul final, nr. BAPI 974/24.10.2022, conducerea unității medicale nu a luat niciun fel de măsuri, rămânând în aceeași stare de lâncezeală

Deși raportul final, nr. BAPI 974/24.10.2022, demonstrează fără echivoc că Daniel Timofte a adus spitalul pe marginea prăpastiei, viețile pacienților fiind puse în pericol, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, tergiversează demiterea acestuia, a membrilor din comitetul director, Lidia Ionescu, Mariana Loghin și Cristina-Petronela Chiriac, dar și a membrilor din Consiliul de Administrație.

Membrii Consiliului de Administrație au tolerat neregulile făcute de managerul Daniel Timofte, iar acum se dezic de întreaga situație

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași a ajuns într-o situație fără precedent, fiind la un pas de colaps. Deși erau conștienți de ceea ce se întâmpla, medicii și șefii de clinici au preferat să păstreze tăcerea și să lase corupția să colcăie, preferând să nu-și riște posturile călduțe.

În ciuda nenumăratelor referate de necesitate care nu au fost luate în seamă de către conducerea spitalului, nimeni nu a luat atitudine, întreaga situație răsfrângându-se asupra pacienților care au fost nevoiți să-și cumpere medicamente din banii proprii sau să aștepte luni întregi până să poată fi operați. Nimeni nu spune nimic de numărul deceselor înregistrate în perioada în care din spital au lipsit medicamente banale.

La fel de vinovați de situația critică în care a ajuns cel mai mare spital din Moldova sunt și membrii Consiliului de Administrație de la acea vreme, dr. Vasile Cepoi, dr. Bogdan Iliescu, prof. dr. Vasile Drug, dr. Iulian Radu și prof. dr. Radu Iliescu, care i-au lăsat pe Daniel Timofte și pe acoliții săi să acționeze după bunul plac.

Conform Legii 95/2006, privind Conducerea spitalelor, Consiliul de Administrație avizează bugetul de venituri și cheltuieli al spitalului, precum și situațiile financiare trimestriale și anuale; aprobă măsurile pentru dezvoltarea activității spitalului, în concordanţă cu nevoile de servicii medicale ale populaţiei; avizează programul anual al achiziţiilor publice. întocmit în condiţiile legii; analizează modul de îndeplinire a obligaţiilor de către membrii comitetului director şi activitatea managerului şi dispune măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii; propune revocarea din funcţie a managerului şi a celorlalţi membri ai comitetului director, în anumite cazuri prevăzute în lege.

Deși Daniel Timofte și ceilalți membri din comitetul director au motivat că problemele financiare și neregulile constate în cadrul Serviciului de Achiziții al spitalului au fost generate de pandemie și de creșterea inflației, este clar că acestea au fost doar scuze, din moment ce alte spitale din Iași nu se confruntă cu astfel de probleme.

După cum s-a anunțat la ultima ședință de CA, Consiliul de Administrație de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași se va întruni într-o ședință lunară, până în data de 12 decembrie 2022, când se așteaptă ca Daniel Timofte să propună spre aprobare o serie de măsuri, prin intermediul cărora să îmbunătățească situația unității medicale.

Este greu de crezut că Consiliul de Administrație se va întâlni atât de repede din moment ce unii membri și-au dat demisia și nu s-au făcut alte numiri.

Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu membrii Consiliului de Administrație pentru a-i întreba dacă în timpul ședințelor lunare au semnalat conducerii neregulile din spital și de ce nu au propus demiterea managerului când au constatat că activitatea medicală nu se poate desfășura din cauza lipsurilor majore, însă Vasile Cepoi și prof. dr. Vasile Drug nu au putut fi contactați.

Fiind întrebat despre același lucru, dr. Bogdan Iliescu a declarat:

„Îmi pare rău. Nu mai fac parte din Consiliul de Administrație”.

Demiterea lui Daniel Timofte și a membrilor comitetului director, sigura soluție care mai poate salva Spitalul „Sf. Spiridon”!

Din cauza numeroaselor nereguli constate în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, care au fost cuprinse în raportul final, nr. BAPI 974/24.10.2022, și publicate de BZI, Ministerul Sănătății a solicitat Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași și Curții de Conturi a României să facă o anchetă, respectiv un control, în cadrul spitalului, și să ia măsurile care se impun.

Prin adresa nr. 1189 din 21 noiembrie 2022, Direcția Generală Economică din cadrul Ministerului Sănătății i-a cerut lui Alexandru Rafila să transmită raportul de audit public intern, nr. BAPI 974/24.10.2022, Curții de Conturi a României și Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași și să aplice articolul 84, alin. (1), lit. (p) din Legea nr. 95/2006, republicată, care prevede că contractul de management și contractul de administrare încetează în cazul existenței a trei luni consecutive de plăți restante, a căror vechime este mai mare decât termenul scadent de plată, respectiv a arieratelor, în situația în care, la data semnării contractului de management, unitatea sanitară nu înregistrează arierate.

Pentru a dezvălui starea în care a adus Daniel Timofte unitatea medicală vom prezenta situația plăților restante mai mari de 90 de zile pentru anul 2022. În mai, arieratele aveau o valoare de 198.479 de lei, în iunie fiind de 246.445 de lei. În iulie, spitalul a înregistrat arierate în valoare de 271.779 de lei, urmând ca, în august, valoarea arieratelor să fie de 149.774 de lei, în septembrie – 15.860 de lei, iar în octombrie – 1.329 de lei.

Dacă membrii Consiliului de Administrație își făceau datoria și acționau conform legislației în vigoare, Daniel Timofte ar fi trebuit demis imediat ce spitalul a înregistrat trei luni consecutive de plăți restante a căror vechime este mai mare decât termenul scadent de plată.

Reporterii BZI au contactat-o și pe Lidia Ionescu, directorul medical al Spitalului „Sf. Spiridon”, dar aceasta nu a vrut să comenteze situația.

„Sunt în trafic, spitalul are purtător de cuvânt, nu stau să răspund acum la întrebări”, a declarat dr. Lidia Ionescu.

Direcția Națională Anticorupție trebuie să ia măsuri urgent, pentru ca, măcar în ultimul ceas, Daniel Timofte și membrii comitetului director să fie înlăturați de la conducerea Spitalului „Sf. Spiridon”. Aceștia trebuie trași la răspundere, deoarece, din cauza managementului defectuos de care au dat dovadă în ultimii doi ani, mii de pacienți au avut de suferit sau poate chiar și-au pierdut viețile.