Ce îi face lipsa de somn corpului tău
Lipsa somnului se reflectă adesea pe față prin cercurile întunecate din jurul ochilor. Dar această consecință estetică este doar vârful aisbergului, caci urmarile nopților scurte și proaste pot fi mult mai mari. Iata care sunt efectele lipsei de somn asupra corpului!
Efecte asupra memoriei
Conform studiului realizat de Nicolas Dumay, psiholog la Universitatea Exeter din Anglia, dormitul promovează procesul de memorare și ajută la recuperarea amintirilor. Neurologul american Michael S. Jaffee merge mai departe și explică faptul că somnul elimină proteinele periculoase pentru creier (acele proteine care se găsesc în prea mare cantitate la persoanele cu Alzheimer).
Riscuri ridicate de boli cardiovasculare
Numeroase studii au arătat că persoanele cărora le lipsește somnul sunt mai predispuse la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Timp de mai bine de doi ani, Dr. Jang Young Kim de la Universitatea Yonsei a urmărit 2.600 de adulți. Conform concluziilor ei, cei care dorm mai puțin de șase ore pe noapte au șanse cu 41% mai mari de a dezvolta sindrom metabolic care duce la accident vascular cerebral și boli de inimă.
Creștere în greutate
Creșterea în greutate este unul dintre efectele lipsei de somn asupra corpului! Când dormi, corpul tău secretă leptină (hormonul sațietății) pentru a susține foamea noaptea. Când te trezești, hormonul care promovează foamea (grelina) este secretat. O perioadă de somn prea scurtă perturbă aceste mecanisme și crește pofta de mâncare. În plus față de schimbarea ciclurilor de secreție hormonală, a petrece mai mult timp treaz încurajează gustarile și, prin urmare, creșterea în greutate.
Lipsa somnului duce la depresie
Lipsa somnului (și prelungirea timpului necesar adormirii) duce la concentrarea asupra imaginilor negative la persoanele care sunt deprimate. Astfel, depresia, care favorizează lipsa somnului, este favorizată și de aceasta. Este un cerc vicios.
Un sistem imunitar slăbit
Nopți nedormite care se succed și întregul sistem imunitar devine neclintit: mobilizat constant, organismul nostru, care nu a avut timp să se odihnească, ajunge să producă din ce în ce mai puțini anticorpi și devine mai puțin rezistent la diferite inflamații și infecții.
Tulburări de concentrare și atenție
Dacă nu dormi suficient, este de două ori mai probabil să citești aceeași propoziție într-o carte de 10 ori înainte să o înțelegi și vei putea să selectezi mai puține informații.
Lipsa somnului agraveaza stresul
Un studiu realizat de cercetătorii de la Laboratorul de somn și imagistică neuronală de la Universitatea din Berkeley (California) a constatat că privarea de somn poate crea anxietate. Când sunteți stresat, produceți cortizol care eliberează glucoză în sânge. Energizează, menține vigilența și compensează lipsa somnului. Dar, mai presus de toate, este un ciclu vicios deoarece, deși poate fi cauzat de lipsa somnului, este și un factor de insomnie.
Instabilitate emoțională
Instabilitatea emoțională este unul dintre efectele lipsei de somn asupra corpului! Lipsa răbdării, nervozitatea și plansul ușor, chiar și tulburările psihiatrice, ar fi induse de lipsa somnului. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv a observat comportamentul unui grup de oameni în fața a trei imagini si a constatat că emoțiile au crescut de zece ori fără somn.
Dezvoltarea diabetului
Atunci când nu dormim suficient, ne îngrășăm. În mod ciudat, vrem să mâncăm, dar nu orice: carbohidrați, grăsimi, zahăr. Conform unui studiu, somnul insuficient duce la scăderea sensibilității la insulină și la un risc mai mare (cu 37% în medie) de a dezvolta diabet de tip 2.
Scăderea libidoului și a fertilității
Cu cât dormi mai puțin, cu atât vrei mai puțin să faci dragoste. Dacă legătura dintre somn și libidou pare evidentă, probabil următoarele date vă vor surprinde: epidemiologii danezi au efectuat un studiu pe 953 de tineri danezi și au constatat că cei care au avut probleme cu somnul au avut o concentrație de spermă mai mică cu 29%. Acești tineri sunt, prin urmare, mai puțin fertili decât bărbații care dorm bine.
O scădere a masei cerebrale
Un mic studiu realizat pe 15 tineri de cercetătorii de la Universitatea din Uppsala, Suedia, a constatat că somnul insuficient ar putea fi critic pentru sănătatea creierului. Unul dintre grupuri nu a dormit toată noaptea, celălalt a dormit opt ore. Cercetătorii au observat o creștere a concentrației de NSE și S-100B în sângele primului grup. Cu toate acestea, creșterea acestor molecule este în mod normal asociată cu leziuni cerebrale, ceea ce ar arăta că lipsa somnului ar putea duce la probleme neurodegenerative.
Pierderea parului
Pierderea parului este unul dintre efectele lipsei de somn asupra corpului! Atunci când corpul suferă, la fel de mult suferă și părul, deoarece este foarte sensibil la modificările corporale și la disfuncțiile interne. Dacă corpul este obosit, pielea capului este iritată, bulbul părului este mai puțin irigat, părul pierde grosimea și cade.