Efectele chimenului asupra corpului, mai ales asupra ficatului

de: BZI.ro
12:03, 23 feb. 2021

Dacă există un condiment care se folosește la fel de mult ca remediu, în special în medicina ayurvedică, medicina tradițională indiană, este pudra de chimen sau semințele de chimen! Sămânța se găsește în multe farmacopee și medicamente tradiționale din întreaga lume și are multe virtuți.

Să aflăm împreună care sunt beneficiile pentru chimen ale sănătății și cum să le folosim pentru ameliorarea afecțiunilor zilnice, mai ales pe cele aparute la nivelul ficatului.

Efectele chimenului asupra corpului, mai ales asupra ficatului

Chimenul, sămânța plantei Cuminum cyminum, se remarcă prin concentrația sa în:

Fier: esențial, printre altele, pentru transportul oxigenului în organism.
Magneziu: esențial, printre altele, pentru buna funcționare a sistemului digestiv.
Fosfor: esențial, printre altele, pentru buna funcționare a celulelor nervoase, esențial pentru un bun dinamism muscular și cerebral.
Beta caroten: antioxidant, ajută la combaterea îmbătrânirii celulare
Și, de asemenea: flavonoide, taninuri, mucilagii, vitaminele B1, B2, B6, B9 (acid folic), PP, C, K etc.

Beneficiile chimenului

Pe scurt, chimenul este: analgezic, antiinflamator, analgezic, antispastic și antipiretic. Se utilizează pentru ameliorarea digestiei dificile, a durerilor și spasmelor stomacale și a durerilor menstruale, gastritei, inflamației reumatice, hepatitei și febrei.

Acțiune asupra tulburărilor digestive

Chimenul este un condiment eficient pentru prevenirea și ameliorarea majorității problemelor digestive, precum și pentru reducerea infecțiilor de origine alimentară. Consumul său este recomandat în cazurile de digestie dificilă, flatulență, colici, diaree, constipație, dureri abdominale și stomacale.

Condimentul are proprietăți carminative și antispastice, adică va ajuta la ameliorarea balonării, a stomacului supărat și, în general, a spasmelor tractului digestiv. De exemplu, persoanele care au probleme cu digestia verzei sau leguminoaselor ar trebui să încerce să adauge o linguriță de semințe de chimen în apa de gătit, este teribil de eficientă.

Crește eliberarea de proteine ​​digestive în gură, stomac și intestinul subțire, pentru a avea o digestie mai eficientă și, de asemenea, crește eliberarea bilei din ficat, care ajută la digerarea grăsimilor și a unor substanțe nutritive din acesta.

Un studiu pe 57 de pacienți cu sindrom de colon iritabil (IBS) a arătat că administrarea de chimen zilnic timp de 2 săptămâni a îmbunătățit simptomele.

Un diuretic excelent, chimenul stimulează o bună eliminare urinară și ajută la curățarea sistemului renal, în general sub formă de infuzie.

Stimulează producția de enzime intestinale și promovează asimilarea nutrienților și mineralelor.

Acțiune împotriva colesterolului

Multe studii au arătat proprietățile anti-colesterol ale chimenului. De fiecare dată, grupul care a luat chimen a văzut o îmbunătățire a nivelului de colesterol comparativ cu grupul care a luat un placebo.

Un studiu în care primul grup a luat 75 mg de chimen de două ori pe zi timp de opt săptămâni a arătat o scădere semnificativă a trigliceridelor.

Un alt studiu cu 1 g de chimen zilnic timp de 6 săptămâni a arătat o scădere a colesterolului LDL (colesterolul „rău”) cu aproape 10%.

Un alt studiu realizat pe 88 de femei, dintre care jumătate au luat 3 g de chimen cu iaurt de două ori pe zi timp de 3 luni, au avut niveluri mai ridicate de colesterol HDL (colesterolul „bun”) decât grupul care a luat placebo.

Acțiune împotriva diabetului

Mai multe studii au arătat efectul benefic al chimenului asupra diabetului de tip 2.

Un studiu a fost efectuat în India pe 3 grupuri de animale cu diabet de tip 2. Primului grup i s-a administrat micumină și al doilea grup a primit glibenclamidă (Diabeta), medicamente antidiabetice. Al treilea grup a primit suplimente de chimen în dietă.

Rezultat: cele 3 grupuri au văzut scăderea nivelului lor de colesterol și trigliceride (grăsimi dăunătoare din sânge). Toate cele 3 grupuri au înregistrat reduceri semnificative ale nivelurilor de HbA1c și niveluri mai scăzute de grăsimi și inflamații dăunătoare în celulele pancreasului, organul care produce insulina. Cercetătorii au concluzionat că suplimentarea cu chimen a fost la fel de bună, dacă nu chiar mai bună, decât Glibenclamida în tratarea diabetului.

Un studiu din India a arătat că administrarea de pulbere de chimen la șobolanii cu diabet a întârziat progresia cataractei, o boală oculară foarte frecventă la diabetici, cauzată de creșterea glicemiei.

Efect stimulator asupra alăptării

Chimenul este un condiment galactogen care stimulează creșterea productiei de lapte la mamele care alăptează. Pentru aceasta, este adesea asociat cu fenicul și chimion, apoi consumat sub formă de ceai de plante.

Acțiune împotriva anemiei

O linguriță de pulbere de chimen conține în medie 1,4 mg de fier, ceea ce reprezintă peste 17,5% din doza zilnică recomandată de fier pentru un adult. Există puține alimente cu un conținut ridicat de fier precum chimenul, ceea ce îl face o sursă bună, chiar și în cantitățile minime utilizate pentru aromarea felurilor de mâncare.

Efect protector asupra oaselor

Chimenul este bogat în fitoestrogeni, iar cercetătorii au arătat că acești compuși ajută la legarea calciului în oase.

Într-un studiu realizat în India pe animale cu osteoporoză, cercetătorii au văzut o densitate osoasă crescută în grupurile care luau chimen decât altele.

Se spune că efectul chimenului este la fel de eficient ca cel al estradiolului, un vechi medicament anti-osteoporoză care a fost retras de pe piață, deoarece a crescut riscul de boli de sân și cancer.

Acțiune asupra menstruației

Chimenul facilitează perioadele menstruale, datorită proprietăților sale emmenagog care favorizează circulația sângelui în uter.

Acțiune antiinflamatoare

Chimenul are proprietăți antiinflamatorii care ajută la inhibarea inflamației, în special reumatice. Prin urmare, ar putea fi util în tratamentul bolilor inflamatorii.

Acțiune anti-îmbătrânire și asupra sănătății în general

Chimenul este un condiment cu un conținut foarte ridicat de antioxidanți: vitamina C, A, polifenoli, terpene, flavonoide, alcaloizi etc. Indicele său Orac, care măsoară capacitatea sa antioxidantă, este de 50.372. Pentru comparație, rodia și afina, cunoscute ca fiind alimente foarte antioxidante, sunt la 4.479 și 4.669.

Antioxidanții ajută la încetinirea stresului oxidativ, care determină îmbătrânirea celulelor prematură și accelerează îmbătrânirea corpului, ducând la tot felul de boli legate de îmbătrânire, cum ar fi cancerul.

În plus față de antioxidanți, chimenul conține timochinonă, o substanță care s-a dovedit că reduce riscul de cancer, în special al colonului, sânului, plămânilor și colului uterin, în studiile la animale.

Împotriva răcelilor

Pentru a ajuta la tratarea răcelii, putem folosi chimenul care are proprietăți antiseptice și antivirale, accelerează vindecarea în orice caz.

Acesta este un remediu al bunicii care funcționează ca dezinfectant și ajută la combaterea infecțiilor virale care provoacă răceli.

Acțiune de slăbire

Este o utilizare foarte răspândită a chimenului, într-adevăr, este un condiment de slăbire foarte eficient.

Alte beneficii

Potrivit unor studii, chimenul are un efect preventiv asupra dezvoltării cancerelor, în special a cancerului de stomac și ficat.

I se atribuie o acțiune protectoare a sistemului cardiovascular.

I se atribuie virtuți afrodisiace, în special în rândul arabilor care au pregătit un amestec de chimen, piper și miere pentru a stimula libidoul.

Unele studii au arătat că componentele chimenului ajută la reducerea comportamentului de dependență și a simptomelor de sevraj, ajutând astfel la retragerea drogurilor.

Uleiul extras din semințele de chimen este utilizat ca agent larvicid și antiseptic, ucigând chiar și tulpini de bacterii rezistente la alte antiseptice.