LIVE VIDEO – Ediție-dialog BZI LIVE de maximă actualitate şi utilitate alături de prof. univ. dr. ing. Marinel Temneanu, decanul Facultăţii de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată din cadrul Universităţii Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iaşi – FOTO

de: BZI.ro
15:00, 31 ian. 2022

Marţi, 1 februarie 2022 începând cu ora 15.00, în Studioul BZI LIVE a fost programată o ediţie specială pe zona mediului academic ieşean, de maximă actualitate şi utilitate! Invitat este decan al Facultăţii de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată (FIEEIA) – prof. univ. dr. ing. Marinel Temneanu din cadrul Universităţii Tehnice (TUIASI) ”Gheorghe Asachi” din Iaşi. În prim-plan vor fi teme aparte, ancorate în actualitate şi din societatea noastră contemporană. Cu siguranţă, fiecare dintre noi avem nevoie de electricitate dar mai ales de energie (mai ales în actualul context al crizei resurselor pe acest plan) şi utilizăm elemente ce ţin de Informatică aplicată.

Prof. univ. dr. ing. Marinel Temneanu, despre evoluţiile inginereşti şi tehnologice noi existente respectiv despre ceea ce înseamnă pregătirea viitorilor specialişti în domeniu

Tocmai de aceea, universitarul ieşean se va axa pentru a prezenta detalii şi informaţii ce s-au axat pe evoluţiile inginereşti şi tehnologice noi existente respectiv despre ceea ce înseamnă pregătirea viitorilor specialişti în domeniu, De asemenea, despre realităţi ale învăţământului superior românesc, proiecte ale facultăţii pe care o coordonează, strategii didactice sau raţa de angajabilitatea a absolvenţilor FIEEIA respectiv strategii de viitor vor fi abordate cu decanul uneia dintre cele mai interesante, căutate şi de viitor facultăţi din Iaşi. Axat, că activitate didactică şi ştiinţifică pe segmentul dezvoltării bazei de experimentare şi a celei de informare aferenta disciplinelor: Materiale electrotehnice, Tehnologii de fabricaţie a aparatelor de măsură şi control şi Elemente de tehnologie electronică.

Una dintre cele mai căutate facultăţi de la Politehnica ieşeana

Interesant este că FIEEIA este una dintre cele mai mari şi mai căutate facultăţi din cadrul comunităţii politehniste ieşene. Spre exemplu, doar la buget, anul acesta vor fi scoase la admiterea în anul I aproximativ 350 locuri. „Da, putem spune că, având în vedere cei peste 1.500 de studenţi, că suntem una dintre cele mai mari şi mai atractive facultăţi din cadrul Universităţii Tehnice. Există o cerere foarte mare pentru specializările noastre care au o concordanţă în zona cererii de ingineri specialişti pe piaţa muncii. Pe de altă parte, dezvoltarea noastră este una sustenabila şi pe domenii şi industrii din viaţa noastră în plină dezvoltare şi de importantă în viaţă şi economia contemporană”, arata decanul Temneanu.

Premiaţi la cele mai tari concursuri din lume, din Portugalia până în China

Un alt aspect reliefat de profesorul ieşean tine de performanţele deosebite ale studenţilor, la concursuri aflate la cel mai înalt nivel din domeniile facultăţii în toată lumea. „Da, studenţii noştri au participat la cele mai tari concursuri destinate domeniilor noastre şi specializărilor pe care le avem la facultate. Au fost pe podium la concursuri mari, fie în Portugalia sau chiar în China. Este un semn că avem tineri foarte buni, creativi şi ingenosi… Aceştia realizează produse – prototip care au funcţionalitate în varii domenii şi aplicabilitate rapidă în zona industriei şi a tehnologiilor. Desigur, aceşti studentin sunt atraşi de ofertele de angajare oferite de mari companii şi nu depinde de noi să-i păstrăm în ţară. Oricum, 30 la sută dintre absolvenţii noştri pleacă în străinătate dar mai este şi o migraţie internă, în România, din Este spre Vest sau Bucureşti”, dezvolta profesorul Temneanu.

Investiţii în infrastructura de cercetare şi didactică de milioane euro

Remarcabil este că, prin proiectele realizate de colegii săi şi din resurse proprii, la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată s-au investit în jur de patru milioane euro în infrastructura de cercetare şi didactică. „Este vorba de o sumă considerabilă şi e importantă pe care am reuşit să o atragem pe aceste zone. Suntem într-un areal ce avansează tehnologic foarte rapid şi trebuie să avem laboratoare unde să facă practică studenţii la cele mai înalte standarde. Pe de altă parte, atragem fonduri multe pe zona proiectelor, ceea ce ne ajută foarte mult. E şi mediul privat, care, în ultimii ani s-a schimbat foarte mult. Vorbim de dotări cu ajutorul acestora dar şi de burse acordate inclusiv pe zona de doctorat. Oricum, eu mereu îi încurajez pe studenţi să-şi finalizeze studiile şi să aibă un orizont cât mai larg de pregătire. E bine ca ei să urmeze anumite cursuri de tester la companiile din domeniu dar nu să renunţe la facultate. E greu să urmezi cursurile la noi şi să ai un job”, concluzionă decanul – prof. univ. dr. ing. Marinel Temneanu – FIEEIA de la TUIASI.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.