LIVE VIDEO – Ediție-dialog BZI LIVE de impact naţional despre Istoria medievală a unei regiuni unice, patrimoniu alături de dr. Csók Zsolt, muzeograf IA şi arheolog, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca – FOTO
Miercuri, 23 februarie 2022, începând cu ora 15.00 şi sub genericul sugestiv ”Dosarele Istoriei” este programată o nouă editie-dialog BZI LIVE de impact naţional despre Istoria medievală a unei regiuni unice, patrimoniu, noul Cod în acest domeniu alături de dr. Csók Zsolt, muzeograf IA şi arheolog, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Secţia Cercetare arheologică şi teledetecţie din Cluj-Napoca. Dr. Csók Zsolt este unul dintre cei mai activi arheologi pentru Epocă istorică medievală a Transilvaniei.
Alături de acesta vor fi abordate aspecte legate de experienţa sa naţională şi internaţională, de interes inclusiv pentru publicul din Moldova, cercetarea şi protejarea patrimoniului din Transilvania, viziunile europene legate de protecţia patrimoniului construit, cum se vede în România aceasta problematică şi care sunt abordările din noului Cod de patrimoniu al ţării. De reliefat ca dr. Csók Zsolt este expert în arheologie medievală, în monumente istorice din această perioadă. De asemenea, este unul dintre puţinii arheologi activi pentru epocă istorică a Transilvaniei, cu cercetări multiple în situri de interes major şi cu rezultate importante, deosebite. El a promovat şi este un mare susţinător al campaniilor şi proiectelor de protecţie ale monumentelor istorice, fiind susţinător al politicilor europene în acest sens.
”Arheologia monumentelor istorice. Dileme, Preconcepţii, Oportunităţi”, şedinţa de comunicări susţinută de dr. Csók Zsolt, la Facultatea de Istorie din Iaşi
Pe de altă parte, sub organizarea Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi şi a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) respectiv Centru de Studii Clasice şi Creştine, Facultatea de Istorie, Centrul de Cercetare ArheoInvest, Centrul Ştiinţific Studenţesc de Istorie Veche şi Arheologie (toate din cadrul UAIC) programează Şedinţa de comunicări ”Arheologia monumentelor istorice. Dileme, Preconcepţii, Oportunităţi” susţinută de dr. Csók Zsolt. Aceasta va avea loc pe 23 februarie 2022, ora 17.00, Sala H1, Corpul H (Casa Catargi) a Facultăţii de Istorie din cadrul UAIC, în format hibrid şi care poate fi urmărită AICI: https://uaic.webex.com/uaic/j.php….
Dr. Csók Zsolt a organizat o Şcoală de Arheologie la Moigrad-Porolissum (judeţul Sălaj), în cadrul proiectului ”Porolissum Forum Project”, în colaborare cu ”John Cabbot” University din Statele Unite ale Americii
Dr. Csók Zsolt are ca domenii de activitate: Istoria medie a României, Istorie medie universală, Istoria Voievodatului Transilvaniei, Arheologie și cultură materială medievală, Arheologia monumentelor istorice, Paleografie latină. Este cadru didactic asociat al Universităţii Babes-Bolyai, Cluj Napoca, Facultatea de Istorie și Filosofie, Secţia Istorie. Este expert extern – Agenţia Regională de Dezvoltare Nord-Vest. Teza sa de doctorat are titlul: ”Castrum Carazna – o cetate ascunsă în ambient social clar. Formarea şi dezvoltarea Comitatului Crasna în secolele XI-XIII”. Pe de altă parte, este cadru asociat şi la Universitatea ”Lucian Blaga”, Sibiu, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane. Acesta a participat la organizarea de şantiere arheologice, conferinţe şi programe de training internaţionale: Scoala de Arheologie la Moigrad-Porolissum (judeţul Sălaj), în cadrul proiectului ”Porolissum Forum Project”, în colaborare cu ”John Cabbot” University din Statele Unite ale Americii, organizare Scoala de Arheologie şi Istoria artei, Castelul Bánffy, Bonțida, în colaborare cu Fundaţia ”Transilvania Trust”, Universitatea Babes-Bolyai.
De la Arheologie medievală la Arheologie urbană şi Urbanism istoric
Principalele domenii de activitate, cercetare şi implicare ştiinţifică ale dr. Csók Zsolt sunt: Arheologie medievală, Arheologia patrimoniului construit, Arhitectura ecleziastică şi militară medievală, Arheologie urbană, Urbanism istoric, Metode de cercetare non-invazive: rezistivitate magnetică, geo-radar, Topografia siturilor arheologice şi a monumentelor istorice. Acest a fost arheolog al Muzeului Naţional de Istorie, are experienţă într-o mulţime de cercetări arheologice în cadrul proiectelor de restaurare pe monumente, intervenții arheologice eficiente şi rapide, asigurarea calităţii studiilor profesionale.
Între 2016-2017, a fost responsabil proiect (din partea MNIT Cluj-Napoca), întocmire documentaţie dosar pentru lista tentativa UNESCO a ”Limes-ului roman, frontiera provinciei Dacia”, membru Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) nr. 3 (Cluj, Sălaj, Bistriţa-Năsăud) – 2016 şi membru în Comisia Naţională de Arheologie, Ministerul Culturii, din iulie 2020. Din 2009 şi până în 2013 a fost cercetător ştiinţific la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău iar, între 2011 şi 2013, referent de specialitate – Arheologie la Direcţia Judeţeană pentru Cultura Sălaj.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.