LIVE VIDEO – Ediţie BZI LIVE pe teme educaţionale, elemente legate de realitatea economică autohtonă, dacă aceasta este una care merge spre creştere sau dimpotrivă, lucrurile se înrăutăţesc alături de prof. univ. dr. Cristian Popescu, prodecan al FEAA din cadrul UAIC Iaşi – FOTO
Marţi, 6 iulie 2021, începând cu ora 15.00, în Studioului BZI LIVE este programată o nouă ediţie de maximă utilitate publică şi importantă pentru noi toţi romanii, despre realităţi şi fenomene care au impact direct în viaţa noastră! Un dialog extrem de interesant, alături de un profesionist. Este vorba de prof. univ. dr. Cristian Popescu, prodecanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA), din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi.
Despre transformările, criză şi problemele economice, după pandemia de COVID-19, ce soluţii şi măsuri trebuie luate pentru a evita grave derapaje financiare, sociale şi umane în România se va avea în prim-planul dezbaterii cu universitarul de la „Cuza”. Inclusiv despre proiectele ştiinţifice, de cercetare, cu studenţii sau Admiterea 2021 la FEAA vor fi puncte ale acestei emisiuni.
Despre proiecte academice, studenţi şi Economie
Acesta este unul dintre membrii noi generaţii de cadre didactice din cadrul universităţii ieşene, iar opiniile sale cu privire la mediul economic au o greutate din ce în ce mai mare. În acest context, profesorul Popescu va dialoga în emisiunea BZI LIVE pe teme educaţionale, didactice dar şi despre serie de elemente legate de realitatea economică autohtona, dacă aceasta este una care nu merge spre creştere sau că, dimpotrivă, lucrurile se înrăutăţesc.
„Ce interes să aibă guvernanţii să investească în Educaţie, atâta timp cât efectele se văd în timp”
De reamintit că, într-un dialog derulat în urmă cu mai bine de un an, universitarul a fost abordat în legătură cu investiţie pe zona educaţionala şi de ce guvernanţii nu au interes să facă aşa ceva.
„Ar fi bine să ne gândim că, ceea ce facem noi acum pentru copiii născuţi anul trecut sau anul acesta, astfel încât că ei, la 18 ani, să-şi poată pune în practică întregul potenţial. Practic, acum, prin faptul că investim extrem de puţin în Educaţie, noi sacrificam viitorul acestora. Acum, să ne gândim ce interes ar avea guvernanţii să investească în aceşti copii, atâta timp cât efectele se vor vedea abia peste 17 – 18 ani! Ei au interesul cel mult pentru un ciclu electoral care e din patru în patru ani şi nu pe un termen lung şi că o dezvoltare durabilă”, arata prodecanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor.
Investiţiile în Educaţie şi Sănătate sunt esenţiale pentru o naţiune.
Mai departe, profesorul universitar arata că, plecând de la un raport al Băncii Mondiale ce vizează capitalul uman, este esenţial rolul al investiţiilor în Educaţie şi Sănătate pentru România.
„E clar că investiţiile în Educaţie şi Sănătate sunt esenţiale pentru o naţiune. Totul pleacă de aici şi se ajunge inclusiv la profit, la bunăstare şi la randament pe piaţa muncii. Atâta timp cât vom avea cât mai sus nivelul de pregătire a unui individ, cu atât mai mult va creşte starea de bine în economia noastră. Dacă e sănătos angajatul, atunci şi rentabilitatea şi performanţele sale vor creşte. Ori, din acest punct de vedere, noi stăm foarte prost şi avem o altă problemă atunci când vine vorba de faptul ca elită pleacă peste hotare, că nu mai avem vechii meseriaşi care să-i înveţe pe cei care se afla la început”, a mai punctat profesorul Popescu.
Capitalul uman, creştere economică, gândire economică, piaţa muncii şi relaţiile internaţionale din acest areal
De arătat că, ca prof. univ. dr. Cristian Popescu preda Microeconomie, Macroeconomie, Macroeconomie internaţională, Modele comportamentale, Pieţe regionale de capital uman şi are ca domenii de interes: capitalul uman, creştere economică, gândire economică, piaţa muncii şi relaţiile internaţionale din acest areal. Având în vedere toate acestea, ediţia BZI LIVE ce-l are ca invitat va fi un prilej de excelenta informare din perspectiva academică şi că analiza economică.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.