LIVE VIDEO – Ediţie BZI LIVE interesantă şi originală despre cercetare ştiinţifică şi o metodă de detecţie rapidă a diferiţilor patogeni, aplicabilă şi pentru COVID-19! Invitat este prof. univ. dr. Tudor Luchian, Facultatea de Fizică de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi – FOTO

de: BZI.ro
15:15, 22 iun. 2020

Marţi, 23 iunie 2020, de la ora 15.00 în Studioul BZI LIVE este invitat unul dintre valoroşii oameni de ştiinţă, prof. univ. dr. Tudor Luchian, Facultatea de Fizică respectiv coordonatorul Departamentului de Cercetare Interdisciplinară – Domeniul Ştiinţe din cadrul celei mai vechi instituţii moderne de învăţământ superior din ţară, Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iaşi!

Cercetătorul care nu şi-a dorit să plece la celebra Universitate Oxford, a publicat inclusiv în reputata revista ştiinţifică internaţională Nature va dialoga pe teme actuale ce ţin de cercetare, inovare şi rigoare academică! Acesta va oferi detalii şi informaţii despre ultimele reuşite în acest domeniu esenţial pentru orice comunitate, echipa de cercetători foarte buni pe care o coordonează, ce înseamnă să faci Ştiinţa la cel mai înalt nivel dar şi despre necesitatea unei finanţări corecte pe acest plan!De asemenea, detalii ce se vor axa pe experimente de laborator, resursa umană şi infrastructura pe acest segment vor fi abordate cu interesantul om de ştiinţă!

Cercetătorii UAIC au descoperit o metodă de detecţie rapidă a diferisilor patogeni, aplicabilă şi pentru COVID-19

De reamintit că, prof. univ. dr. Tudor Luchian, alături de un grup de cercetători ai Laboratorului de Biofizica Moleculară şi Celulară din cadrul Facultăţii de Fizică (Institutul de Cercetări Interdisciplinare), Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, au introdus, încă din anul 2019, o metodă de depistare timpurie a infecţiilor produse de agenţii patogeni, bacterieni sau virali, bazată pe detecţia rapidă a unor fragmente scurte de acizi nucleici. Această metodă ar putea sta la baza realizării unor dispozitive portabile, mai ieftine şi mai uşor de utilizat decât cele curente (e.g., RT-PCR), utile în detecţia în unităţi mobile a fragmentelor de acizi nucleici, care ar putea fi foarte utilizate în diferite situaţii sociale, inclusiv în cea generată de COVID-19.

„În acest demers s-au combinat două tehnologii moderne, şi anume detecţia şi investigarea individuală a moleculelor cu ajutorul nanoporilor proteici precum şi hibridizarea mai eficientă oferită de o specie particulară de polinucleotide, denumite >. Rezultatele obţinute, validate în comunitatea ştiinţifică, demonstrează nu doar posibilitatea detecţiei unor concentraţii nano-molare de acizi nucleici scurţi (10-15 secvenţe nucleotidice), în timp real (deziderat aproape imposibil pentru tehnologiile curente), dar şi posibilitatea evidenţierii imediate şi tot în timp real a unor eventuale mutaţii în respectivele secvenţe nucleotidice”, precizează prof. univ. dr. Tudor Luchian.

Rezultatele ştiinţifice fundamentale obţinute de conf. univ. dr. Loredana Mereuta, cercetător ştiinţific 2 dr. Alina Asandei, cercetător ştiinţific 3 dr. Irina Schiopu şi prof. univ. dr. Tudor Luchian au fost validate de comunitatea ştiinţifică internaţională prin publicarea în reviste de impact ale American Chemical Society.

Cititorii noștri pot adresa întrebări în rubrica de comentarii, accesând www.bzi.ro sau în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi.