Economia Rusiei duduie, arată un raport al Băncii Mondiale! Sancțiunile Occidentului nu au avut niciun efect
Banca Mondială arată că economia din Rusia duduie înregistrând o creștere de 3,6% în 2023, în pofida sancțiunilor Occidentului care par să nu fi avut niciun efect.
Vă aducem aminte faptul că Occidentul a lansat numeroase sancțiuni după declanșarea războiului din Ucraina. Rusia s-a reorentat pe alte piețe pentru a acoperi necesarul de produse.
Economia Rusiei duduie, arată Banca Mondială
Economia Rusiei a surprins prin rezistența sa la sancțiunile occidentului impuse după invadarea Ucrainei în februarie 2022, atât de mult încât Banca Mondială a reclasificat Rusia ca „țară cu venituri mari”, potrivit Business Insider. Luni, Banca Mondială a anunțat că Rusia a trecut de la statutul de țară cu venituri medii-superioare la cel de țară cu venituri mari, conform unui raport întocmit de economiștii instituției.
„Activitatea economică din Rusia a fost marcată de o creștere semnificativă a activităților militare în 2023,” se arată în raportul Băncii Mondiale.
În 2022, venitul național brut pe cap de locuitor în Rusia a fost de 14.250 de dolari. Raportul Băncii Mondiale subliniază că această creștere a venitului este în mare parte datorată cererii crescute pentru bunuri și servicii militare generate de război, favorizând anumite sectoare ale economiei ruse. Anul trecut, comerțul Rusiei a crescut cu aproape 7%, iar sectoarele financiar și al construcțiilor au înregistrat creșteri de 6,6% și respectiv 3,6%.
Aceste dinamici au dus la o creștere a PIB-ului real al Rusiei – adică creșterea economică ajustată pentru inflație – de 3,6%. Această evoluție a îmbunătățit situația financiară a unor ruși săraci, complicând estimările privind modul de încheiere a conflictului.
Mai multe țări au inregistrat o scădere a economiei
Pe lângă Rusia, Banca Mondială a reclasificat și Bulgaria și Palau, trecându-le din categoria țărilor cu venituri medii-superioare în cea a țărilor cu venituri mari. Aceste actualizări au urmat câțiva ani de creștere economică post-pandemie.
De asemenea, Ucraina a avansat de la statutul de țară cu venituri medii inferioare la cel de țară cu venituri medii-superioare, înregistrând o creștere reală a PIB-ului de 5,3%, inversând astfel declinul abrupt de 28,8% din 2022.
„Deși economia Ucrainei a fost profund afectată de invazia rusă, creșterea economică din 2023 a fost impulsionată de sectorul construcțiilor, cu o creștere de 24,6%, reflectând o majorare substanțială a cheltuielilor pentru investiții, care au crescut cu 52,9%, susținând eforturile de reconstrucție ale țării în urma distrugerilor continue”, a explicat Banca Mondială.
În total, Banca Mondială a îmbunătățit clasificarea a șapte țări în acest an, retrogradând doar una singură: Cisiordania și Gaza.
Cisiordania și Gaza au fost retrogradate la statutul de țară cu venituri medii-superioare în 2023, din cauza impactului semnificativ al conflictului cu Israelul asupra economiei.
„Conflictul din Orientul Mijlociu, care a început în octombrie 2023, deși a afectat Cisiordania și Gaza doar în trimestrul patru, a avut un impact suficient de mare pentru a provoca o scădere de 9,2% a PIB-ului nominal”, au precizat economiștii Băncii Mondiale. PIB-ul real al Cisiordaniei și Gaza a scăzut cu 5,5%.
Așadar, sancțiunile Occidentului par să nu fi avut efect pentru economia din Rusia care a înregistrat o creștere surprinzătoare, conform datelor oficiale ale Băncii Mondiale – sursă aici