Eclipsă parţială de soare. Fenomenul, vizibil doar în jumătatea nordică a României – VIDEO
Prima eclipsă de Soare din anul 2021 va avea loc astăzi, 10 iunie 2021, la ora 13.17. În acel moment vom avea Soarele blocat aproximativ în totalitate de către Lună, urmând ca pe cer să rămână vizibil doar un cerc de foc din steaua în jurul căreia orbitează Pământul, relatează Live Science.
Fenomenul, eclipsă parţială de soare, va fi vizibil doar în jumătatea nordică a ţării, transmite Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Eclipsă parţială de soare vizibilă şi în Moldova
Reprezentanţii Observatorului recomanda cetăţenilor din jumătatea de nord a ţării să nu privească direct Soarele, pentru că exista riscul de orbire.
„Pe 10 iunie se produce o eclipsă de Soare care se va vedea ca parţială din jumătatea de nord a ţării noastre. Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13,17, în nord-vest, şi va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui. Dacă doriţi să o priviţi, va trebui să folosiţi un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop, eclipsa se poate observa prin proiecţie, fără a privi Soarele. Nu priviţi direct Soarele, pentru că puteţi orbi”, precizează reprezentanţii Observatorului într-o postare pe Facebook.
Eclipsa va fi vizibilă în Transilvania, în Banat şi în mare parte din Moldova.
Un alt fenomen spectaculos: Luna Albastră Sângerie
În data de 26 mai 2021 a avut loc un alt fenomen astronomic. Românii au fost martorii Super Lunei Albastre Sângerie. De fapt, în acea dată au fost trei fenomene – eclipsă totală de lună, Luna albastră şi Luna sângerie, lucru nemainîntâlnit în ultimii 150 de ani.
De menţionat faptul că evenimentul Super Luna Albastră Sângerie este rezultatul a două fenomene care s-au produs în același timp.
În primul rând, Soarele, Pământul și Lună au fost poziționate astfel încât lumina de la soare ce intră în atmosfera Terrei capătă o nuanţă albastră. Aerul funcționează, în acest caz, ca o lentilă care trimite această lumină spre lună, astfel ceea ce s-a observat nu a fost o lună albastră, aşa cum ar fi poate logic, ci mai degrabă sângerie de unde și numele.
Tot în data de 26 mai a mai avut parte al doilea fenomen, respectiv prima și singura eclipsă totală de lună din an. A durat o oră și 17 minute și a fost vizibilă din Asia, Australia, Pacific și vestul Americii de Nord. Cele două evenimente compun ceea ce numim Super Luna Albastră Sângerie.
În anul 2235, la Iaşi va fi eclipsa de soare totală
Următoarea eclipsă totală de soare care se va vedea şi de pe teritoriul României va avea loc în anul 2130. În anul 2235, o nouă eclipsa de soare va fi vizibilă tot de aici, însă, abia atunci va fi totală la Iaşi. Medicii oftalmologi se aşteaptă la o avalanşă de cazuri de arsuri ale retinei.
„Fenomenul de eclipsă este obişnuit în astronomie, doar pentru marele public este o raritate. Din cauza poziţiei pe care o ocupa permanent lună în raport cu pământul, eclipsele nu au loc permanent. Numărul de eclipse pe an este suficient de mare. Sunt maxim şapte eclipse şi minim două”, a mai completat şeful „Observatorului”.