Echipă de studenți ai Universității „Cuza” din Iași, premiați la nivel național
Studenți ai Universității „Cuza” din Iași, premiați la nivel național. Tineri de la Facultatea de Fizică au obținut trei premii și două mențiuni la Concursul Național Studențesc de Fizică „Dragomir Hurmuzescu” (olimpiada studențească), ediția a X-a, care a avut loc în data de 20 mai 2022, la Universitatea din București. La concurs, au participat studenți din ciclul de licență de la toate facultățile de Fizică din România, respectiv din Iași, București, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova.
Studenți din Iași, premiați la nivel național! Astfel, tineri de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Facultatea de Fizică au obținut trei premii și două mențiuni la Concursul Național Studențesc de Fizică „Dragomir Hurmuzescu” (olimpiada studențească), ediția a X-a, care a avut loc în data de 20 mai 2022, la Universitatea din București. La concurs au participat studenți din ciclul de licență de la toate facultățile de Fizică din România, respectiv din Iași, București, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova. Acesta a avut loc la Universitatea din București.
Studenți ai Universității „Cuza” din Iași, premiați la nivel național
Echipa Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-a remarcat şi în acest an prin performanţele obţinute la acest concurs, o treime dintre distincții fiind acordate studenților ieșeni. Premiul II a fost obținut de Alexandra-Ioana Popa, studentă în anul al III-lea, iar două premii III de către studenții Mihai Buta, anul al II-lea și Andrei Sand, anul al III-lea. De asemenea, două mențiuni au fost acordate studenților Cristina Pop, anul I și Tudor Pintilie, anul al III-lea.
Dragomir M. Hurmuzescu a fost un fizician și inventator român, profesor la Universitatea din Iași
Dragomir M. Hurmuzescu (1865-1954) a fost un fizician și inventator român, profesor la Universitatea din Iași și la Universitatea din București, membru corespondent al Academiei Române, fondatorul învățământul electrotehnic din România și colaborator al soților Marie și Pierre Curie. Provine dintr-o familie obișnuită fiind fiul cel mare a lui Martin Hurmuzescu, funcționar al poștei și al Profirei, casnică. Își începe studiile la unica școală primară din Sectorul Galben al Bucureștiului din str. Polonă. În 1884 absolvă cursurile Colegiului Sfântul Sava, după care urmează cursurile Facultății de Științe a Universității București până în 1887. Pe timpul liceului rămâne orfan de tată motiv pentru care este nevoit să susțină financiar întreaga familie și începe să susțină meditații la franceză unor copii proveniți din familii înstărite
În urma unui concurs obține o bursă care-i permite urmarea cursurilor la Universitatea Sorbona din Paris unde în 1890 devine licențiat in Fizică absolvind studiile ca șef de promoție
Pe perioada șederii la Paris lucrează în cadrul laboratorului de la Sorbona, sub îndrumarea unuia dintre profesorii săi Gabriel Lippman și alături de Maria Sklodowska (cunoscută ca Marie Curie) și Pierre Curie. În această perioadă este ales membru al „Societății Franceze de Fizică”, membru al „Comitetului savanților străini din Franța” și membru al „Societății Fizicienilor Germani” În anul 1894 inventează un izolator alcătuit pe baza unui amestec de sulf și parafină, folosit în construcția electroscoapelor numită dielectrină și electroscopul care îi poartă numele electroscopul Hurmuzescu
A avut contribuții în domeniile electricității și fizicii Razelor X. El repetă și realizează la Iași în anul 1901 experimentele de comunicație prin radio ale lui Gulielmo Marconi, Alexandre Popov și ale altora din perioada 1895-1901. În 1922, sub conducerea sa, a început să funcționeze Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România), care la 1 noiembrie 1928 difuza prima emisiune cu anunțul:
„Alo, alo, aici Radio București”, urmat de discursul președintelui Societății, Dragomir Hurmuzescu.
Acesta a fost momentul care a inaugurat, practic, postul național de radio din România. În 1927, este ales președintele pentru primul exercițiu al Comitetului Electrotehnic Român. A fost membru fondator al Academiei de Științe din România.
Așadar, legat de acest nume, o echipă de studenți ai Universității „Cuza” din Iași, premiați la nivel național.