Prima pagină » Titlurile zilei » Ea este una dintre cele mai iubite profesoare din județul Iași. Ioana a plecat din Țara Galilor și a ajuns în Țibana: „Când am văzut căpițele de fân, ochii mi s-au umplut de lacrimi”

Ea este una dintre cele mai iubite profesoare din județul Iași. Ioana a plecat din Țara Galilor și a ajuns în Țibana: „Când am văzut căpițele de fân, ochii mi s-au umplut de lacrimi”

18 iul. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea, în Titlurile zilei

Ioana Diaconu predă de 20 de ani la o unitate educațională din mediul rural și este un exemplu de inspirație pentru oricine. A plecat din Țara Galilor și a ajuns în comuna ieșeană Țibana, unde se implică în viața elevilor săi. Timp de 13 ani, a făcut naveta, iar cei 70 de kilometri erau adesea o provocare pentru ea.

Ioana Diaconu predă de 20 de ani în mediul rural și este un exemplu pentru oricine

Un singur cadru didactic din Iași a ajuns în finala campaniei Liga Profesorilor Excepționali. Ioana Diaconu are vârsta de 43 de ani, iar de 20 de ani predă Limba și literatura română elevilor de la Școala Profesională de Industrie Alimentară Țibana.

Timp de 13 ani, a făcut naveta Iași-Țibana, iar aceasta parcurgea 70 de kilometri dus-întors pentru a putea să formeze generațiile de astăzi. Au fost ani grei, însă dragostea pentru ceea ce face i-a dat putere să meargă mai departe. Ulterior, s-a mutat definitiv în comuna Țibana, iar acum face parte din comunitate și se implică în viața elevilor.

„În anul 2003, am terminat studiile de licență din cadrul Facultății de Litere, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» Iași, iar din anul 2004 sunt titulară la Școala Profesională de Industrie Alimentară Țibana. Până în anul 2017, am făcut naveta, deci 13 ani am făcut naveta Iași-Țibana, locuiam cu chirie într-un apartament în oraș, iar ulterior m-am căsătorit și m-am mutat în Țibana. Cât timp am făcut naveta, nu a fost ușor, la început, în anii 2000, lucrurile stăteau diferit, deci cei 35 de kilometri care leagă Iașul de Țibana erau adesea o provocare. Condițiile meteo erau aspre, mijloacele de transport nu erau așa de multe cum sunt în prezent, iar naveta în mediul rural ridica ceva probleme. Au fost ani de care îmi amintesc acum, ani care nu au fost ușori, dar și la sat trebuie făcută educație cu dăruire și profesionalism”, declară Ioana Diaconu.

Deși a avut nenumărate oportunități, a decis să rămână în mediul rural ca să predea.

„A fost o opțiune pe care am luat-o la cald când am terminat facultatea, voiam să am o siguranță, iar din acest motiv am optat pentru un post titularizabil, fie el și în mediul rural. Deși am avut nenumărate oportunități de-a lungul anilor, am ales să rămân aici pentru că am simțit că munca mea este importantă și contează, iar până la urmă, și copiii din mediul rural au dreptul la o șansă”, adaugă Ioana Diaconu.

A fost plecată timp de un an de zile în Țara Galilor, dar dorul de casă și de elevi au făcut-o să se întoarcă în Iași

În anul 2009, au fost făcute tăieri masive salariale în învățământ, iar pentru cadrele didactice la început de drum a fost o perioadă dificilă.

Din acest motiv, Ioana Diaconu a decis să plece, în anul 2011, din sistemul de învățământ românesc, însă dorul de casă și de elevii din mediul rural au făcut-o să stea în Țara Galilor, Regatul Unit, doar un an de zile. La zborul de întoarcere, peisajul tipic românesc i-a umplut ochii lacrimi și a făcut-o pe profesoara de română să nu-și mai dorească vreodată să părăsească țara în care s-a născut.

„A fost un moment critic, momentul crizei din preajma anului 2009, când au fost tăieri masive salariale în învățământ, de 25 la sută. Mai ales noi, profesorii la început de drum, am simțit foarte dureros această tăiere, motiv pentru care un an de zile am plecat din sistemul educațional românesc, pentru a lucra la o școală în Țara Galilor, după care după un an de zile m-am reîntors în România, pentru că dorul de casă era foarte puternic, eu sunt un suflet profund atașat de valorile familiei. Îmi amintesc, la zborul de întoarcere, priveam undeva deasupra zonei de Vest, eram la o altitudine destul de joasă și priveam câmpiile, iar în momentul în care am văzut căpițele de fân, ochii mi s-au umplut de lacrimi și am realizat că vreau acasă. Am stat doar un an, deși aveam șansa unui viitor profesional și acolo. În Regatul Unit, este un alt sistem și mi-a fost foarte util îndeosebi în strategia mea de lucru cu elevul, m-am inspirat din ce am văzut acolo. Am înțeles foarte bine ce înseamnă un demers didactic adaptat nevoilor fiecărui elev”, mai spune Ioana Diaconu.

A inițiat nenumărate proiecte care vin în ajutorul elevilor

Ioana Diaconu lucrează cu micuți ce provin din medii defavorizate, unii dintre ei având niște povești cutremurătoare. Deși încearcă să fie puternică pentru aceștia, fiind implicată în viața lor, este inevitabil să nu mai verse câte o lacrimă din când în când.

„Ca și în medicină, și în educație îți trebuie pe lângă o pregătire deosebită, îți trebuie și tărie de caracter, trebuie să fii un om puternic. Te confrunți cu probleme de ordin fizic, cât și cu cele de natură sufletească, cu situații în care pur și simplu lași garda jos, ești omul, prietenul copilului, când el are nevoie să vorbească, pentru că în iureșul vremurilor în care trăim, din păcate, adulții uită că cei mici au nevoie de afectivitate și de un mediu de viață liniștit și echilibrat. În fiecare familie sunt probleme, iar elevii mei se confruntă și ei cu diferite probleme și sunt momente în care ești puternic lângă ei, dar când închizi ușa, verși o lacrimă pentru destine care uneori par să se frângă de la început. În cariera mea didactică am avut și momente de cumpănă, dar cred că sunt inerente în evoluția fiecărui om, indiferent de mediul în care lucrează. Oricât de provocatoare au fost anumite situații cu care m-am confruntat, nu au reușit să-mi schimbe traiectoria și nu meseria, ci menirea pe care o am. Am devenit parte din comunitate, ceea ce mi-a permis să fiu mai aproape de elevi, în sensul că timpul alocat activităților a crescut considerabil și vă mărturisesc că am ajuns să îi cunosc și să le știu problemele, dar și visurile și speranțele”, mai spune Ioana Diaconu.

Munca şi efortul cadrului didactic constau în implicare, educaţie, pasiune şi sacrificiu pentru elevii săi. Ioana Diaconu derulează constant campanii de sensibilizare a problemelor în educaţie. Una dintre acestea, derulată în plină pandemie de COVID-19, l-a impresionat chiar şi pe fostul ministru al Educaţiei, Monica Anisie. Pedagogul a făcut apel pe reţelele de socializare pentru strângerea de dispozitive digitale pentru elevii ei.

De-a lungul anilor, a inițiat diferite proiecte pentru copiii care provin din medii defavorizate. A derulat cu o parte dintre elevii din comunitate și un proiect de suflet, numit „Școala după Liturghie”, în parteneriat cu Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Ţibana şi cu părintele paroh Cezar Ionel Mai.

Obiectivele urmărite de campanie au fost dezvoltarea în rândul participanţilor a unor calităţi umane, convingeri morale, valori sociale şi comportamente dezirabile.

„Metodele de predare sunt diferite de la colectiv la colectiv, îmi place să-i atrag pe elevi prin joc, iar lectura este metoda pe care o îndrăgesc cel mai mult. Am constatat de-a lungul anilor că, făcându-i pe elevi să iubească lectura, să citească de plăcere, reușesc să le dezvolt creativitatea și orizonul de cunoaștere. În momentul de față, ne pregătim de concursul de fotografie etnografică, care este la a doua ediție”, declară Ioana Diaconu.

Ioana Diaconu este finalista campaniei „Liga Profesorilor Excepționali”. Profesoara va fi prezentă la evenimentul de premiere „Gala Profesorilor Excepționali”, care va avea loc astăzi, 18 iulie 2024, ora 17:00, la Teatrul Metropolis din București.

Comentarii
  • Asa-i cand nu ai pile la ISJ ca sa iti gasesti o catedra macar pe la Letcani, daca nu in Iasi.
    Te duci la taranii din Tibana, pe care ii intereseaza scoala cat politica pe Joiana in timp ce sta la pascut.

  • Bla,bla…să lași civilizatia din TARA GALILOR și să mergi la Țibana!?
    Mai bine să ne zică ca erau marțieni pe stradă…chiar o credem.
    Nimeni nu pleacă dintr-o țară faină ca sa vie si să predea intr-un sat uitat de lume.
    P.s: „prințesa” profesoară nu ne spune ce a predat in Tara Galilor, că acolo nu e catedră de ” lb română”, eu cred că a lucrat ca ajutor (a dat la mana) intr-un depozit de haine și nu s-a descurcat.😋

  • Poate vede si dna inspector Antoci articolul……sau nu o interesează de profesorii „slabi” din rural

  • Locul doamnei e in TIBANA. Acolo avem nevoie de oameni muncitori si dedicați. Doamna trebuie sa iasă la pensie din acea școală. Copilașii o să vă pomenească in veci. Doamne ajută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *