Ea este singura femeie ofițer doctor a Spitalului Militar Iași! Luptă zilnic alături de ceilalți soldați. „Dacă va fi necesar, mă voi prezenta la ordin”

de: evelina.chitoroaga
02:00, 15 iun. 2021

Sânziana Lovin este singura femeie ofițer doctor din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac” Iași. În urmă cu trei ani, Sânziana a devenit medic militar, iar de atunci se implică trup și suflet în această carieră. Dragostea pentru cariera militară a făcut-o să lupte pentru a ajunge ce este astăzi. Nu ar ezita nicio secundă să participe în teatrele de război dacă i se va cere

Ofițer doctor Sânziana Lovin este un model al reușitei în carieră. Luptă cot la cot cu colegii, într-o meserie dominată de bărbați, în cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac” Iași. Sânziana Lovin este singura femeie medic ofițer din spital. A fost medic civil, dar dorința și pasiunea pentru cariera militară au determinat-o ca în urmă cu 3 ani să aplice pentru cariera de medic militar.

„Mi-am început cariera ca medic civil, inițial, optând ulterior pentru chemarea în activitatea ca medic militar. Am ales cariera de medic militar în anul 2018 din respect pentru valorile în care cred și pentru instituția pe care o reprezint. Mi-am ales această carieră cu convingerea că disciplina, rigoarea și determinarea mă vor însoți pe parcursul activității mele. Îmi place foarte mult ce fac și nu m-aș fi văzut să fac altceva. Nu am participat niciodată la acțiuni în teatrele de război, dar cu siguranță, dacă va fi necesar să particip la astfel de misiuni sau acțiuni umanitare, mă voi prezenta la ordin”, a precizat căpitan dr. Sânziana Lovin, medic militar în cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac”.

S-a implicat trup și suflet în campania de vaccinare a caravanei mobile

Sânziana Lovin iubește ceea ce face și din acest motiv nu a ezitat nicio secundă să se implice în campania de imunizare a spitalului unde lucrează. Și pentru a fi un model pentru ceilalți ieșeni, medicul a ales să se imunizeze. Susține că doar prin această acțiune de vaccinare a populației pademia poate fi învinsă.

„Eu am ales să mă vaccinez deoarece cred în protecția oferită de vaccin. Este foarte important să rămânem în singuranță pentru noi, pentru familie și pacienții noștrii. Am ales să particip la campania de vaccinare pentru că am încredere și susțin cu tărie că doar prin imunizarea populației putem pune capăt pandemiei, iar deplasarea echipei de vaccinare în mediul rural crește accesibilitatea la vaccin. Această metodă este mai simplă și la îndemâna persoanelor vârstnice sau care nu au posibilitatea de a se deplasa la un centru din municipiu. Din fericire, nu am întâlnit probleme în cadrul acestei campanii de vaccinare în mediul rural, deoarece populația a fost foarte receptivă, iar sprijinul primarilor din localități a fost de un real folos”, a mai adăugat căpitan dr. Sânziana Lovin, medic militar în cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac”.

Primul maraton de vaccinare împotriva COVID-19 s-a desfășurat la Spitalul Militar Iași, iar medicii militari au fost primii care au început imunizarea ieșenilor cu ajutorul caravanei mobile.

O altă femeie medic militar a fost premiată la Iași

Oana Alexa, căpitan medic coordonator la punctul de vaccinare din cadrul Centrului 2 P Batalionul 151 Infanterie Razboieni, a fost premiată pe data de 2 iunie 2021. Evenimentul a avut loc în contextul în care medicul căpitan Oana Alexa a acționat pe timpul pandemiei pentru buna organizare și desfășurare a campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în centrele de imunizare la Iași, Bacău, Piatra Neamț și Botoșani. Căpitanului dr. Oana Alexa i-a fost îmânată „Emblema de Merit Acțiuni Umanitare clasa a III-a” și „Emblema de Onoare a forțelor Terestre”. Acestea i-au fost oferite de către șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general – maior Iulian Berdilă, și i-au fost îmânate în prezența personalului din Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” de către șeful de stat major al brigăzii, colonelul Ionel Munteanu.