Ea este nepoata asistentei medicale care a murit în tragedia aviatică de la SMURD Iași. Este șefa rezidenților de la medicina de urgență – VIDEO

de: BZI.ro
18:40, 09 ian. 2022

Tragedia de pe data de 9 ianuarie 2006 a îndoliat o ţară întreagă. La acea dată un elicopter SMURD s-a prăbușit și mai multe persoane au murit. La 16 ani de la tragedie, Alexandra Haută este șefa rezidenților de la medicină de urgență. Un lucru interesant este faptul că ea este chiar nepoata asistentei Mioara Haută, cea care a decedat în teribilul accident aviatic.

În orice specialitate există un medic rezident șef. La medicina de urgentă șeful rezidenților, de 2 ani, este nepoata domnișoarei asistente medicale care s-a pierdut odată cu căderea elicopterului SMURD Iaşi în 2006. Tradiția şi dragostea pentru medicina de urgență a rămas în familie, chiar dacă atunci medicul de astăzi era atunci doar un copil., a precizat prof. Dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU-SMURD Iași.

Alexandra Haută a devenit medic de urgență pentru a-i continua visul mătușii sale

Alexandra Haută are 28 de ani, este medic rezident în anul 3 și a decis să devină medic de urgență pentru a-i continua visul mătușii sale care a decedat în tragedia de acum 16 ani.

„Sunt medic rezident, an 3, medicină de urgenţă. Am terminat facultatea la UMF Iaşi. Am 28 de ani şi am ales meseria asta ca să-i continui visul Mioarei, mătuşa mea. Fiind un om devotat, îşi dorea să facă facultatea de medicină, dar nu a mai apucat. Sper că prin ceea ce fac eu astăzi îi continui visul. Fac cu acelaşi devotament şi entuziasm. Aveam 12 ani când a decedat şi deşi aveam o vârstă fragedă am conştientizat. Ea nu avea copii atunci şi îşi dedică timpul nouă, educaţiei noastre. Încerca să ne convingă că medicina de urgenţă este frumoasă şi merită învăţată. Am venit de câteva ori în UPU în care se desfăşura în alt loc, mai restrâns. Nu am stat foarte mult deoarece aici este mereu aglomerat, dar am putut petrece câteva minute să văd cum se desfăşoară activitatea”, a transmis Alexandra Haută.

Un medic primar din Iaşi a refuzat să mai lucreze după ce două elicoptere s-au prăbuşit şi 8 oameni au murit

Doctor Viorica Popa s-a alăturat medicinei de urgență în urmă cu 21 de ani, iar de atunci își dedică toate resursele acestei meserii. Zilnic luptă pentru a salva vieți și suferă de fiecare dată atunci când nu reușește.

„Lucrez în medicina de urgență din anul 2000, de când am terminat rezidențiatul și din anul 2005 am început să lucrez pe SMURD. Nu aș putea să spun că m-a marcat ceva, chiar dacă am văzut multe de-a lungul timpului. Cred că în 2009, când am fost chemați la doi pacienți intoxicați cu monoxid de carbon, undeva în Păcurari. Erau doi tineri, studenți, aveau 19 ani și… să vezi așa doi oameni care sunt la început de drum și au toată viața înainte nu este ușor. Acela cred că a fost un caz pe care nu l-am uitat niciodată și nu cred că îl voi uita. M-a marcat mai mult poziția în care i-am găsit și mi-a rămas în minte.

Erau carbonizați, unul stătea în șezut pe pat și unul jos, în tocul ușii, probabil că a vrut să se salveze și nu a mai putut. Incediul pornise de la o sobă pe care probabil nu au știut să o folosească. Am avut și succese, dar și eșecuri, dar toate fac parte din meseria noastră. Ne bucurăm de reușită și suferim la fiecare pierdere. Este o satisfacție enormă atunci când reușești să ajuți să se facă bine o persoană care abia respiră și se luptă să trăiască. Mi-a plăcut de la început, mai ales de când am început să fac SMURD, și vreau să continui până o să ies la pensie. Îmi place să fac SMURD, am făcut la început și elicopter, dar după ce a fost primul accident, am renunțat, pentru că mi-a fost frică pentru viața mea”, a declarat dr. Viorica Popă, medic primar medicină de urgență.