Ea este cucoana de la CTP, care l-a trimis în cursă pe vatmanul ce a murit în tramvai. A decis de una singură că bărbatul poate transporta călătorii: „Noi o știm de mulți ani și asta e atitudinea ei” – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 04 ian. 2024

Chiar în seara de 31 decembrie 2023, un vatman de la CTP a murit în tramvai după ce a făcut infarct. Decesul a intervenit imediat după ce bărbatul a oprit în stație. Acesta anunțase că se simte rău la dispecera de la Dacia, însă a fost total ignorat și trimis pe traseu, indiferent de consecințe

Ioan Vizitiu a sfârșit tragic în stație la Metalurgiei, în timp ce conducea tramvaiul pe traseul 11. Totuși, colegii vatmanului sunt indignați de faptul că acesta a anunțat că se simte rău cu două ore înainte de incident și nimeni nu a intervenit. Dispecera a hotărât ca vatmanul să plece pe traseu, deși nu era apt să conducă tramvaiul.

Vatmanul de la CTP a murit în tramvai

Ioan Vizitiu avea 56 de ani și era angajat de 3 săptămâni la CTP. Soția și doi băieți îl așteptau acasă în noaptea de revelion, însă nu a mai ajuns. Fiind nou, a vrut să își termine serviciul complet în seara de 31 decembrie și nu a contestat decizia dispecerei de a rămâne pe traseu, chiar dacă se simțea rău.

Colegii au rămas marcați de cele întâmplate și au strâns bani pentru un ajutor de înmormântare. Bărbatul a fost înhumat ieri dimineață la cimitirul „Petru și Pavel” din Iași. Dispecera care era de serviciu în acea seara la Dacia se numește Mihaela Rotaru, iar angajații o știau ca o persoană autoritară și exigentă. De asemenea, colegii vatmanului sunt revoltați că acesta a fost menținut pe traseu în stare de rău. După  declarațiile făcute de vatmani în cotidianul BZI, femeia și-a șters contul de pe platforma Facebook.

„Mare păcat ce s-a întâmplat, toți ne gândim acum că, dacă interveneam, ar fi fost bine. Problema este că el tot a anunțat că se simte rău, mergea greu și cu tramvaiul, l-a întrebat un coleg vatman ce e cu el și i-a spus că nu se simte bine. Când au ajuns la rondul din Tătărași, a zis că el mai merge până la Dacia și după gata, că nu mai poate continua. Ajuns la Dacia, mai erau acolo și alți colegi, așteptau să plece din nou. El i-a spus dispecerei, Mihaela Rotaru, că vrea să se retragă la depou, că nu se simte bine.

Atunci, ea i-a spus că nu are cum să rămână fără vagon la stradă și să plece din nou pe traseu, că și așa este ultima cursă și după se duce acasă. Uite că nu a mai ajuns niciodată acasă. Există un regulament, are și ea fișa postului, nu ai cum să lași un om în starea aia să conducă un tramvai. Dar pe lângă regulament, tu, ca ființă, vezi un străin pe stradă că nu se simte bine, îl ajuți, îl întrebi ce e cu el, dar nici măcar pentru un coleg să nu intervii. Noi o știm de mulți ani și asta e atitudinea ei, autoritară, nu stă la discuții, imediat te expediază pe traseu”, povestește un vatman de la CTP.

Dispecera trebuia să anunțe ambulanța

Conform regulamentului, un vatman sau un șofer anunță dispeceratul când i se face rău, după care este informat și dispeceratul central, dar și serviciul de siguranța circulației din cadrul CTP. În cazuri grave se cheamă imediat ambulanța. La orice suspiciune, șoferul sau vatmanul trebuie retras de pe traseu pentru mai multe investigații. Astfel puteau fi puși în pericol și călătorii sau alți participanți la trafic.

„Eu am fost acolo, am văzut ce s-a întâmplat. El se simțea rău din rond Tătărași și i-a atras atenția și dispecerei de acolo, chiar ne-a spus să fim atenți la el. A mers la Dacia cu tramvaiul, a vorbit cu dispecera, i-a zis că a luat o pastilă, că îi era foarte rău, iar ea i-a spus doar să meargă la Tătărași, să se retragă de acolo, nu de la ea. Când am ajuns și eu cu tramvaiul la Metalurgiei, mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva și am intervenit. El era întins jos, iar un coleg îi acorda primul ajutor. Clar nu trebuia lăsat să plece, având în vedere că el a spus că îi este rău, și noi am sesizat acest fapt”, povestește un alt vatman care a fost martor la incident.

Vatmanii doresc să își păstreze anonimatul, deoarece se tem de repercusiunile din partea conducerii.

Conducerea neagă toată povestea

Deși vatmanii susțin ce s-a întâmplat în seara de 31 decembrie 2023, conducerea este de altă părere. Deocamdată nu a fost luată nicio măsură asupra celor întâmplate și se așteaptă finalizarea anchetelor de la ITM și poliție.

„Sunt doar speculații, nu aveți informațiile de unde trebuie. Ancheta se desfășoară conform legii, după reglementările ITM. În paralel, și secția de poliție desfășoară anchetă proprie”, a transmis Cristian Stoica, directorul general CTP.

Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu Mihaela Rotaru, pentru a oferi un punct de vedere, însă nu au primit niciun răspuns.

Vatmanul de la CTP care a murit în tramvai a fost trimis pe traseu de dispecera Mihaela Rotaru, chiar dacă anunțase că se simte rău. Colegii săi sunt îngrijorați de această situație și cred că trebuia să se intervină, iar Ioan Vizitiu să fie retras de pe traseu. Poate acum ar fi fost în viață.