E pacat sa faci baie duminica sau in oricare alta sarbatoare?

de: Echipa Bzi.ro
16:43, 22 nov. 2017

Este pacat sa facem baie sau sa ne spalam la cap in duminici si sarbatori, adica in toate zilele insemnate cu cruce rosie pe calendarul bisericesc?

Nu este specificat clar nicaieri in invatatura de credinta a Bisericii daca e pacat sau nu. Cel putin eu nu am gasit pana acum.

Daca insa legam lucrurile, duminica si sarbatoarea sunt zile in care trebuie sa ne ingrijim mai mult de suflet, iar de trup doar cu strictul necesar. Asa se face ca trebuie sa evitam orice grija lumeasca deosebita cum este si baia. Facand asa nu avem indoiala ca o fi sau n-o fi pacat ce am facut noi. La fel se pune problema si pentru spalatul la cap.

Ai voie sa faci baie in zi de sarbatoare?

In popor, in zilele de sarbatoare, toata lumea se odihneste, se relaxeaza, are liber de la muncile grele pe care le face in timpul anului. Dar, totodata, daca nimeni nu ar face nimic timp de 20 de zile, lumea ar sta in loc. Ce s-ar intampla daca un accident ar avea loc, politistii, pompierii sau doctorii nu ar sari in ajutorul persoanelor ranite?

Asadar, din punct de vedere legal, persoanele a caror activitate nu poate fi intrerupta sunt obligate sa lucreze. Angajatii unitatilor sanitare, sectilor de politie, de ajutor de urgenta, precum pompierii, descarcerare, salvamontii sau salvamarii, stai fara grija, lucreaza.

Ziua de sarbatoare incepe, din punct de vedere religios, in ajunul zilei respective, de la vecernie si pana la miezul noptii din ziua de sarbatoare. Si conteaza foarte mult si importanta sarbatorii, cat este de mare ziua care se celebreaza. Sotul cu sotia, nici in ziua de sarbatoare si nici in ajunul ei, nu au voie sa intretina relatii sexuale.

Dar asta este doar pentru religia crestina, in special pentru poporul nostru, deoarece, dupa cum bine stii, alte popoare, precum cele din Orient, nu se lasa ghidate dupa asemenea traditii. Ba mai mult, sarbatorile ce s-au importat din Vest, pana si la noi, la ei nu sunt acceptate.

In Arabia Saudita, de exemplu, s-a interzis vanzarea obiectelor ce sunt atat de achizitionate in perioada inaintea Sarbatorii de Sf. Valentin, ca de exemplu cutii de ciocolata, jucarioare de plus, inimioare din diverse materiale, rame special create pentru aceasta sarbatoare sau alte astfel de obiecte. Dar oraselor, datorita turismului, precum Egipt sau Dubai, care au devenit cosmopolite si s-au modelat mai mult dupa modelul din vest, nu s-a acceptat interzicerea acestor vanzari de obiecte. La fel se intampla si cu Ziua Mamei sau Ziua Femeii, care se sarbatoreste diferit si in diferite zile in lume.

Ei bine, ideea generala este ca, in zi de sarbatoare, nu se lucreaza, nu se spala rufe, nu se coase, nu se calca haine, nu se gateste. Dar cand ziua de sarbatoare pica intr-o joi, iar job-ul tau este de designer sau croitoreasa sau, daca lucrezi intr-un bar sau restaurant si trebuie sa speli vasele, atunci ce faci? Dar daca vrei sa iti speli masina intr-o spalatorie, pacatul este al tau sau al persoanei care iti spala masina? Interesant, nu-i asa?

Dar ce am auzit noi, in Ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul este bine sa tai si sa mananci mancaruri de culoare rosie. Ce parere ai? Acestea sunt vorbele batranelor, care in mod evident urmeaza aceste traditii fara a se abate de la ele, dar, in realitate, acestea sunt superstitti, nu sunt admise de Biserica, deoarece in Ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul se tine post si, cine poate, ajuneaza.

De exemplu, de Rusalii nu se lucreaza deloc, nici munca de birou, nici munca de casa, vorba este ca „Rusaliile sunt periculoase”. Daca Rusaliile prind vreun om lucrand, ii vor lua ochii, vocea sau picioarele. Iar daca Rusaliile sunt in stare sa faca asa ceva, un sfat prietensc ar fi sa nu va certati, cine stie de ce altceva mai sunt in stare sa faca, poate chiar sa va ia cu ele… periculos.

In Vinerea Mare, am auzit ca o traditie este ca, de dimineata, de cum te trezesti, sa calci pe o bucata de fier, pentru a nu te mai lovi, accidenta, a fi accidentat in restul anului. De asemenea, o baie in rau, inainte ca soarele sa rasara te va lecui de boli, iar bucovinenii spun ca daca faci baie de trei ori in apa rece a raului pe tot parcursul anului vei fi protejat de rele. Orice munca pe care o fac oamenii, nu va fi fructoasa, nu va da roade, va fi in zadar, asa ca, abtineti-va o zi.

Exista credinta ca pana la Boboteaza expira termenul de petire a fetelor, iar perioada cuprinsa intre Ajunul Craciunului si Boboteaza este plina de vraji de dragoste si ghicit premarital. O serie de obiceiuri, datini si traditii stravechi, religioase si pagane sunt readuse la viata in aceasta perioada.

Cele mai multe obiceiuri, in noaptea Sfantului Andrei, sunt legate de dragoste si de o serie de ritualuri menite sa le arate tinerelor necasatorite ursitul, insa nu sunt toate doar despre iubire. Asa ca fetele isi pun sub perna un fir de busuioc sau un pieptene pentru a-l visa pe cel care le este sortit drept sot. In alte parti, traditia populara spune ca acestea trebuie sa isi puna la cap 41 de boabe de grau si daca viseaza ca cineva le ia de acolo, se vor marita in anul urmator. Noaptea vrajilor de dragoste, sa credem sau nu in aceste superstitii?

Sunt multe, sunt vechi, sunt uitate, sunt recreate, sunt scrise sub alte intelesuri, sunt adaptate vremurilor moderne, sunt imprumutate, sunt importate, sunt puternice, sunt infricosatoare, sunt de dragoste, sunt de dor, sunt de pazit, sunt periculoase. Dar peste toate acestea s-au creat traditiile, superstitiile si obiceiurile noastre ca popor pagan.