E.ON renunță la clădiri și locuințele de serviciu: Apartamentele foștilor angajați, vândute pe bandă rulantă cu prețuri derizorii, la licitații publice

de: Vlad Alexa
04:01, 02 dec. 2019

Operatorul pentru serviciile de electricitate din zona Moldovei renunță la cea mai mare parte din locuințele de care se deserveau în trecut angajații. Compania cu capital german vinde în special imobilele aflate în zona Stațiilor de Transformare din județe. Prețurile cu care E.ON scoate la licitație imobilele sunt mult mai mici decât cele de pe piață. După privatizarea companiei de stat Electrica Moldova, nemții au concediat majoritatea angajaților electricieni și acum trece la angajarea IT-iștilor

După privatizarea Electrica Moldova SA în favoarea E.ON, compania germană a preluat odată cu rețeaua de transport și transformare a energiei electrice, inclusiv locuințele de serviciu și de protocol ale fostei companii de stat. După un lung șir de disponibilizări și de externalizare a serviciilor către alte companii private, operatorul redenumit acum Delgaz Grid a trecut și la vânzarea locuințelor folosite în trecut de angajați.
Operatorul de electricitate din zona Moldovei organizează astfel, al final de an, o licitație publică de amploare. În cadrul acesteia va scoate la vânzare numeroase apartamente situate în toate localitățile pe care le operează. Majoritatea imobilelor se află în apropierea punctelor de transformare.

Se vând apartamentele din apropierea Stațiilor de Transformare

Astfel, Delgaz Grid organizează în data de 11 decembrie 2019, începând cu ora 10:00, la sediul din municipiul Iași, strada Petru Movilă, o licitație pentru vânzarea mai multor imobile. La nivelul județului Iași, printre cele mai convenabile imobile scoase la vânzare se găsesc în zona Trifești. Concret, este vorba despre un apartament situat în vecinătatea Stației de transformare din Trifești, județul Iași, în suprafață de 44 mp și teren în indiviziune în suprafață de 233 mp. Prețul de pornire este de doar 22.904 lei, având în vedere că prețul unui imobil similar în zonă este aproape dublu. Tot în zona Trifești din județul Iași se vinde un apartament în suprafață utilă de 28 mp și teren în indiviziune în suprafață de 165 mp. Prețul de pornire este de doar 15.944 lei.

Cele mai scumpe proprietăți vândute de E.ON

Cele mai scumpe proprietăți scoase la vânzare de E.ON se găsesc în zona Bicaz. Una din ele, aflată pe strada Energiei, este compusă din teren în suprafață de 1.592 mp și construcții în suprafață totală de 551 mp. Prețul de pornire a licitației a fost fixat la 529.020 lei. O altă proprietate situată în localitatea Buhuși din Bacău, compusă din teren în suprafață de 1.450 mp și construcții în suprafață totală de 664 mp, are prețul de pornire fixat la 333.720 lei.

Mai mult, în zona Stației de Transformare Izvoare – Dumbrava Roșie din Piatra Neamț, este scos la licitație un imobil compus din 3 apartamente, care se vând și individual. Cele cu trei camere se vând la prețuri fixate între 30 – 40 de mii de lei, iar cele cu o cameră, cu doar 5 mii de euro.
Un alt imobil compus din trei apartamente, situat în vecinătatea Stației de Transformare Stănilești, județul Vaslui, se vinde împreună sau pe bucăți. Aici, apartamentele cu două camere în suprafață de 44- 50 mp au un preț fixat de pornire a licitației de circa 33 mii lei.

Renunță la electricieni și angajează IT-iști

Aproximativ 30 de apartamente vor fi oferite spre vânzare în cadrul licitației organizate pe data de 11 decembrie la sediul Delgaz Grid din Iași. Prețurile de vânzare sunt scutite de TVA, iar garanția de participare a fost fixată la 10 la sută din prețul de pornire.
La momentul privatizării, compania de stat Electrica Moldova avea aproximativ 2.700 de angajați. Între timp, mai multe servicii au fost externalizate. Mai puțin de jumătate dintre aceștia lucrează acum în cadrul E.ON Energie. Compania cu capital german a renunțat la mare parte din electricieni și a angajat în paralel personal din domeniul IT și Outsourcing, fiind vorba despre 250 de angajări la nivelul Iașului anul trecut.