E frumoasă, tânără și se ocupă de afacerea familiei, de sute de mii de euro, din Iași. Studenta la Facultatea de Agricultură vrea ca ferma să devină una recunoscută la nivel internațional
Bianca Ioana Neamțu este unul din tinerii din Iași care, din dorința de a sprijini afacerea familiei sale, și-a propus să aducă plus-valoare business-ului prin acumularea cunoștințelor care pot transforma ferma într-una ca cele din alte țări europene. Studenta în anul 1 la Facultatea de Agricultură a știut din copilărie că se va implica în dezvoltarea fermei cu ovine din satul Chiperești, comuna Țuțora
Tânăra Bianca Ioana Neamțu a crescut, împreună cu fratele său, Iulian Antonio, în mijlocul stânei cu ovine. Pentru că părinții săi s-au apucat de zootehnie în anul 2005, cei doi frați au învățat de mici ce înseamnă să te ocupi de o fermă. Când nu își ajutau părinții cum puteau la treburile zilnice sau în fermă, erau la școală. Bianca a vrut să învețe mai multe despre agricultură, de aceea s-a înscris la Facultatea de Agricultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. Aici speră că va acumula cunoștințele necesare dezvoltării afacerii de familie după ce părinții săi, Sorin și Mihaela Neamțu, se vor retrage pentru ca cei doi tineri Neamțu să dezvolte business-ul. În prezent, în ferma de ovine de la Chiperești sunt 800 de capete, din rasele Țigaie ruginie, Carabas și Merinos de Palas. Produsele obținute din ferma din Țuțora ajung în piețele din Iași.
Bianca Ioana Neamțu este o tânără din Iași care se ocupă de afacerea familiei și studiază la Facultatea de Agricultură, în anul 1
Bianca povestește că prima dată când a văzut oi a fost când părinții săi au cumpărat primele capete, în anul 2005, când au înființat ferma pentru a avea produse naturale pentru hrana familiei. Treptat, ferma s-a dezvoltat atât din fonduri proprii, cât și din fonduri europene.
„Ferma în prezent are un efectiv de 800 de capete, în dotarea sa are două tractoare, un Fend și unul românesc, și utilaje necesare pentru prelucrarea pământului de la arat la balotat. Părinții au început cu efectivul de 50 de capete când eu și fratele meu eram foarte micuți. Totul a început prin exploatarea terenurilor și, dacă am avut această posibilitate, locuind la sat, am profitat la maxim, ne-am extins și ne vom extinde cât putem”, spune Bianca Neamțu.
Bianca Neamțu, ajutor de bază în fermă: „Mergem pe ideea că noi producem și tot noi vindem”
Tânăra susține că din ferma din Țuțora pleacă zilnic produse pe bază de lapte, comercializate în piețele din Iași. Acum, fiind studentă, nu mai are foarte mult timp să petreacă în mijlocul animalelor, însă încearcă să își ajute părinții atât la creșterea lor, cât și la producerea cașului.
„În ferma noastră se produce caș din lapte, care este închegat cu chiag natural. Cașul este distribuit în piețe. Mergem pe ideea că noi producem și tot noi vindem. Sistemul de furajare nu este așa dezvoltat ca în alte țări. Punem mâncarea în iesle, în saivane și hrănim animalele cu baloți de lucernă, sparcetă, boabe de porumb și siloz. Eu am crescut în fermă și voi rămâne în fermă”, susține studenta care vrea să se ocupe de afacerea familiei și și-a propus să o dezvolte cu ajutorul cunoștințelor cumulate la facultate.
Bianca Neamțu: „Generația nouă de fermieri va duce agricultura din România pe culmile cele mai înalte”
Bianca susține că principala problemă din mediul rural este forța de muncă și acest lucru se simte și în ferma familiei sale, unde în permanență a fost un flux continuu de angajați. De aceea, mecanizarea ar fi cea mai bună metodă pentru a acoperi lipsa angajaților.
„Aș spune ca eu voi aduce ferma la nivelul țărilor dezvoltate din Europa. În următorii ani vrem să mecanizăm toate lucrurile făcute acum de oameni deoarece mâna de lucru în acest domeniu este foarte greu de găsit. Vreau ca sistemele de furajare să fie electrice, curățarea la fel, adică munca noastră să se ușureze. Vreau să achiziționez tractoare și utilaje noi. Iar facultatea la care m-am înscris la USAMV mă va ajuta să materializez aceste planuri. Din punctul meu de vedere, generația nouă de fermieri va duce agricultura din România pe culmile cele mai înalte”, spune Bianca Neamțu.
Tinerii fermieri din Iași au înființat afaceri în mediul rural, cu fonduri europene de milioane de euro, obținute de la AFIR
Majoritatea tinerilor fermieri din Iași care au obținut fonduri europene de la AFIR au investit banii primiți în ferme vegetale. În perioada 2014-2020 au fost depuse 43 de proiecte, iar 38 au fost selectate pentru a primi finanțare. Jumătate dintre acești fermieri au investit fondurile europene în ferme vegetale, respectiv în achiziția de terenuri agricole, pentru instalarea unor sisteme de irigații sau pentru achiziția de utilaje agricole performante. Alte 6 ferme zootehnice au fost deschise în mai multe comune din Iași. Tinerii din Iași care vor să deschidă afaceri cu banii europeni vor putea depune proiecte când Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va lansa o nouă sesiune de depunere a proiectelor unde tinerii fermieri pot obține 100.000 de euro/proiect eligibil.