Durerile de ochi: iata care sunt cauzele!

de: BZI.ro
18:00, 09 feb. 2021

Durerile oculare sunt frecvente, dar de cele mai multe ori nu sunt grave. Cu toate acestea, ele pot fi uneori asociate cu anumite patologii grave care necesită un examen oftalmologic rapid. Iata care sunt cauzele posibile ale durerilor de ochi!

Cauzele acestor simptome sunt multiple și de cele mai multe ori nu sunt grave. Pacienții se îngrijorează adesea de acest simptom, dar ar trebui să fie liniștiți: originea este adesea ușor de evaluat, mai ales atunci când nu există pierderi de acuitate vizuală sau fotofobie.. O consultatie la un oftalmolog poate determina originea acestui simptom.

Durerile de ochi: iata care sunt cauzele!

Localizarea durerii: în spatele ochilor sau în față?

Durerile oculare pot fi acute sau cronice. Pot avea locații diferite: în spatele globului ocular, sub ochi sau deasupra. În funcție de cauză, în unele cazuri pot necesita tratament urgent.

Simptome asociate

Durerea oculară poate fi asociată cu alte semne, în funcție de originea sa. Traumatismele oculare (lovitură, șoc etc.) vor provoca durere, precum și ruperi de vase de sange, fotofobia (hipersensibilitate la lumină) și roșeață oculară.

Simptomele glaucomului

Anumite patologii, cum ar fi glaucomul de închidere acută a unghiului, vor provoca dureri oculare asociate cu roșeață, duritate a globului ocular și midriază (pupila dilatată), circulația umorului apos în interiorul ochiului. Ochiul este îngreunat, ceea ce crește presiunea intraoculară și determină durere intensa. Hipertensiunea oculară este definită de o presiune intraoculară mai mare de 21 mm/Hg.

Simptome după operație

Ochiul poate fi dureros și în contextul postoperator, din cauza infecției sau inflamației.

Alte simptome

Pot fi identificate și alte simptome, în funcție de originea durerii oculare: dureri de cap (și mai rar, dureri de gât), amputarea câmpului vizual, apariția petelor luminoase, dezechilibru oculomotor, ochi uscați din cauza febrei (în cazul unei infecții), durere sinusală sau durere la mișcarea ochilor.

Cauze: migrenă, sinuzită, gripă, răceli

Durerile oculare pot avea mai multe cauze care afectează în principal corneea sau sunt legate de variațiile presiunii oculare.

Presiune intraoculară prea mare

O altă cauză este exoforia (tendința de a devia ochii spre exterior, adesea asociată cu o convergență insuficientă). Acest lucru apare adesea la persoanele care nu-și poartă ochelarii, mai ales atunci când au o utilizare prelungită a ecranelor.

Migrenele pot provoca, de asemenea, dureri de ochi, la fel ca sinuzita, gripa și chiar răcelile, care sunt responsabile de ochii uscați potențial dureroși. O altă cauză este reprezentata de infecțiile feței. Aceste infectii pot fi cauzate de un cos pe obraz, de exemplu.

Mai rar, durerile oculare au o origine neurologică. O neuropatie care poate fi observată în scleroza multiplă provoacă durere atunci când ochii se mișcă. Poate fi vorba apoi de o inflamație a nervului optic; dacă este asociata cu o scădere a acuității vizuale, se va căuta o cauză neurologică.

Tratament pentru durerile oculare

Tratamentul pentru durerile de ochi depinde de cauză. În cazul unui traumatism care duce la deteriorarea corneei, se va aplica un antibiotic local, precum și un agent de vindecare sub formă de picături sau unguent. De asemenea, se va lasa pacientul în întuneric. În caz de hipertensiune oculară, se vor administra picături oftalmice beta-blocante, picături oftalmice alfa2 adrenergice, prostaglandine sau inhibitori de anhidrază carbonică pentru a reduce presiunea oculară. Inflamarea ochilor va fi tratată cu medicamente antiinflamatoare.