Durerile de cap și stările de greață pot constitui un semnal de alarmă! Ce afecțiuni anunță
Durerile de cap și stările de greață pot anunța boli severe. Printre acestea se numără anevrismul cerebral, hemoragia cerebrală, tumora cerebrală sau un accident vascular cerebral. De precizat este că nu toate durerile de cap, asociate stărilor de greață, pot constitui un semnal de alarmă.
Dacă te confrunți cu: durere de cap severă, care îți afectează activitățile zilnice, durere de cap violentă, apărută brusc, durere de cap asociată cu simptome neurologice (slăbiciune, amețeală, pierdere bruscă a echilibrului sau cădere, senzație de amorțire sau furnicături în extremități, paralizie, dificultăți de vorbire, gândire confuză, modificări de personalitate, tulburări de vedere), durere de cap însoțită de senzație de greață și vărsături, durere de cap asociată cu febră, dificultate de respirație, gât înțepenit, durere de cap care se înrăutățește după 24 de ore, durere de cap severă localizată la un ochi, asociată cu înroșirea acestuia, sună imediat la 112 sau mergi la camera de gardă. La fel trebuie să procedezi și dacă ai început să suferi recent de durere de cap, în special după vârsta de 50 de ani sau dacă suferi de cancer sau tulburare de coagulare, dacă durerea de cap este însoțită de durere la înghițit sau pierdere în greutate sau ai sistemul imunitar slăbit de o afecțiune ( HIV, de exemplu) sau de un tratament (chimioterapie sau steroizi).
În cazul în care durerea de cap durează mai mult de câteva zile, se înrăutățește dimineața, te trezește din somn pe parcursul nopții, începe când tușești, strănuți sau ridici greutăți, este constantă în aceeași zonă a capului, se manifestă frecvent, s-a schimbat recent în intensitate sau te obligă să iei analgezice zilnic, fă-ți o programare, cât mai curând, la medicul neurolog.
Durerile de cap și stările de greață pot fi simptomele mai multor afecțiuni
Printre bolile severe care determină apariția durerilor de cap și a stărilor de greață se numără anevrismul cerebral, hemoragia cerebrală, tumora cerebrală sau accidentul vascular cerebral.
Anevrismul cerebral
Anevrismul vascular cerebral reprezintă o dilatație focală a pereților vaselor cerebrale. Acesta se poate rupe, fapt care duce la hemoragie intercraniană și necesită intervenție medicală imediată. Printre simptomele care însoțesc un anevrism cerebral nerupt se află: durere de cap, pierderea echilibrului, parestezii resimțite pe jumătate de față, tulburări de scurtă durată ale memoriei, tulburări de vedere, pupile dilatate sau dureri resimțite în spatele ochilor. În ceea ce privește un anevrism rupt, semnele sunt: dureri de cap severe, greață, rigiditate a gâtului, tulburări de vedere, stare de confuzie, pierderea conștienței, crize convulsive, tulburări cardiovasculare și respiratorii.
Hemoragia cerebrală
Hemoragia cerebrală este cauzată de explozia unei artere de la nivelul creierului, ce favorizează sângerarea localizată în ţesuturile înconjurătoare. Aceasta sângerare distruge celulele creierului. Simptomele sunt: durere de cap severă, convulsii, greață, vărsături, letragie, tulburări de vedere, amorțeli sau furnicături, dificultatea de a vorbi sau a înțelege un discurs, apariția tremorului, scăderea coordonării, pierderea echilibrului, senzație de gust nefiresc sau pierderea conștienței.
Tumora cerebrală
O tumoare pe creier reprezintă o masă tumorală sau o creştere anormală a celulelor din creier. Aceasta se manifestă prin: dureri de cap frecvente sau severe, greață, vărsături, probleme de vedere, pierderea treptată a senzației sau a mișcării într-un braț sau picior, dificultate de echilibru, confuzie, dificultate în luarea deciziilor, incapacitatea de a urma comenzi simple, modificări de personalitate, convulsii, probleme de auz.
Accidentul vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral (AVC) are loc atunci când alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, împiedicând ţesutul cerebral să primească oxigen şi substanţe nutritive. Semnele și simptomele unui AVC pot fi: dificultate de vorbire și de înțelegere, paralizie sau amorțire bruscă a feței, brațului sau piciorului, tulburări de vedere la unui sau la ambii ochi, cefalee bruscă, severă, însoțită de vărsături, amețeală sau pierderea conștienței, dificultăți de mers, tulburări de echilibru sau pierderea coordonării.