Durerile de cap, febra, greata, simptome ale DEOCHIULUI. Iata cum te feresti si ce DESCANTECE poti spune

de: Echipa BZI.ro
11:33, 23 mart. 2014

Deochiul este puterea (magica) pe care superstitiosii o atribuie unor oameni, de a-i imbolnavi pe cei asupra carora isi fixeaza privirea cu rautate, invidie, admiratie, etc. Iata care sunt simptomele celor deocheati si ce descantece pot fi spuse pentru a alunga deochiul.

Deochiul este o superstitie care spune ca anumite persoane, in special copiii si lauzele, pot fi „vatamate” printr-o privire admirativa sau invidioasa. De asemenea, pot fi deocheate si plante sau animale domestice. Deochiul se manifesta prin dureri de cap, cascat continuu, febra, slabiciune, lipsa poftei de mancare si cateodata greata (in cazul oamenilor), vestejire (in cazul plantelor), tanjeala (in cazul animalelor). Deochiul poate fi involuntar sau intentionat, insa efectele sunt identice si proportionale cu puterea invidiei sau admiratiei.

Citeste si: Site-urile ortodoxe lovesc din nou. 193 de pacate de care poti fi vinovat

Daca persoana care descanta casca, este semn bun fiindca inseamna ca deochiatul este in curs de vindecare. La romani exista obiceiul de a lega o fundita rosie (un snur rosu), mai ales la copiii mici, care sunt mai vulnerabili. Si adultii pot purta talismane antideochi, unul dintre cele mai cunoscute fiind mana cu ochi, bijuterie populara in Balcani si in tarile musulmane.

Se mai spune ca cei micuti nu trebuie lasati sa se uite in oglinda pana la varsta de un an, caci se pot deochea singuri. Mai mult, un usturoi prins cu o ata rosie la gatul sau la caciulita copilului fereste de deochi. Copilul nou-nascut trebuie cantarit inainte de a i se face prima baie, insa greutatea copilului nu trebuie spusa nimanui. Totodata, orice obiect din aur purtat la gat, la urechi sau la mana se zice ca ar atrage si ar anihila energia negativa a deochiului.

Citeste si: 17 superstitii de Sarbatori care-ti aduc noroc pentru 2014

DESCANTECE de deochi:
I. În folclorul romanesc sunt mai multe descantece de deochi care difera de la o zona la alta. De obicei, ritualul consta in „stingerea carbunilor sau chibriturilor”. Astfel intr-un vas cu apa neinceputa se arunca 3, 6 sau 9 carbuni/chibrituri aprinse si se spune:
„Sting toate strigarile,
Toate pociturile
Cum se sting taciunii
Sa se stinga deochiul
Toate cascaturile,
Toate uitaturile
Sting ochii cei rai din cale
Si gurile cele rele
Sa n-aiba la ce se uita
Sa n-aiba la ce striga
Sa treaca de grija lui….”(numele de botez al persoanei deocheate)

Citeste si: Probabil de mult doreai SA STII: Ce este DEOCHIUL si cum NE FERIM de el

Sau:
„Fugi ochi de deochi
Iesi si fugi din calea lui…(numele de botez al persoanei deocheate)
Pe pamant pustiu
Unde vantul nu bate
Unde cainii nu latra
Si cocosii nu canta”.

II. Se ia un vas cu apa curata si, aruncand carbuni pana la noua, se spune:
„Doi ochi rai ti-o stracat,
Si noua sfinti te-o vindecat;
Doi ochi rai ti-o stracat
Si opt sfinti te-o vindecat (…)”

Daca unul sau doi dintre carbunii aceia se asaza pe fundul vasului, atunci bolnavul a fost deocheat. Ca sa se vindece, trebuie sa bea de noua ori putina apa, din aceea peste care s-a descantat, apoi sa se spele la subsuori, cap, abdomen, incheieturi, ochi si pe fata. Mai mult, cu apa care ramane se ung balamalele usii.

III. „Pasare neagra,
Pasare galbena,
Sai in ceri,
Sai in pamant,
Sai in piatra seaca,
Piatra-n patru crapa.
Da nu crapa piatra,
Ci crapa (cutare).
De-i deochiat
De cocon, de cocoana,
De fecior, de fata,
Ori de vaj, ori de baba,
Ori de tigan, ori de tiganca,
Ori de jidan, ori de jidanca,
Crepe-i-se tatele,
Versa-i-se laptele,
Sara-i ochii ca si stropii.
Sa ramaie curat
Si luminat
Ca argintul cel curat,
Ca vinul strecurat”.

Citeste si: Ce nu stiai despre Saptamana Mare: Semnificatii, traditii si superstitii

IV. Aruncand noua carbuni in apa (numarand de la 9 la 1), se spune:
„S-o luat Marie pa carare,
Pa drumul cel mare,
S-o-ntalnit cu deochetor, cu deochetoare,
Cu moroi, cu moroaie,
Cu stragoi, cu stragoaie.
Fugi, deochi,
Dintre ochi,
Marie sa ramana curata,
Luminata,
Ca argintu strecurat”.

V. Descantecul se face cu un pahar de apa neinceput (apa luata imediat dupa miezul noptii) si trei carbuni aprinsi. În lipsa carbunilor, se pot folosi noua bete de chibrituri in grupe de cate trei. Se ia un cutit si se face semnul crucii pe paharul cu apa. Se spune de trei ori descantecul urmator, iar dupa fiecare se aprind cele trei bete de chibrituri care apoi se sting in apa. Cel care a fost deocheat bea trei inghitituri de apa, iar restul se pune la radacina unei plante.
„Fugi deochi dintre ochi,
Dintre gene si sprancene,
Din fata, din corp si mana,
Din picioare, mate si oase,
Duceti-va peste noua mari si noua tari,
Ca acolo va asteapta
Noua fete de imparat
Cu mese intinse
Si cu fripturi aprinse,
Si cand s-o deochea mata si cainele
Atunci sa se mai deoache (numele),
Atunci si nici atunci”.

O bucata de jar obtinuta prin arderea unei esente lemnoase, in momentul in care i s-a oprit alimentarea cu aer va deveni un carbune activ. Carbunele activ aflat in frigider va retine toate mirosurile. Totodata, acest carbune retine toxinele bacteriene si substantele toxice inghitite sau rezultate din intreg metabolismul uman. Carbunele activ, dat prin rasnita de cafea sau pisat pur si simplu, va deveni un praf, iar eficacitatea lui este cu atat mai mare cu cat este mai fin.
RUGACIUNE pentru deochi

„Harul Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, cel dat Sfintilor Sai Ucenici si Apostoli: Pe bolnavi mainile veti pune si bine le va fi, si printr-insii este dat si noua nevrednicilor slu­jitorilor Sai, acest har, prin mine smeritul si nevred­nicul preot, sa te tamaduiasca pe tine, fiule si fratele nostru cel duhovnicesc de toata boala si neputinta sufleteasca si trupeasca ce te-a cuprins, si sa te daruiasca Bisericii Sale intreg, cinstit, sanatos, indelun­gat in zile, bine umbland si facand poruncile lui Dumnezeu, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!”
sursa: romaniatv.net