Durerile de burtă în sarcină, trimestrul 3: De ce apar și ce măsuri ar trebui să iei

de: BZI.ro
16:14, 11 mart. 2022

Te confrunți cu dureri de burtă în sarcină, în trimestrul 3? Iată de ce apar și ce măsuri ar trebui să iei.

Odată cu săptămâna 28 de sarcină, lucrurile se schimbă și nu mai există posibilitatea unui avort spontan, ci poți naște prematur. În acest moment, fătul are o lungime de 35-38 de centimetri și cântărește 900-1000 de grame.

Potrivit programului pe care îl are fiecare bebeluș, acum poți simți zilnic mișcările fetale. Dacă durerile își fac apariția, nu trebuie să te îngrijorezi. În cazul în care se produce o naștere prematură, sunt șanse mari ca fătul să supraviețuiască în afara uterului, însă doar cu ajutor medical, scrie totuldespresarcina.ro.

Potrivit programului pe care îl are fiecare bebeluș, acum poți simți zilnic mișcările fetale.

De ce apar durerile de burtă în sarcină, trimestrul 3

Trimestrul 3 de sarcină este recunoscut pentru prezența, aproape permanentă, a durerilor de burtă. Acestea apar din cauza presiunii puse de făt pe bazin și pe șolduri. De asemenea, este resimțită și o presiune permanentă pe vezica urinară și, de aceea, simți mereu nevoia de a urina.

Durerile de burtă mai pot fi date și de gaze și balonare, constipație, infecție urinară și durere de ligament rotund.

Gaze și balonare

Gazele și balonarea sunt nelipsite în timpul sarcinii. Acest lucru se întâmplă deoarece hormonii de sarcină determină stomacul să aibă o digestie încetinită, dar și pentru că volumul uterului apasă asupra stomacului și intestinelor.

Constipație

Constipația este dată de cantitățile uriașe de hormoni, fapt ce duce la încetinirea procesului de transport al alimentelor prin intestine. Disconfortul este accentuat și de creșterea în volum a uterului, care apasă pe rect.

Infecție urinară

Majoritatea femeilor fac infecții urinare pe parcursul sarcinii. Acestea se manifestă prin senzația de presiune sau de usturime la urinare, simptome ce ar trebui să te trimită imediat la medicul obstretrician. În cazul în care sunt depistate la timp, acestea pot fi tratate, fără a pune în pericol sănătatea fătului. dacă sunt trecute cu vederea, infecțiile urinare pot afecta rinichii și pot induce travaliu precoce. Reprezintă urgență medicală, atunci când sunt însoțite de febră, frisoane, dureri în părțile laterale ale abdomenului sau urina este de culoare roșie.

Durerea de ligament rotund

Această durere se referă la un disconfort scurt, asemănător unui junghi, pe o singură parte sau pe ambele părți ale burții. Durerea începe în cel de-al doilea trimestru, pe măsură ce ligamentele se întind și se îngroașă.

Trimestrul 3 de sarcină este recunoscut pentru prezența, aproape permanentă, a durerilor de burtă.

Semnale de alarmă la care trebuie să fii atentă

Dacă durerile de burtă sunt însoțite de senzații diferite, pe care nu le-ai mai simțit până în acest moment, este timpul să iei măsuri. Urmărește, cu atenție, dacă durerea se asociază cu secreție vaginală ciudată. Aceasta poate să devină mult mai lichidă și atunci apare suspiciunea ruperii premature de membrane (ruperea apei).

Secreția vaginală poate să se asemene cu un mucus, moment în care poate fi vorba de o infecție vaginală, capabilă să urce până la uter.

Mergi imediat la medic dacă secreția vaginală conține sânge, are culoarea roz sau apare sub formă de striuri de sânge. Ai nevoie de un consult medical și atunci când durerile sau senzațiile abdominale sunt asemănătoare cu cele din perioada menstruației și senzația că burta se întărește ca un pietroi, de cel puțin 3-4 ori pe oră.

Cere sfatul unui specialist și atunci când te confrunți cu dureri de spate neobișnuite.

Dacă durerile de burtă sunt însoțite de senzații diferite, pe care nu le-ai mai simțit până în acest moment, este timpul să iei măsuri.