Dureri de spate si articulatii? Pot fi cauzate de deficienta acestei vitamine
Multi oameni experimenteaza dureri de spate si articulatii. In unele cazuri, problemele cu spatele si inchieturile sunt cauzate de boli, dar si obiceiurile proaste, repetate zi de zi. Printre aceste obiceiuri nocive amintim postura proasta, pozitia incorecta la birou/in masina, impingerea, ridicarea neglijenta a obiectelor grele. Alteori, in spatele durerilor de spate si articulatii se ascunde un deficit de vitamine si minerale. Cel mai adesea este vorba de deficienta de vitamina D.
Importanta vitaminei D
Rolul principal al vitaminei D este de a mentine nivelurile normale de calciu si fosfor din sange. Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul, unul dintre cele mai importante minerale pentru sanatatea oaselor. Aceasta vitamina ajuta si la prevenirea cancerului prin incetinirea progresiei celulelor de la starile premaligne la stari maligne. Vitamina D joaca un rol important in mentinerea sistemului imunitar. Un nivel scazut in sange echivaleaza cu un risc mai mare pentru infectii.
Deficienta de vitamina D poate provoca boli precum osteoporoza sau rahitism. De asemenea, va poate afecta negativ nervii si muschii. Deficitul de vitamina D a fost asociat si cu un risc crescut de hipertensiune, insuficienta cardiaca si boli cardiace ischemice. Potrivit celor de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, la nivel mondial, aproximativ un miliard de oameni au un nivel de vitamina D scazut.
Carenta de vitamina D poate aparea ca urmare a expunerii inadecvate la lumina soarelui, tulburarilor de absorbtie intestinala, aportului alimentar redus, consumului anumitor medicamente care accelereaza absorbtia vitaminei D. In cazul sugarilor, deficitul de vitamina D poate sa apara din cauza cantitatii reduse de vitamina D din laptele matern.
Dureri de spate si articulatii, semne ale lipsei de vitamina D
De fapt, un simptom comun al deficientei de vitamina D este durerile articulare si de spate. Netratat, acest lucru poate duce la dezvoltarea artritei si poate slabi oasele. Majoritatea semnelor de deficienta de vitamina D pot fi usor confundate cu alte afectiuni. Aveti grija la aceste simptome: senzatie de arsura la picioare, somn slab calitativ, dureri de picioare, oboseala, predispozitie la infectii.
Surse naturale de vitamina D
Cea mai buna sursa de vitamina D este soarele. Doar 15 minute pe zi la lumina soarelui natural este tot ce ai nevoie. Cu toate acestea, daca aveti pielea inchisa, sunteti supraponderal, sunteti in varsta sau nu stati suficient la soare, sunteti predispus la deficienta. Incercati sa mancati alimente bogate in vitamina D. Cele mai bune surse sunt pestele gras precum somonul, ouale si ciupercile. Daca apelati la suplimente, recomandarile privind doza zilnica tin cont de varsta. Astfel, copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni pot primi 1.000 UI/zi; ersoanele cu varste cuprinse intre 1 si 70 de ani, femei gravide si lauze – 600 UI/zi, iar persoanele peste 71 de ani – 800 UI/zi.