Dureri abdominale joase: cauzele aparitiei

de: Echipa Bzi.ro
15:03, 06 apr. 2021

Durerile abdominale sunt frecvente și deseori datorate patologiilor legate de organele digestive. Ce se ascunde în spatele durerii din stânga? Dar dreapta? Care sunt simptomele asociate? Când trebuie să consultați medicul?

Durerea abdominală, fie pe partea stângă, fie pe cea dreaptă, afectează o mare parte a populației: de fapt, aproximativ 2 până la 4 din 10 adulți și 1 până la 2 din 10 copii sunt frecvent afectați de durerea abdominală. Durerea abdominală poate fi caracterizată în special prin natura sa recurentă (denumită durere abdominală cronică) sau ocazională (denumită durere abdominală acută). Care sunt simptomele de avertizare?

Care sunt tipurile de dureri abdominale

Dureri abdominale acute

Durerea abdominală ascuțită și severă este aproape întotdeauna un simptom al bolii intraabdominale. Poate fi singurul semn al necesității unei intervenții chirurgicale și ar trebui tratata cu promptitudine. În unele cazuri, poate dezvălui și afecțiuni renale, ginecologice, cardiace, vasculare, toracice și uneori metabolice. Semnele clinice asociate (febră, sângerări, diaree, constipație, vărsături etc.) și examene biologice simple, radiologia abdomenului fără pregătire, ultrasunete sau tomografie abdominală ajută la ghidarea diagnosticului.

Dureri abdominale cronice

Durerea abdominală cronică este definită ca durerea care durează mai mult de 3 luni, fie continuu, fie intermitent. Durerea intermitentă poate fi considerată durere abdominală recurentă. Poate apărea oricând după vârsta de 5 ani. Până la 10% dintre copii necesită antrenament pentru dureri abdominale recurente și aproximativ 2% dintre adulți, în majoritate femei, au dureri abdominale cronice. Un procent mai mare de adulți au anumite simptome gastro-intestinale cronice, cum ar fi dispepsie și diverse tulburări intestinale.

Dureri abdominale după masă

Durerea aparuta după masă este cel mai adesea o problemă digestivă la stomac, pancreas, vezică biliară sau intestine. Un sentiment de greutate sau balonare însoțit de eructații sau durere deasupra ombilicului poate fi legat de dispepsie (reflux gastroesofagian, ulcer gastric etc.). Dimpotrivă, o durere ascuțită și transfixantă în partea superioară a burții sau în dreapta poate fi legată de o patologie a pancreasului sau a vezicii biliare. Balonarea, umflarea, diareea sau constipația asociate cu durerea la nivelul abdomenului inferior este mai probabil să fie un semn al unei probleme intestinale.

Care sunt simptomele

Durerea abdominală este foarte frecventă, deoarece este un simptom al diferitelor patologii ale întregului abdomen. Nu ignorați durerea abdominală și nu ezitați să consultați medicul dacă persistă sau serviciile de urgență, dacă este insuportabila. Simptomele variază în funcție de cauză și localizare (durerea este în stânga sau în dreapta, este însoțită de alte simptome?). Într-adevăr, pe lângă senzația de durere parțială sau totală a stomacului, cum ar fi crampe sau arsuri, de exemplu, este obișnuit să se observe febră, greață și vărsături, aerofagie sau urinare dificilă.

Dureri abdominale și urină închisa la culoare

Urina întunecată indică cel mai adesea prezența sângelui. Când sunt asociate cu dureri abdominale ascuțite la urinare, acestea sunt un semn al colicii renale, adică o obstrucție a tractului urinar. Ele se manifestă printr-o durere ascuțită resimțită brusc în regiunea lombară și se datorează unei creșteri bruște a presiunii urinei care nu mai poate curge. Sunt necesare examinări suplimentare pentru a confirma diagnosticul, cum ar fi ultrasunetele și tratamentul analgezic care trebuie început fără întârziere.

Dureri abdominale și diaree

În caz de durere abdominală acută asociată cu diaree – adică cel puțin 3 scaune pe zi, timp de mai puțin de 14 zile (de obicei doar câteva zile) și care dispare de la sine – o infecție virală sau bacteriană este cauza. Pe de altă parte, dacă durerea și diareea devin cronice, adică durează mai mult de 4 săptămâni, aceasta poate fi cauzată de o tulburare inflamatorie a intestinului, cum ar fi colita ulcerativă sau boala Crohn.

Dureri abdominale și febră

Când febra însoțește durerea abdominală, ar putea fi o infecție. În majoritatea cazurilor este o gastroenterită de origine virală sau bacteriană. Cu toate acestea, în funcție de istoricul medical și chirurgical, examinări suplimentare (teste de sânge, ultrasunete, tomografie etc.) sunt necesare. Pot aparea si simptome cum ar fi leziuni hepatobiliare, pancreatită, perforație sau inflamații intestinale, de exemplu boala Crohn, abces, obstrucție, ischemie intestinală sau diverticulită. Pot fi implicate și alte afecțiuni ginecologice, cum ar fi salpingita, sarcina ectopică, torsiunea sau ruptura unui chist ovarian. În toate cazurile, este necesară îngrijire medicală rapidă pentru a pune diagnosticul și, uneori, pentru a efectua o intervenție chirurgicală de urgență.