Durerea în talpă și calcâi: De ce apare și cum poate fi tratată

de: Bianca Rebegea
10:23, 14 feb. 2022

Durerea în talpă și călcâi este destul de frecventă. Ea se manifestă la persoane de toate vârstele și poate avea mai multe cauze. În acest articol veți descoperi de ce apare și cum poate fi tratată.

Durerea în talpă și călcâi își face apariția ori de câte ori călcați apăsat pe suprafețe dure, în timpul practicării sporturilor sau când purtați încălțăminte, care nu are grijă de țesuturile moi și le irită, potrivit doctorortoped.ro. S-a demonstrat că fiecare kilometru parcurs pe jos este echivalentul a aproximativ 35 de tone de forță pe fiecare dintre picioare. În acest fel, pe picioare este pusă o presiune mult prea mare, ce poate genera dureri în talpi și călcâie.

De cele mai multe ori, durerile de picioare se vindecă de la sine, fără să fie necesară intervenția medicului. Este suficient să menajați piciorul afectat și să îi oferiți timpul de care are nevoie pentru recuparare. În schimb, dacă ignorați simptomele timpurii ale durerii de călcâi și continuați să vă desfășurați activitățile zilnice, nu faceți decât să duceți la agravarea durerii și la degenerarea acesteia într-o afecțiune cronică. Așa apar și mai multe probleme.

Durerea în talpă și călcâi își face apariția ori de câte ori călcați apăsat pe suprafețe dure, în timpul practicării sporturilor sau când purtați încălțăminte, care nu are grijă de țesuturile moi și le irită

De ce apare durerea în talpă și călcâi?

Durerea în talpă și călcâi poate apărea din cauza mai multor afecțiuni, cum ar fi: bursita subcalcaneană, fasceita plantară și pintenii calcaneeni.

Bursita subcalcaneană

Bursita subcalcaneană se arată în momentul în care călcați pe un obiect tare (piatră, stâncă). Atunci, puteți contuziona țesutul grasos de la nivelul călcâiului, fapt ce duce la durere. În urma repausului, aceasta dispare progresiv.

Fasceita plantară

În această situație, vorbim despre fasceita plantară, o durere care apare sub călcâi și care se intensifică la reluarea mersului după repausul nocturn. Tratamentul constă într-o serie de exerciții de relaxare, în administrarea unor medicamente, care să contribuie la reducerea inflamației și în purtarea unor pernuțe de silicon în încălțăminte.

Alergarea sau săriturile în exces pot genera inflamarea benzii de țesut fibros, care leagă osul calcaneu cu baza degetelor picioarelor.

Pintenii calcaneeni

Cunoscuți în popor ca ciocuri în călcâi, pintenii calceneeni se formează atunci când fasceita plantară persistă mai mult timp. În acest fel, iau naștere mici depozite de calciu, în zona în care banda de ţesut fibros (fascia plantară) se uneşte cu osul călcâiului. În general, medicul ortoped recomandă realizarea unei radiografii, pentru a examina cu atenție osteofitul format. Tratamentul presupune repaus până la dispariţia durerii, efectuarea unor exerciţii speciale de întindere şi purtarea unor pernuţe de silicon în pantofi.

De precizat este că poate apărea și o durere în spatele călcâiului. Aceasta poate fi rezultatul unei inflamații în zona în care tendonul lui Ahile se uneşte cu osul calcaneu (bursita retrocalcaneeană). Afecțiunea este cauzată, de cele mai multe ori, de alergarea excesivă sau de purtarea unor pantofi prea strâmți. Durerea devine din ce în ce mai puternică odată cu trecerea timpului, ducând la subţierea pielii, înroşirea şi inflamarea acesteia. În plus, poate să apară și o umflătură în spatele călcâiului, extrem de sensibilă la atingere. Durerea nu se ameliorează la începerea activităţii după repaus, ci se accentuează.

În acest caz, tratamentul presupune stoparea activităţilor care au cauzat problema, efectuarea unor exerciţii speciale de întindere, administrarea analgezicelor şi purtarea încălţămintei fără ștaif. Totodată, puteți aplica comprese cu gheață, pentru reducerea umflăturilor. Aveți grijă, însă! Nu aplicați gheața direct pe piele, deoarece poate provoca arsuri.