Durerea in piept. 27 de cauze ale durerilor in piept

de: BZI.ro
17:42, 13 apr. 2015

O durere in piept ne duce cu gandul adesea la o problema a inimii, poate chiar un atac de cord. Ea nu trebuie ignorata, dar trebuie sa stiti ca poate fi cauzata si de probleme la plamani, esofag, muschi sau coaste. Unele dintre aceste afectiuni sunt serioase si va pot pune viata in pericol, dar acest lucru nu este valabil pentru orice disconfort pe care il aveti in zona pieptului.

Este posibil sa simtiti durerea in piept in orice zona de la gat pana la abdomenul superior. In functie de cauza acesteia, durerile in piept pot fi: ascutita, surda, arzatoare, dureroasa, sub forma de junghi, o senzatie de apasare. Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor in piept:

Durerile de cap, in piept si de spate nu trebuie ignorate

Probleme la inima

Angina
Un blocaj in vasele de sange ale inimii, care reduce fluxul de sange si de oxigen care merge la muschiul inimii, cauzand durere, dar nu leziuni permanente la inima. In acest caz, durerea se poate raspandi la nivelul bratului, umarului si maxilarului. Se poate simti ca o presiune sau o senzatie de stoarcere. Durerile in piept, care sunt cauzate de angina pectorala, pot fi declansate de exercitiul fizic, de emotii puternice sau de un stres emotioal. Puteti scapa de durerea prin odihna.

Infarct miocardic (atac de cord)

Reducerea fluxului sanguin prin vasele de sange ale inimii cauzeaza moartea celulelor musculare cardiace. Desi este similara cu durerea provocata de angina, durerea din timpul unui atac de cord este mai severa si nu trece daca va odihniti. Transpiratia, greata si slabiciunea sunt alte simptome care pot insoti durerea.

Miocardita

Pe langa durerea in piept, aceasta inflamatie a muschiului inimii poate cauza febra, oboseala si probleme cu respiratia. Desi in cazul miocarditei nu exista niciun blocaj, simptomele acesteia seamana cu cele ale unui atac de cord.

Pericardita

Pericardita este o inflamatie sau o infectie a sacului din jurul inimii. Aceasta cauzeaza dureri similare cu cele ale anginei. Cu toate acestea, pericardita cauzeaza o durere ascutita de-a lungul gatului si a muschiului inimii. Uneori, durerea devine mai puternica atunci cand respirati, mancati sau va intindeti pe spate.

Avertismentele transmise de durerile in piept

Cardiomiopatie hipertrofica

Insuficienta cardiaca apare atunci cand muschiul inimii se ingroasa, ingreunand procesul prin care inima pompeaza sangele. Pe langa durerea in piept, acest tip de cardiomiopatie poate cauza ameteli, confuzie si dificultati de respiratie.

Prolaps de valva mitrala

Prolapsul de valva mitrala este o afectiune in care o supapa a inimii nu se inchide in mod corespunzator. Simptomele prinicpale ale afectiunii sunt: dureri in piept, palpitatii, ameteli. Cu toate acestea, prolapsul de valva mitrala poate sa nu se manifeste, mai ales daca forma acestuia este una usoara.

Probleme la plamani

Pleurita
Cunoscuta si sub numele de pleurezie, aceasta conditie reprezinta inflamatia sau iritarea mucoasei dinttre plamani si piept. Daca aveti pleurita, cel mai probabil veti simti o durere ascutita cand respirati, tusiti sau stranutati. Cea mai comuna cauza a durerilor toracice pleuritice sunt infectiile bacteriene sau virala, embolismul pulmonar sau pneumotorax. Alte cauze mai putin frecvente includ: reumatoida, lupusul si cancerul.

Pneumonia sau abcesul pulmonar

Aceste infectii pulmonare pot cauza dureri pleuritice si alte tipuri de dureri in piept. Pneumonia apare, de cele mai multe ori, brusc si este insotita de febra, frisoane, tuse, insotita cu puroi de la nivelul tractului respirator.

Embolism pulmonar

Atunci cand un cheag de sange circula prin vasele de sange si se depune in plamani, acesta poate provoca o pleurita acuta, probleme de respiratie si batai rapide ale inimii. Embolismul pulmonar vine in urma unei tromboze venoase profunde sau dupa ce pacientul a fost imobil dupa o interventie chirurgicala.

Pneumotoraxul

De cele mai multe ori este cauzat de un trumatism la nivelul pieptului si apare atunci cand o parte a plamanului cedeaza, eliberand aer in cavitatea toracica.

Hipertensiunea pulmonara

Durerea cauzata de hipertensiunea pulmonara este similara cu cea provocata de angina.

Astmul

Cauzand dificultati de respiratie, respiratie suieratoare, tuse si, uneori, dureri in piept, astmul este o tulburare inflamatorie a cailor respiratorii.

5 dureri care nu trebuie ignorate

Probleme gastro-intestinale
Boala de reflux gastroesofagian
Cunoscuta si sub numele de reflux de acid, boala de reflux gastroesofagian apare atunci cand continutul stomacului se intoarce in gat. Acest lucru poate cauza un gust acru in gura si o senzatie de arsura la nivelul pipetului. Factorii care pot declansa refluxul de acid includ obezitatea, fumatul, sarcina si alimentele condimentate sau grase. Durerea de inima si arsurile provocare de refluxul de acid sunt similare deoarece inima si esofagul sunt apropiate si impart o retea de nervi.

Tulburari ale contractiei esofagiene

Contractiile musculare necoordonate (spasme) si contractiile de inalta presiune sunt probleme la nivelul esofagului, care pot cauza dureri in piept.

Hipersensibilitate esofagiana

Aceste tulburari apar atunci cand esofagul devine dureros chiar si la cea mai mica schimbare a presiunii sau a expunerii la acid. Cauza acestei sensibilitati este necunoscuta.

Ruptura esofagiana

Primele semne ale rupturii esofagiene sunt durerile bruste si severe in piept, urmate de voma.

Ulcer peptic

Un disconfort vag, dar recurent, ar putea fi rezultatul leziunilor dureroase ale mucoasei de la nivelul stomacului sau a primei parti a intestinului subtire. Acesta este mai frecvent la fumatori, persoanele care consuma cantitati mari de alcool sau de calmante.

Hernie hiatala

Aceasta problema comuna apare atunci cand partea de sus a stomacului se „impinge” in piept dupa masa.

Pancreatita

Este posibil sa aveti pancreatita daca aveti dureri in partea de jos a pieptului, care se agraveaza atunci cand va aplecati in fata.

Probleme la nivelul vezicii biliare

Daca dupa ce mancati o masa grasa aveti senzatia de plenitudine sau durere in partea de jos a pieptului sau in partea de sus a abdomenului, este posibil ca durerea in piept sa fie provocata de o problema la nivelul vezicii biliare.

Probleme osoase, musculare sau nervoase

Uneori, durerile pot fi cauzare de o suprasolicitare sau un traumatism la nivelul pieptului. Virusurile pot, de asemenea, provoca dureri in zona pieptului. Alte cauze ale durerilor in piept includ:

Probleme ale coastelor

Durerea cauzata de o fractura la nivelul coastelor poate fi inrautatita de o respiratie ingreunata sau de tuse. Aceasta este adesea limitata la o singura zona si este posibil sa simtiti durere atunci cand aplicati presiune.

Intindere musculara

Tusea puternica poate rani sau inflama muschii si tendoanele dintre coaste, provocand o durere in piept. Durerea tinde sa persiste si se inrautateste pe masura ce deveniti activ.

Zona zoster

Cauzata de virusul varicelo-zosterian, zona zoster poate determina o durere ascutita inainte de aparitia eruptiei cutanate.

Dr. Oz: 8 dureri pe care ar fi bine sa nu le ignori niciodata

Alte cauze posibile:
Anxietatea si atacurile de panica sunt ale cauze ale durerilor in piept. Unele simptome asociate pot include ameteli, respiratie ingreunata, palpitatii, senzatie de furnicaturi si tremurat.

Cand trebuie consultat doctorul

Cand aveti dubii, apelati la medicul dumneavoastra, indiferent de ce tip de durere in piept aveti, in special daca apare brusc si nu este ameliorata de medicamentele antiinflamatoare.

– O senzatie brusca de presiune, de constrictie sau strivire sub stern.
– Durere in piept care se raspandeste la nivelul maxilarului si a bratului stang.
– Durere ascutita si brusca in piept, insotita de dificultati de respiratie, in special dupa o perioada lunga de inactivitate.
– Greata, ameteli, batai rapide ale inimii sau respiratie rapida, confuzie sau transpiratie excesiva.
– O tensiune arteriala sau frecventa cardiaca foarte scazuta.
– Consultati medicul daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome: febra, frisoane sau tuse cu mucus galben-verde, probleme de inghitire, durere toracica severa, care nu se amelioreaza.

Sursa: WebMd