Durerea în dreapta sub coaste tratament. Cum poate fi imediat ameliorat disconfortul

de: Corina Birta
11:00, 26 oct. 2022

Multe persoane caută pentru a scăpa de durerea în dreapta sub coaste un tratament eficient. Durerea în această zonă nu indică întotdeauna o problemă cu filtrul principal al organismului, adică ficatul. Există o mulțime de motive pentru o astfel de durere și nici măcar un medic cu experiență nu le va putea determina din start fără să le examineze mai întâi.

O durere de furnicături în partea dreaptă din față, sub coaste, sub piept sau în partea inferioară a abdomenului la femei și bărbați poate să nu fie legată de o boală de ficat sau de orice alt organ. Uneori, furnicăturile pot fi cauzate de o alergare rapidă, mai ales dacă nu faceți exerciții fizice regulate. În corpul neantrenat, alergarea „afectează” ficatul, în partea dreaptă, și splina, în partea stângă. Acestea se umplu de sânge și încep să apese pe membranele propriei capsule, unde există numeroase terminații nervoase, care „răspund” cu o durere înjunghiată.

Este bine să apelați la un medic de familie sau direct un gastroenterolog, în funcție de situație și de cum vă simțiți

Durerea în dreapta sub coaste tratament. Ce antiseptice pot fi folosite

Durerea poate fi provocată de patologia sistemului hepatobiliar, care, pe lângă ficat, include vezica biliară cu canale biliare, sau despre patologia altor sisteme ale corpului. Ficatul nu este singurul organ care poate semnala o problemă în acest mod.

Dacă durerea este ușoară, puteți lua un antispasmodic, un medicament care ameliorează spasmele dureroase. Cele mai folosite sunt No-shpa sau Drotaverine. Dacă durerea este severă sau însoțită de febră, vărsături, greață, mergeți imediat la medic. Puteți chiar să chemați o ambulanță.

Dacă durerea ușoară nu dispare după administrarea unui antispastic, este indicat să consultați un medic cât mai repede posibil. Este bine să apelați la un medic de familie sau direct un gastroenterolog, în funcție de situație și de cum vă simțiți.

Uneori, furnicăturile pot fi cauzate de o alergare rapidă, mai ales dacă nu faceți exerciții fizice regulate

Nu este indicat să folosiți comprese calde și băi fierbinți

Ceea ce nu ar trebui să faci este să încerci să scapi de durerea din partea superioară dreaptă cu comprese calde sau cu o baie fierbinte. Dacă sunteți „norocoasă” și se dovedește a fi o colică renală, durerea poate dispărea. Dar dacă este declanșată, de exemplu, de colelitiază, nu veți face decât să o înrăutățițiți.

Deci, în orice caz, nu ezitați și solicitați ajutor medical calificat. Dacă durerea este severă, chemați imediat o ambulanță. Dacă aveți posibilitatea să ajungeți la un medic din clinica locală, faceți acest lucru. Dar în niciun caz nu trebuie să vă auto-medicați.

Orice analgezic, spre deosebire de antispastice, „estompează” tabloul clinic, poate complica diagnosticul. Prin urmare, analgezicele, Analgin, Aspirina, precum și Paracetamolul și medicamentele din grupul medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene AINS, Ibuprofen, Diclofenac, nu trebuie folosite până la aflarea diagnosticului.

Dacă durerea este severă, chemați imediat o ambulanță

Prevenirea bolilor de ficat. Vitaminele recomandate de specialiști

Este mai ușor și mai ieftin să previi o boală decât să o vindeci. Medicii nu obosesc niciodată să ne spună acest adevăr imuabil. Peste care, din păcate, trecem adesea în tăcere.  Deci, ce se poate face pentru a evita problemele hepatice? Recomandările sunt puține dar eficiente.

Merită să evitați grăsimile trans și „gunoaiele” alimentare cu grăsimi trans, adică fast-food, carne procesată și așa mai departe. Trebui evitat consumul de alcool. De asemenea, faceți un control medical o dată pe an, inclusiv o ecografie abdominală.

Pentru a evita durerea în dreapta sub coaste este indicat să folosiți un tratament cât mai natural. De asemenea, după tratamente majore, de exemplu, antibiotice sau hormoni, este indicat să se verifice starea ficatului și să se ia hepatoprotectoare dacă este necesar. Mențineți un stil de viață sănătos. Nu vă automedicați, ci consultați un specialist dacă nu vă simțiți bine. De asemenea, este bine să știi că ficatului îi „place” vitamina C, vitamina E, vitaminele B, în special B12, B6, B2 și B1 și vitamina PP. Aceasta este cunoscută și ca vitamina B3, niacină, acid nicotinic sau nicotinamidă.

Este mai ușor și mai ieftin să previi o boală decât să o vindeci