Durerea de vene la picioare: Cauze frecvente și motive de îngrijorare

de: Bianca Rebegea
17:17, 01 mart. 2022

Durerea de vene la picioare poate fi cauzată de unele afecțiuni apărute brusc sau de complicațiile acestora. Există, însă, și boli venoase, cum sunt varicele, care evoluează în timp și nu produc durere la debut.

Varicele reprezintă acele vene umflate și dilatate, de culoare albăstruie sau mov închis, cu un aspect anormal. Acestea își fac apariția pe picioare (pe gambe sau pe coapse) sau în zona labei piciorului și, de regulă, provoacă durere.

Durerea poate fi continuă și poate provoca suferințe sau crampe severe, care se manifestă în zona picioarelor. Varicele mai pot da și alte simptome, cum ar fi: senzație de oboseală, senzație de arsură, furnicături sau senzație de greutate în picioare. Durerea poate fi calmată în momentul în care pacientul ridică picioarele (sprijinite pe o pernă mai înaltă), stă întins sau poartă ciorapi compresivi.

În cazul femeilor, simptomele se agravează în perioadele menstruației sau în timpul sarcinii. Uneori, varicele pot crea un cheag de sânge dureros, cauzat de inflamația venei, afecțiune ce poartă numele de tromboflebită.

Varicele mai pot da și alte simptome, cum ar fi: senzație de oboseală, senzație de arsură, furnicături sau senzație de greutate în picioare.

Durerea de vene la picioare: Cauze frecvente

De cele mai multe ori, varicele nu provoacă simptome, însă unele persoane pot suferi de durere surdă continuă, simt un disconfort în zona picioarelor, picioarele și gleznele sunt umflate, apar crampe musculare, mai ales în timpul nopții, pot apărea mâncărimi ale pielii, dar și decolorarea acesteia. De asemenea, unii oameni se pot confrunta cu senzația de picioare grele sau senzația de oboseală în picioare.

Există diferite grade de durere asociată varicelor, iar unii pacienți pot suferi din cauza unor simptome severe. O afecțiune care poate duce la durere este este flebita, care se manifestă atunci când varicele devin inflamate şi se formează cheaguri de sânge. Semnele care arată că o persoană ar putea avea flebita sunt: durere, zonă caldă la atingere și decolorarea pielii.

Atunci când o venă se sparge, sângele se acumulează în zona afectată (stază), iar toxinele se pot acumula. În unele cazuri evoluează în ulcer varicos (sau ulcer venos) sau pielea pacientului se poate deteriora, fapt ce poate duce la durere.

De cele mai multe ori, varicele nu provoacă simptome, însă unele persoane pot suferi de durere surdă continuă, simt un disconfort în zona picioarelor, picioarele și gleznele sunt umflate, apar crampe musculare, mai ales în timpul nopții, pot apărea mâncărimi ale pielii, dar și decolorarea acesteia.

Cum poate fi împiedicată agravarea varicelor existente

Formarea varicelor nu poate fi împiedicată, însă agravarea acestora da. În primul rând, evită să stai pe scaun sau în picioare o perioadă îndelungată.

De asemenea, evită încrucișarea picioarelor atunci când stai jos. Atunci când dormi sau te odihnești, încearcă, pe cât posibil, să ții picioarele ridicate pe marginea patului sau pe o pernă înaltă.

Pentru a-ți pune picioarele în mișcare și pentru a îmbunătăți circulația de la nivelul acestora, fă cât mai mult sport. În acest fel, îți vei îmbunătăți și tonusul muscular.

În cazul în care ai o greutate peste limită, scapă de kilogramele în plus. Slăbind, circulația de la nivelul picioarelor se va îmbunătăți și presiunea exercitată pe vene se va reduce.

Dacă suferi de simptome severe, nu ezita să ceri ajutorul unui medic. Acesta îți poate recomanda un tratament adecvat.

Formarea varicelor nu poate fi împiedicată, însă agravarea acestora da.