Durerea de spate și transpirația, simptomele unei afecțiuni grave. Află ce măsuri trebuie să iei
Durerea de spate și transpirația sunt simptome des întâlnite în cazul pneumoniei. Iată ce alte manifestări mai prezintă această afecțiune și cum se tratează.
Pneumonia reprezintă o infecție pulmonară obișnuită, care determină inflamarea săculeților pneumatici ai plămânilor. Acești săculeți se pot umple, totodată, cu lichid, puroi și resturi celulare. Afecțiunea poate fi cauzată de viruși, ciuperci sau bacterii, care pot afecta fie o singură secțiune a plămânului, fie întregul organ.
Pneumonia poate fi mai ușoară sau mai severă, în funcție de puterea bacteriilor, de vârsta persoanei afectate, de durata până la diagnosticare, de sănătatea generală și de prezența altor afecțiuni.
Durerea de spate și transpirația, simptome des întâlnite în pneumonie
Pe lângă durere de spate și transpirație excesivă, pneumonia bacteriană este însoțită de: tuse cu mucus gros, galben, verde sau sângeros, durere în piept, care se înrăutățește când pacientul tușește sau respiră, frisoane care debutează brusc și febră. De asemenea, mai pot fi întâlnite și durerea de cap, durerile musculare, problemele de respirație, letargia sau oboseala severă, pielea palidă, confuzia și pierderea poftei de mâncare.
Pneumonia este o afecțiune periculoasă, care poate pune în pericol viața sugarilor și a persoanelor în vârstă.
Cauza principală a pneumoniei bacteriene este Streptococcus pneumonia. Această bacterie poate pătrunde în plămâni prin inhalare sau prin sânge. O altă cauză este reprezentată de Haemophilus influenzae, o bacterie care poate trăi în tractul respirator superior, dar care nu provoacă vătămări sau boli, decât în cazul unui sistem imunitar slăbit.
Printre factorii de risc pentru pneumonie sunt sistemul imunitar slăbit (din cauza vârstei, a bolilor sau a malnutriției), bolile respiratorii sau persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală.
Cum se tratează pneumonia și care sunt metodele de prevenție
De cele mai multe ori, pneumonia se poate trata la domiciliu, cu antibiotice. Recuperarea poate dura 1-3 săptămâni, în cazul unei persoane care nu are alte afecțiuni asociate.
În unele cazuri, pentru recuperarea completă, este necesară spitalizarea. Aici vorbim despre copiii mici și despre persoanele vârstnice, care trebuie să primească antibiotice intravenoase, asistență medicală și terapie respiratorie. Pentru a preveni deshidratarea, se recomandă administrarea intravenoasă a antibioticului, împreună cu fluide.
Pentru ca medicul să pună un diagnostic corect, sunt necesare examenul clinic și radiografia toracică. Mai mult, sunt recomandate efectuarea unor analize de sânge, spută sau urină, o bronhoscopie, măsurarea nivelului de oxigen din sânge și analiza unei mostre de lichid din plămâni. În cazul în care radiografia prezintă regiuni dense de culoare albă, este posibilă o cauză bacteriană a infecţiei, iar dacă prezintă pete albe difuze, se poate lua în calcul o cauză virală.
Medicul poate prescrie antibiotice pentru pneumoniile bacteriene, medicamente antivirale pentru pneumoniile virale şi medicamente antifungice pentru pneumonia de cauză micotică. Totodată, poate prescrie și medicamente, care să amelioreze simptomele, cum sunt durerea de spate și transpirația.
Pentru a vă proteja de pneumonie, trebuie să evitați contactul direct cu persoanele bolnave. În plus, puteți adopta o alimentație echilibrată și o igienă bună. Alte măsuri profilactice utile sunt renunțarea la fumat, alcool sau la substanțe asimilate drogurilor.