Durerea de dinți îmbrăcați. Din ce cauze apare acest disconfort și ce tratament îl poate calma?
După instalarea unei coroane dentare mulți pacienți se plâng de durerea de dinți îmbrăcați. O coroană dentară artificială este necesară atunci când un dinte nu poate fi reparat cu o obturație sau cu un dinte microfabricat. O coroană dentară, la rândul său, nu numai că restabilește aspectul și funcționalitatea dintelui, dar oprește și deteriorarea care a avut loc înainte de procedura protetică.
De cele mai multe ori, dentistul trebuie să îndepărteze nervul și să umple canalele dentare. Această măsură rezolvă cu siguranță o serie de probleme, dar ucide efectiv dintele. Dacă situația clinică permite, medicul dentist poate decide să păstreze nervul dintelui. Astfel, pulpa și canalele rămân intacte. Este bine să știți că unele dureri pot fi legate direct de intervențiile în sine. De regulă, pacientul va experimenta astfel de senzații în primele câteva zile după tratament. Un criteriu relativ de „toleranță” poate fi luat în considerare dacă disconfortul poate fi suportat fără utilizarea de analgezice.
Durerea de dinți îmbrăcați. Cum se face simțită acest disconfort?
Există mai multe posibile cauze ale durerii sub o coroană dentară artificială. Printre cele mai frecvente motive se numără cazurile legate de dinți neperforați sau canale „vii”. Hipersensibilitatea dinților, de asemenea, se numără printre problemele care provoacă durere. Dacă un dinte este „viu” sub o coroană, acesta ar putea reacționa dureros la stimuli externi.
Printre stimulii externi care afectează dintele se numără alimentele sau băuturile fierbinți sau reci. De asemenea, un astfel de disconfort apare din cauza unui impact fizic, cum ar fi mușcătura. Durerea poate fi cauzată de procese anormale în țesutul dentar rămas până la stadiul de proteză. Sursa durerii este reprezentată de focare inflamatorii. Cu alte cuvinte, dacă există un dinte viu sub coroană, acesta poate să doară din aceleași motive ca și un dinte care nu a fost restaurat.
În cazul în care canalele radiculare au fost obturate apare durerea. Etanșare defectuoasă a canalului radicular provoacă o durere ascuțită. O obturație a canalului radicular prost realizată poate provoca o inflamație, care poate duce la durere.
Perforarea pereților canalului radicular. Factorii care contribuie la pătrunderea infecției
De cele mai multe ori, un pacient se plânge de dureri dentare din cauza unui corp străin care a rămas blocat în dinte. Acest lucru poate fi atribuit, de asemenea, unor erori făcute în timpul tratamentului de canal.
De regulă, aceste corpuri străine sunt fragmente ale instrumentului, care rămân, de exemplu, în cazul unui tratament insuficient calificat al rădăcinilor dentare. Instrumentele au o structură și o formă complexă, precum și în cazul încălcării tehnicilor cu instrumentul.
Perforarea pereților canalului radicular poate provoca dezvoltarea unei dureri extrem de ascuțite și neplăcute. Aceasta este, de asemenea, o eroare din partea medicului. Deteriorarea pereților canalului radicular creează o zonă de pătrundere a infecției. Acest fapt duce la riscul de a dezvolta senzații dureroase.
Calitatea insuficientă a materialelor de obturație provoacă durerea de dinți îmbrăcați. Dacă canalele radiculare sunt sigilate complet, dar se folosesc materiale de calitate slabă, acest lucru poate duce în cele din urmă la formarea de cavități patologice. Această problemă medicală apare din cauza cedării materialului. Astfel, acest lucru duce la riscul de apariție a inflamațiilor.