Durere testicul: Cauze și tratamente
Multe persoane de sex masculin au înregistrat un interes major pentru cauzele ce pot produce durere la nivel de testicul.
Durerea testiculară poate apărea ca urmare a unui șoc fizic, a unei inflamații, o infecție transmisă sexual sau de o urgență chirurgicală reprezentată de torsiunea testiculară.
Cauze durere: Testicul drept
Durerea la testicule dacă nu este provocată de către un factor fizic extern poate fi un simptom al infecției epididimului, numit epididimită. Este produsă de către o bacterie străină în organism și poate fi transmisă și prin contact sexual dacă este vorba despre clamydia sau gonoree. Testiculele având chiar posibilitatea de a se inflama în funcție de gravitatea problemei. Adesea simptomele sunt însoțite de o înroșire și chiar inflamație a scrotului.
Spermatocelul poate fi o altă afecțiune, ce se prezintă ca fiind un mic săculeț, un chist, ce se dezvoltă in epididim (component din structura testiculului, ce transportă și colectează sperma). Acest spermatocel nu este canceros și adesea nu este nici dureros, vezicula fiind umpluta cu un lichid un pic vâscos sau, depinzând de caz, limpede ce poate conține urme de spermă. Nu pot să reducă fertilitatea și atât timp cât nu provoacă durere nu este nevoie de tratament. Dacă vezicula devine dureroasă, în urma unui consult medical, poate fi extirpata chirurgical.
O altă afecțiune ce poate cauza durere testiculară este hidrocelul, boală reprezentată de o umflătură la nivelul scrotului datorată unei acumulări de lichid. În cazul persoanelor adulte se poate ajunge la așa-ceva din cauza unei răni la nivelul bursei scrotale. Afecțiunea poate apărea frecvent la nou-născuți și dispare fără vreun tratament necesar până la vârsta de un an. Uneori tratamentul nu este unul necesar pentru a dispărea inflamația, însă indiferent de durere și disconfort, ar trebui de vizitat un medic.
De asemenea, orhita este o boală inflamatorie ce poate apărea la un testicul, sau chiar amândouă. Ca primă cauză au fost identificate niște bacterii și virusuri ca fiind responsabile, majoritar virusuri, însă, au fost și cazuri în care a fost inconclusiv. Cazul în care bacteriile sunt responsabile, transmiterea prin contact sexual este cea mai frecventă cale de contaminare.
Din păcate, această patologie se prezintă cu durere intensă, iar fertilitatea poate fi pusă în pericol dacă nu este tratată în timp util. Perioada de vindecare este unul lung ce poate ajunge la câteva săptămâni, hipersensibilitatea trecând treptat.
Mai puțin frecvent, dar posibil, este și torsiunea de testicul, moment în care artera testiculară se răsucește și drept consecință este necroza testiculară definitivă, fapt ce reprezintă urgență din punct de vedere medical. Durerea în acest caz este una insuportabilă, iar cauzele pot fi din pricina leziunilor fizice.
Tratament durere: Testicul stâng
În cazul în care la nivelul testiculelor sau a scrotului este o infecție de natură bacteriană, posibil transmisă sexual, tratamentul constă în majoritatea cazurilor în antibiotice și antiinflamatoare. Medicul având posibilitatea de a stabili o perioadă de tratament potrivită pentru simptomele dvs.
Dacă durerea apare datorita unei traume fizice și apare o inflamație puternică (umflătură), se poate lua un analgezic (nurofen, ibuprofen) cu scopul de a o reduce și elimina din durere. Pentru cazurile în care testiculul este torsionat, trebuie de mers la spital, la secția de urgențe. Totodată, foarte frecventă este prezența unei poziții ce poate jena sau un disconfort fizic, ce ulterior poate dispărea de la sine.