Durere în zona lombară – poze. Cum ce face aceasta simțită și când este indicat să vizitezi un medic?

de: BZI.ro
09:53, 14 mart. 2023

Durerea în zona lombară exact ca în poze apare din cauza unei tensiuni. Partea inferioară a spatelui este o zonă care este supusă unei tensiuni considerabile ca urmare a faptului că se află în poziție verticală. Coloana vertebrală este reprezentată de cinci vertebre mari, care sunt întărite în plus de un cadru muscular. În 9 din 10 cazuri, durerile din această zonă sunt provocate de tulburări musculo-scheletice, osteocondroză, spasme musculare, hernie de disc sau rădăcini nervoase ciupite.

Restul de 10% din cazuri se datorează unor afecțiuni ale organelor interne situate în proiecția zonei lombare, rinichi, sistem urogenital, intestine și ficat. Chiar și un medic nu poate fi întotdeauna capabil să determine cauza exactă a durerii în timpul unei examinări, motiv pentru care această afecțiune necesită un diagnostic de laborator și instrumental amănunțit. Odată stabilit diagnosticul și confirmată geneza vertebrală a lombalgiei și lombodiniei, se prescrie un tratament specific pentru durerile lombare. În cazul durerii acute, este necesară odihna timp de 1-2 zile. Odihna la pat ajută la reducerea efortului asupra mușchilor și a spasmului muscular.

Zona lombară – poze.  Tipuri de durere manifestate la nivelul coloanei vertebrale

Primul lucru pe care îl întreabă medicul este natura senzației. În funcție de ceea ce o provoacă, durerea lombară poate fi acută. Aceasta apare de obicei brusc, se caracterizează printr-o intensitate mare, durata senzațiilor nu depășește 1,5 luni.

Durerea poate fi subacută, aceasta durează 6-12 săptămâni. În plus, durerea poate fi cronică. Aceasta se manifestă printr-o durere de orice intensitate, care durează 12 săptămâni sau mai mult. Durerea tranzitorie, apare intermitent. Multe persoane suferă de durere sâcâitoare, plictisitoare, chiar puternică, de intensitate medie, slabă.

Această împărțire este arbitrară. În funcție de situație și de circumstanțe, natura și durata senzațiilor pot varia. Este important să le descrieți cât mai complet posibil medicului dumneavoastră. Este important să știi că regiunea lombară este peretele posterolateral al abdomenului, delimitând spațiul retroperitoneal din lateral și din spate.

Cum are loc diagnosticul? Ce teste sunt necesare pentru identificarea bolii

Anamneza este importantă pentru stabilirea unui diagnostic precis, deoarece durerile lombare pot fi cauzate de o varietate de afecțiuni. Este important când apare durerea, dacă este legată de activitatea fizică și dacă există și alte simptome, cum ar fi tusea, febra, tulburări urinare sau intestinale, crampe.

Se efectuează un examen fizic, se identifică punctele de durere, se identifică spasmul muscular și se investighează starea neurologică. În cazul în care există suspiciunea unei afecțiuni a organelor abdominale sau pelvine, se efectuează o examinare, ecografie abdominală, ecografie a organelor mici și pelvine, teste de sânge în urină.

Dacă este exclusă o cauză somatică a durerii lombare, pot fi prescrise teste instrumentale, cum ar fi radiografii, CT sau RMN. Radiografiile reprezintă examenul inițial și permit detectarea prezenței modificărilor osoase și a semnelor indirecte ale modificărilor la nivelul discurilor intervertebrale.

O tomografie computerizată poate vizualiza prezența diverselor modificări în zona lombară exact ca în poze, atât la nivelul oaselor, cât și la nivelul pietrelor moi. IRM este cea mai informativă metodă de examinare, permițând diagnosticarea modificărilor morfologice în diverse țesuturi. Densitometria este necesară atunci când se suspectează osteoporoza, de obicei la femeile cu vârsta peste 50 de ani.