Durere în gât: Simptome, cauze și tratament
Durerea în gât este una dintre cele comune simptome, fiecare dintre noi având această problemă măcar o dată. Durerea în gât reprezintă disconfortul sau senzatia de iritatie la nivelul gâtului. De obicei această senzație de durere în gât se acutizează în momentul în care înghițim.
Durerea în gât este un simptom comun mai multor afecțiuni, dar cel mai adesea este întâlnit în cazul faringitei. Apariția durerii în gât poate fi cauzată de o infecție virală, gripă sau răceală.
În cazul în care nu virsul este vinovat de apariția durerii în gât, în mod normal aceasta se vindecă de la sine în cateva zile. Dacă durerea în gât este cauzată de infecția bacteriană, atunci este necesar tratament antibiotic.
Durere în gât: Care sunt principalele simptome
În funcție de cauza apariției durerii ăn gât, simptomele pot fi diferite. Totuși, sunt câteva simptome comune mai multor afecțiuni. Este vorba despre disconfort sau senzație de iritație sau zgarietură în gât, senzația de durere se agravează în momentul înghițirii sau în timpul vorbirii, dificultăți la înghițire ș isenzația de uscăciune a gâtului.
De asemenea, în mutle situații glandele sunt inflamate sau dureroase la nivelul gâtului sau a maxilarului, se produce umflarea și înroșirea amigdalelor, pot să apară pete albe sau puroi la nivelul amigdalelor, o senzație de răgușeală sau de voce înfundată.
Durerilor în gât pot avea și alte simptome asociate, precum febră, frisoane, tuse, rinoree, strănut, dureri musculare, greață sau chiar vărsături.
Cauze ale apariției durerii în gât
Durerilor în gât sunt în cele mai multe cazuri produse de virusuri care provoacă răceală și gripă. În situații mai rar întâlnite, durerile de gât sunt cauzate de infecții bacteriene.
Cele mai întâlnite infecții ce au ca principal simptom durerea în gât sunt răceala, gripa, mononuncleoza infecțioasă, pojarul sau varicela.
În ceea ce privește infecțiile bacteriene, acestea pot fi cu streptococ, situație în care este declanșată de streptococcus pyogenes sau streptococul de grup A, tusea convulsivă sau difteria.
În situații mai rare, durerile în gât pot fi provocate de alergii la praf, mucegai, polen sau păr de animale de companie.
De asemenea, aerul uscat din încăprere poate provoca dureri în gât. La fel și în cazul în care aerul respirat este poluat. Și fumul de țigară poate determina dureri în gât.
Alte cuauze ale apariției durerilor în gât pot fi solicitarea și încordarea mușchilor gâtului, boala de reflux gastroesofagian, infecția cu HIV sau tumorile de natură canceroasă ale gâtului, limbii sau laringelui.
Cum se pot trata durerile în gât
În cazul în care durerile în gât sunt cauzate de o infecție virală, sitație în care durează aproximativ 5-7zile, este necesar un tratament medical simptomatic.
Dacă durerile în gât sunt cauzate de infecții bacteriene, atunci este necesat un tratament cu antibiotice. Cel mai adesea, în asemenea situații, medicul prescrie administrarea timp de 10 zile de penicilină. În situația în care persoana este alergică la penicilină, medicul prescrie un antibiotic alternativ. Nerespectarea tratamentului duce la agravarea infecției sau la dezvoltarea rezistenței bacteriene la acel antibiotic.
Alte tratamente pentru durerile în gât, cauza nefiind o infecție virală sau bacteriană, schema de tratament va fi diferită în funcție de diagnostic.