Durere de măsea: Cauze, simptome și tratamente

de: BZI.ro
10:13, 02 iun. 2021

Durerea de masea este una dintre cele mai greu de suportat și apare de obicei din cauza unei igiene orale deficitare, din cauza consumului excesiv de produse pe bază de zahăr sau a unei hidratări insuficiente a organismului.

Durerea de măsea poate fi acută, ascuțită, insuportabilă și de durată foarte scurtă. De obicei aceasta se simte atunci când consumăm alimente reci sau fierbinți, fructe sau alimente dulci. Această durere este cauzată de fisuri în smalț, carii, gingivite sau fracturi în smalț.

Durerea de măsea poate fi de durată, cu instalare progresivă, care poate dura de la câteva ore până la săptămâni dacă nu mergem la un cabinet stomatologic.

În cazul durerii acute, de obicei nu se merge la medical stomatolog, ci se încearcă evitarea factorilor ce o stimulează. Durerea persistentă nu poate fi ignorată, mai ales că aceasta crește în intensitate și poate fi însoțită de umflarea gingiei în zona dureroasă și nu cedează la analgezice. Este indicat ca aceste dureri să nu fie tratate cu superficialitate sdeoarece se pot agrava și pot duce la complicații.

Durere de măsea: Care sunt principalele cauze

Cauzele apariției durerii de măsea sunt multiple. Cea mai frecventă cauză a unei dureri de măsea este caria dentară. Aceasta poate să apară însă și în cazul necrozei nervului dentar, situat în camera pulpară, a unei infecții sau a abcesului dentar, a gangrenei pulpară sau în cazul afecțiunilor gingivale și parodontoza.

Foarte rar, durerea de măsea nu este cauzată de o afecțiune locală. Este cazul cancerelor feței, când durerea cuprinde mai mulți dinți în același timp. Mai mult, durerea de măsea poate să apară chiar și în cazul unui infarct miocardic.

Durerea de măsea poate fi însoțită de durere facială, durere de cap, durere de ureche, durere la mestecat, durere în maxilar, durere în zona sinusurilor, inflamarea și înroșirea gingiei, febră, sensibilitate la mâncat, sângerarea gingiilor, secreție urât mirositoare, dificultate în respirație, dificultate la înghițire sau înroșirea feței.

Tratamente pentru durere de măsea

Tratamentul în cazul durerii de măsea este stabilit de medicul stomatolog în funcție de cauza producerii durerii. Tratamentul stomatologic poate presupune curățarea zonei afectate, aplicarea unei plombe dentare, a unei coroane dentare sau chiar extracția dentară a măselei.

Pentru a preveni formarea de carii dentare se poate folosi metoda de sigilare a măselei.

Tratament endodontic sau de canal presupune scoaterea nervului și închiderea canalului și eliminarea țesutului afectat în cazul unui abces sau a unei infecții dentare.

Tratamentul de restaurare a leziunilor cauzate de carii se fac prin plombarea cavității lipsă. În cazul unei măsele sparte sau fisurate se poate aplica o coroană dentară.

Tratamentul cu antibiotice se poate urma numai la indicația medicului și doar în cazul în care în urma diagnosticului se constată apariția unei infecții locale sau a unei infecții sistemice. Tot la recomandarea medicului se poate folosi un medicament topic sau geluri topice pe bază de benzocaină.

Trebuie ținut cont de faptul că paracetamol este contraindicat persoanelor cu afecțiuni hepatice, iar ibuprofenul este contraindicat persoanelor cu afecțiuni gastrice sau respiratorii. De asemenea, nu este recomandată administrarea de aspirină copiilor și adolescenților până la vârsta de 18 ani.