După un an de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, prof. dr. Carmen Dorobăț spune prin ce au trecut medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, unitatea medicală din linia întâi

de: Alexandra Abonicesei
02:00, 27 feb. 2021

Prof. dr. Carmen Dorobăț, fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a povestit la un an de la debutul pandemiei COVID-19 despre provocările pe care le-a trăit. Experiența nu se compară cu nicio alta din trecutul profesional. De atunci a tratat zeci de pacienți, a administrat unitatea medicală, s-a imunizat împotriva coronavirus, dar a și trecut printr-un episod al bolii

Prof. dr. Carmen Dorobăț se afla la începutul pandemiei COVID-19 în calitate de manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. Un an mai târziu, experiența trăită odată cu răspândirea temutului virus a fost total diferită față de patologia întâlnită de-a lungul carierei. Infecția s-a răspândit în mod surprinzător și neașteptat, gravitatea formelor de infectare începeau să umple unitatea medicală. Presiunea a fost uriașă, fiind o boală imprevizibilă, necunoscută, dar și în ceea ce privește organizarea administrativă.

În urmă cu un an, 26 febuarie 2020, în România era confirmat primul caz de COVID-19, la un tânăr din Târgu Jiu care a luat virusul de la un cetățean italian confirmat cu noul coronavirus. Pe 10 martie, s-a raportat primul caz în Iași. Din ce în ce mai mulți pacienți erau transportați cu izoleta de la domiciliu, iar pandemia COVID-19 începea să amenințe populația. Medicii erau într-o alertă continuă, veneau la spital la primele ore ale dimineții și plecau în toiul nopții.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Pandemia COVID-19 ne-a demonstrat că este o veșnică surpriză și o veșnică necunoscută”

În momentul în care a început pandemia de COVID-19 nici măcar medicii nu știau la ce să se aștepte. Prinși în vâltoarea cazurilor care tot continuau să apară, a încercărilor de a găsi un tratament eficient, și-au dat seama că nicio experiență anterioară nu se compară cu cea din perioada pandemiei.

„Pe fondul primelor cazuri din China, a fost preluat la nivelul nostru, ca și altădată, pentru că noi am mai avut astfel de situații, de exemplu Ebola, și am gândit că vom avea suficient timp să ne documentăm din punct de vedere științific, pentru că noi am mai avut astfel de momente cu Ebola, cum spuneam, cu gripa AH1N1, cu meningita cu virusul wein, încât expertiza ne-a arătat că putem face față unui focar epidemic. Însă în momentul acela, în primăvara anului 2020, lucrurile s-au petrecut cu totul altfel față de experiența pe care o avea generația noastră de infecționiști și a venit această infecție mult mai repede decât și-ar fi imaginat nu numai specialiștii, ci o populație întreagă a globului.

Răspândirea, așa cum știm de acum, s-a făcut extrem de rapid și virusul s-a dovedit pe parcursul acestul an ca fiind o veșnică surpriză și o veșnică necunoscută, cu ghilimele de rigoare, în sensul că ne-au venit moment de moment, spre surprinderea noastră, evident, alte și alte fațete ale infecției virale, alte și alte fațete ale răspunsului în ceea ce privește încercările noastre de terapie”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Medicii infecționiști din toată țara căutau soluții să salveze bolnavii

În încercarea de a asigura materialele necesare pentru spital, managerul Carmen Dorobăț a fost pusă pentru prima dată în situația de a rămâne și noaptea în spital, pentru a face rost de echipamente de protecție de la distribuitorii care aveau stocuri rapid epuizabile.

„De cealaltă parte, a fost necunoscuta tratamentului din punct de vedere medical, dar trebuie să spunem că noi, infecționiștii, avem o comunitate în România prin care ținem legătura, suntem puși la punct cu tot ceea ce se întâmplă în ultima oră, ne-am intrat în ritm și am comunicat înre noi, am comunicat cu cei de la centrele universitare, cu Institutul Național «Matei Balș» și cu profesorul Adrian Străinu Cercel în prima linie, de asemenea cu colegii noștri din județ, și în modul acesta am împărtășit opinii, am organizat mobilizarea pacientului dintr-o zonă în alta pentru a putea face față.

Și am spus că până la ora aceasta avem expertiză în ceea ce privește pacientul, și am pus la punct croirea terapiei în funcție de particularitățile pecientului, și avem o serie de factori cum ar fi bolile asociate, tratamentele pe care deja le urmează și, desigur, posibilele reacții adverse ale tratamentului pe care noi îl administrăm”, a mai precizat fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Generația noastră a scris istorie în patologia infecțioasă și continuă să scrie”

Una dintre cele mai mari probleme, pe care medicul ieșean nu o poate uita, este cea a crizei locurilor în secțiile de Terapie Intensivă.

„Dacă undeva în vara anului trecut spuneam atenție, aveți grijă unde mergeți în vacanță, atenție la mijloacele de protecție pentru că s-ar putea în toamnă să avem un număr mare de cazuri și iarăși, capacitatea noastră de a trata pacienții va fi utilizată la maximum, și așa s-a întâmplat, undeva în octombrie-noiembrie 2020 s-a pus problema locurilor în Terapie Intensivă, dar și aici spun eu că Iașul s-a descurcat bine, pentru că s-au deschis puncte de Terapie Intensivă în spitalele suport și care ne-au fost de un real folos. La un moment dat, așa cum ne aducem aminte, s-a deschis Spitalul Mobil de la Lețcani și, cu toate problemele din punct de vedere a construcției sale, ca spital de campanie reprezintă încă, probabil că s-a și corectat, un mare folos în momentul în care pacienții nu mai au loc pe paturile de la Spitalul de Boli Infecțioase și la ATI.

Acela cred că a fost momentul cel mai greu și, în momentul de față, dacă privesc retrospectiv, aș putea spune că scriem istorie, așa cum am mai susținut la un moment dat și am avut dreptate, generația noastră a scris istorie în patologia infecțioasă și continuă să scrie, pentru că o astfel de epidemie cu un asemenea răsunet în ceea ce privește numărul de cazuri, gravitatea lor și dificultățile de administrare, nu s-a mai întâlnit din anii gripei spaniole și spun eu că este o nouă boală din care am învățat chiar și să ne organizăm și, sper eu, că suntem într-un moment în care avem voie să și sperăm în mai bine și avem deja experiență în ceea ce privește managementul pandemiei”, adaugă medicul ieșean.

Frica de a nu se infecta reciproc a fost pentru toată familia

Toți cei trei membri ai familiei lucrează în sistemul medical și s-au ocupat de pacienții COVID-19. Frica de a nu se infecta unul pe celălalt a fost mare, mai ales pentru a nu duce virusul în rândul părinților și al bunicilor. Doar cu ajutorul măsurilor de protecție au reușit să nu se infecteze din spital, dar în cele din urmă tot au contactat virusul într-un moment de relaxare. Din fericire, situația a evoluat înspre bine și a fost o experiență care a ajutat și mai mult în a înțelege această boală.

„Am trecut și eu prin această infecție și m-am protejat foarte bine în mediul spitalicesc, probabil de undeva de afară, când am lăsat garda jos, am contactat această infecție. Am fost un caz special, în sensul că am contactat boala după o primă administrare a vaccinului. Am fost întrebată de nenumărate ori de eficiența vaccinării și am putut să dau exemplu propria mea persoană, iar încrederea celorlalți a fost mult mai mare, și lumea a înțeles că testarea, desfășurată în paralel cu vaccinarea, poate duce la eradicarea acestei pandemii”, încheie prof. dr. Carmen Dorobăț.