După mai bine trei ani de la debutul pandemiei, încă există pacienți care au nevoie de recuperare pulmonară. Aceștia rămân cu sechele pe viață – FOTO
Medicii de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași încă tratează pacienți care au rămas cu sechele în urma pandemiei. Au trecut mai bine de trei ani de la debutul pandemiei de SARS-CoV-2 și încă sunt persoane care au trecut prin această boală și au nevoie de recuperare pulmonară
Pacienți declarați vindecați de infecția respectivă ajung la spital pentru recuperare din cauza sechelelor pulmonare cu care au rămas. Medicii avertizează că acestea sunt de lungă durată și că pacienții respectivi trebuie să urmeze un tratament toată viața.
După trei ani de la debutul pandemiei, pacienți cu sechele ajung în spitalele din Iași
Medicii au observat faptul că infecția cu Covid-19 a determinat la unii pacienți afectare multiplă de organe, dar în special pulmonară. Mai mult decât atât, specialiștii atrag atenția asupra faptului că infecția post-Covid este mai violentă față de cea Covid. Medicii au observat că prima categorie obosește mai repede, respiră mai greu și se confruntă cu insuficiențe respiratorii grave față de cei din a doua categorie.
„Încă mai sunt pacienți care vin pentru recuperare în urma infecției cu Covid-19. Un lucru bun este că aceștia sunt foarte puțini, procentul lor a scăzut considerabil. Am observat faptul că cei mai mulți dintre acești pacienți sunt cei care suferă de neoplasme și cei care suferă de boli autoimune. Pentru ei aceasta reprezintă o terapie de întreținere, pentru că sechelele respective au adesea un impact sever asupra calității vieții”, subliniază dr. Mădălina Staicu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iași.
Cea mai mare problemă pentru medici este reprezentată de faptul că după depășirea stadiului acut al bolii, efectele se pot întinde pe perioade variabile de timp, afectând calitatea vieții pacienților. Din acest motiv, continuarea reabilitării medicale va permite monitorizarea atentă.
Aceștia rămân cu sechele pe viață
Cu toate acestea, se pare că tinerii și cei care sunt sănătoși, adică nu prezintă patologii asociate, nu se află pe listele cu pacienți care vin cu sechele după infecția Covid-19. Cei mai mulți care au avut nevoie de recuperare au fost cei care au trecut printr-o formă gravă a bolii și aveau și alte afecțiuni asociate. Specialiștii susțin că recuperarea poate dura și mai mult de un an în cazul acestora.
„Este vorba, în general, de pacienții care au patologii asociate, precum neoplasme, boli autoimune, nu pacienți care sunt tineri sau sănătoși. Pacienții imunocompromiși, tarați, sunt cei care au rămas cu sechele pe partea pulmonară. Recuperarea diferă în funcție de afecțiunea pe care o mai au”, susține dr. Mădălina Staicu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iași.
În această categorie de pacienți care au rămas cu sechele în urma pandemiei sunt incluse și persoane în vârstă care în special au rămas cu fibroză pulmonară. Paleta de afecțiuni post-COVID-19 este una foarte largă și variază de la oboseală, afectare articulară, pulmonară sau cardiacă.