După câțiva ani de judecată, afaceristul Cristinel Bolobiță a câștigat procesul cu vecinii – EXCLUSIV/FOTO

de: Cosmina Puiu
02:00, 22 apr. 2024

După aproximativ 6 ani de judecată, afaceristul Costel Cristinel Bolobiță și soția sa, Gianina, au câștigat procesul. Aceștia au fost acuzați că au executat lucrări fără autorizație la blocul de pe strada Octav Botez, nr. 1A, lângă Spitalul de Boli Infecțioase, și că ar fi construit după demolarea unui monument istoric

Viața bate filmul. În urmă cu aproximativ 6 ani, familia Andrian, vecinii omului de afaceri Costel Cristinel Bolobiță, a depus plângere penală pentru tulburarea de posesie, deoarece o parte din aceste lucrări ar fi afectat proprietatea vecinului, însă zilele trecute (n.r. – 17 aprilie 2024) s-a dovedit contrariul. Curtea de Apel Iași a respins cererea reclamanților, de anulare a autorizației de construire pentru imobilul din strada Octav Botez, nr. 1A.

Afaceristul Bolobiță a câștigat procesul

Reporterii BZI au contactat avocații familiei Bolobiță, pentru a obține un punct de vedere. Avocatul Cătălina Pintilie a transmis faptul că a ieșit adevărul la iveală, constatându-se nevinovăția clienților săi, deși au fost 6 ani plini de procese.

„Reclamanții, vecinii imobilului, au inițiat un litigiu în 2018, prin care au solicitat anularea autorizației de construire și anularea unei autorizații de desființare, susținând că imobilul care a fost demolat în baza acelei autorizații a fost monument istoric. De aici, a pornit toată tevatura, care a apărut peste tot. În cele din urmă, după 6 ani de procese, s-a constatat faptul ca acel monument este încă în picioare, nu ne aparține nouă, iar autorizația este un act administrativ, perfect legal, care nu poate fi anulat.

Asta a fost soluția dată de Curtea de Apel. Se închide un ciclu procesual de 6 ani, în care am avut și suspendate lucrările pentru o perioadă de câteva luni de zile. Interesant este că reclamanții au vrut anularea autorizației de construire după 2 ani după ce a fost demolat acel «monument istoric», adică atunci nu a deranjat pe nimeni. Abia după ce s-a pus panou că se dorește sa se construiască, abia atunci au sărit. Eu nu pot face alte supoziții, despre ceea ce ar putea gândi unii și alții, dar nu știu care a fost interesul lor”, a afirmat Cătălina Pintilie, avocatul familiei Bolobiță.

De asemenea, reporterii BZI au discutat și cu Oana Chiriță, avocatul firmei lor, SC Autotrans SRL, care a explicat situația curentă.

„Prin decizia Curții de Apel din 17.04.2024, au fost admise recursurile beneficiarilor autorizației de construire (familia Bolobiță și SC Auto Trans Com SRL), precum și recursul primarului municipiului Iași împotriva sentinței Tribunalului Iași, și s-a respins cererea reclamanților Andrian, de anulare a autorizației de construire pentru imobilul din str. Octav Botez, nr. 1 A. Instanța de recurs a corectat hotărârea dată la fond și a menținut autorizația de construire, confirmând legalitatea ei.

Aș vrea să înlătur o speculație veche din spațiul public, privind faptul că s-ar fi construit după demolarea unui monument istoric. Nici instanța de fond, care a anulat autorizația, nu a reținut această susținere a reclamanților. Dimpotrivă, pe baza unor probatorii vaste, Tribunalul Iași a reținut expres că imobilul demolat nu era monument istoric. Acest aspect nici nu a mai făcut obiectul recursului, deși reclamanții Andrian au formulat și ei un recurs, în care nu au criticat însă această concluzie a instanței de fond. Prin urmare, ambele instanțe, fond și recurs, au reținut că nu era vorba de un monument istoric, orice speculații în acest sens fiind respinse.

Tribunalul Iași, ca instanță de fond, a dispus anularea autorizației pe cu totul alte motive decât cele invocate de reclamanți, motive care, în opinia noastră, nu pot contura vătămarea unui drept sau interes legitim al reclamanților, de exemplu: nerespectarea normativelor cu privire la dimensiunile locurilor de parcare ale blocului autorizat sau neincluderea demisolului în calculul CUT. În același timp, chiar și instanța de fond a respins motivele de anulare invocate de reclamanți privind: demolarea unui monument istoric, nelegalitatea PUZ, lipsa studiului de însorire, nerespectarea distanțelor față de vecini, lipsa acordului vecinilor, nerespectarea POT. De asemenea, instanța de fond a respins cererea de daune a reclamanților, pe motiv că nu s-a produs acestora nici un prejudiciu material sau moral. Am criticat în recurs aspectele pe care Tribunalul le-a reținut pentru a anula autorizația, subliniind că acestea nu prejudiciază drepturi sau interese ale reclamanților, astfel că nu ar fi trebuit să determine admiterea acțiunii acestora.

Curtea de Apel a admis recursurile și, în fond, a respins acțiunea, așa cum au solicitat toți pârâții recurenți. Soluția este una care finalizează în mod corect și legal un demers juridic care s-a desfășurat pe o durată de 6 ani, care a produs prejudicii severe investitorului, acesta fiind atacat public în repetate rânduri. Decizia Curții vine să confirme faptul că investitorii au respectat legea atât la întocmirea PUZ, cât și la întocmirea proiectului de autorizare a construcției.

Clienții mei au fost riguroși, au fost prudenți în proiectele lor, s-au preocupat pentru calitatea proiectului și a execuției, rezultând un edificiu care se încadrează cu eleganță în zonă. În schimb, au fost înfierați, calomniați, atacați, creându-se o presiune mediatică în susținerea reclamanților. Mă bucur că instanța de recurs a judecat obiectiv, pe baza probelor administrate în cauză. Consider decizia o victorie în fața presiunii publice și în fața scepticismului general față de acțiunile investitorilor”, a declarat avocatul Oana Chiriță.

Proces din 2018, încheiat în 2024

După mulți ani, procesul în care au fost implicați afaceristul Costel Cristinel Bolobiță și firma sa, Autotrans SRL, s-a încheiat, având o decizie favorabilă. Vă reamintim că societatea sa a fost acuzată că în luna mai a anului 2020 a modificat proiectul avizat de Primăria Iași și a efectuat lucrări de autorizație. Ba mai mult, s-a spus că el ar fi schimbat total partea din spate a blocului, fără să aibă voie, adică ar fi umplut terenul dintre bloc și proprietatea vecinilor cu pământ, a făcut două terase și o scară, a modificat total parcarea, a făcut un zid de sprijin și un gard. Toate aceste lucruri nu s-au concretizat. În data de 17 aprilie 2024, Curtea de Apel Iași a respins cererea reclamanților, privind anularea autorizației de construire.

„Respinge ca neîntemeiată cererea privind anularea autorizaţiei de construire nr. 235/2.03.2018 eliberată de Primarul Municipiului Iaşi, formulată de reclamanţii Andrian Sorin şi Andrian Demetra în contradictoriu cu pârâţii Primarul Municipiului Iaşi, S.C. AUTO TRANS COM S.R.L, Bolobiţă Costel Cristinel şi Bolobiţă Gianina şi Direcţia Judeţeană Pentru Cultură Iaşi”, s-a arătat în decizia pronunțată de Curtea de Apel Iași.

Iată că, după 6 ani de judecată, dezvoltatorul imobiliar Bolobiță a câștigat procesul.