După 22 de ani, Iaşul a dat o nouă campioană europeană: Maria Anistoroaei – FOTO, VIDEO

de: BZI.ro
11:04, 05 apr. 2024

După 22 de ani, Iaşul a dat o nouă campioană europeană: Maria Anistoroaei.

Maria Anistoroaei, fiica părintelui Bogdan Anistoroaei, care este campioană europeană la șah la vârsta de 9 ani. A fost încadrată la bursa pentru olimpici și campioni.

Când începe antrenamentul, Maria ia postura unui om mare. Se liniștește, își frământă mâinile mici când se gândește. Întrebările sunt tot mai puține, iar glasul ei devine domol. E un copil ager, o mână de fetiță cu ochii mari privind atent de sub bretonul drept. În timpul jocului, însă, devine agresivă: vrea întotdeauna să câștige. În fața antrenorului, își calculează cu mult tact fiecare mișcare și răspuns. Zeci de mutări se desfășoară sub ochii lor, din imaginație, fără să se miște vreo piesă. Totul se întâmplă în mintea ambițioasă a fetiței.

„Poate nu arată, dar ea întotdeauna știe ce vrea. Maria este matură, foarte inteligentă. Avantajul ei e că lucrează pe obiective și își propune ținte înalte. Ambiția ei n-o lasă să se oprească până nu ajunge acolo: este performantă”, spune antrenorul său, Vlad Ungureanu.

O ambiție de fier

Maria Anistoroaei este campioană europeană la șah clasic. Are doar nouă ani, dar joacă șah de la șapte. Este elevă în clasa a IV-a la Școala „Varlaam Mitropolitul” din Iași şi jucătoare de şah legitimată la cluburile CSM Iași 2020 şi Politehnica Iaşi. E bursieră în cadrul Programului Educațional „Bursierii Sfintei Parascheva al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, prin care beneficiază de Bursa de merit „Sfântul Ioan Maximovici” pentru olimpici și campioni. În timpul liber, îi plac gimnastica, fotbalul și cerceii pe care îi colecționează. Nimic, însă, nu ar putea depăși pasiunea pe care o are pentru șah.

Primii pași în șah

La început, a văzut tabla de șah la tatăl ei. Juca o partidă pe calculator, iar Maria, curioasă din fire și niciodată în pană de întrebări, a vrut să afle și ea secretul jocului. După puțin timp, a ajuns să ia lecții cu profesorul Vlad Ungureanu, pe care l-a impresionat cu progresul ei rapid.

„Maria a fost o surpriză și pentru mine, trebuie să recunosc. Un copil care vine peste noapte, să ajungă, în timp așa de scurt, să obțină o astfel de performanță, eu consider că este un dar. După 22 de ani, România, Iașul a dat o nouă campioană europeană”, povestește cu mândrie profesorul său.

Dar de la Dumnezeu

Părinții Mariei au știut că au un copil înzestrat de Dumnezeu încă de când era foarte mică. Tatăl fetiței, părintele Bogdan Anistoroaei, povestește cu drag cum aceasta a învățat singură să scrie și să citească la 4 ani, și tot pe atunci îşi crea propriile sisteme de calcul. Cu metoda „sertărelul” număra până la o mie punând câte 10, apoi câte 100 de unități în sertare imaginare, iar metoda „drumulețul” o ajuta să împartă numere imaginându-şi un drum care trece printre grupuri de copaci. Când a început să învețe șah, memoria puternică i-a venit de ajutor. După primele două ședințe, putea reproduce o partidă de 22 de mutări.

„De multe ori, când ne facem rugăciunile de mulțumire, seara, ea mulțumește pentru că a avut un antrenament bun, că a apărut o situație interesantă, că a avut rezultate sau călătoria a fost frumoasă. Simte prezența lui Dumnezeu, chiar și înainte de meciuri se roagă la Maica Domnului, împreună cu mama ei”, explică tatăl Mariei.

Fiecare zi înseamnă un antrenament îndelungat. Maria povestește că petrece uneori și câte șase ore jucând șah: face un antrenament personal cu profesorul ei, apoi unul de echipă. La finalul zilei, mai joacă și partide online sau rezolvă probleme din cărțile cu dezlegări. Chiar dacă a câștigat premii după doar trei luni de când a început să joace, ea a învățat că munca susținută e cel puțin jumătate din secretul succesului. De cealaltă jumătate are grijă Dumnezeu.

Steagul României pe podium

În septembrie 2023, la nici doi ani de când și-a început drumul pe calea șahului, Maria a ajuns la Campionatul European de Șah Clasic. Pregătirea a fost una intensă: în fiecare zi, pe lângă cele 6-7 ore de antrenament, părinții au avut grijă să adauge și două ore de sport pentru a-i creşte şi rezistența fizică. Meciurile pot dura chiar și patru ore, un efort considerabil pentru un copil de nouă ani. Toată munca a dat, totuși, roade. Maria a câștigat titlul de Campioană Europeană, la 22 de ani după ultima astfel de victorie, a ieşencei Iozefina Păuleț. Părinții fetiței au fost foarte mândri.

„Bucuria cea mai mare e, totuși, când reprezinți țara. E un sentiment aparte când vezi tricolorul și auzi imnul național”, spune părintele cu zâmbet în ochi. Maria, deși fericită cu trofeul semeț câștigat atunci, mărturisește că, uneori, uită de titlul câștigat. „De obicei, uit, la concursuri. De exemplu, am mers la București și în cameră erau reviste. Am deschis una și mi-am adus atunci aminte că sunt campioană europeană.”

Visuri pentru viitor

„Eu vreau să ajung Grand Master, care înseamnă Mare Maestru, la bărbați”, explică Maria cu zâmbetul pe buze. Ambiția ei e de neoprit, iar cei din jur îi dau încrederea de care are nevoie.

„Are forța mentală a unui adult. Nu are toate cunoștințele, încă, dar poate să înțeleagă foarte multe din complexitățile șahului. Bineînțeles, rămâne un copil, ceea ce e bine, dar, pe tabla de șah, este foarte furioasă”, concluzionează antrenorul Vlad Ungureanu, care o cunoaște cel mai bine pe Maria din timpul competiției.

Pentru a ajunge cât mai departe pe podiumurile competițiilor de șah, Maria trebuie să participe la cât mai multe competiții, peste tot în lume. Astfel, acumulează experiență și puncte, pentru a ajunge tot mai aproape de titlul pe care și-l dorește. Anul acesta, va reprezenta România la Campionatul Mondial de Șah pentru Juniori din India. Toate drumurile sunt, însă, costisitoare pentru familie: turneele pot dura şi 11 zile, iar atât transportul, cât şi cazarea trebuie plătite pentru două persoane (Maria şi mama ei, care o însoțeşte).

Maria este un copil înzestrat de Dumnezeu cu multă putere și determinare pentru a ajunge unde își dorește cu pasiunea sa. Cu puțin sprijin, poate rămâne pe culmile succesului, pentru a duce tricolorul pe podiumul fiecărei competiții de șah din lumea întreagă.

Contribuie la drumul său strălucit către titlul de Grand Master printr-o bursă lunară!

Donațiile se pot face online pe https://fiideajutor.ro/doneaza, detalii: Bursa de merit  „Sfântul Ioan Maximovici” pentru olimpici și campioni.

Se poate contribui și prin virament bancar:

RON: RO27 BACX 0000 0030 1057 8064

EUR: RO70 BACX 0000 0030 1057 806

USD: RO43 BACX 0000 0030 1057 8067

Banca: UniCredit Iași

Titular cont: Arhiepiscopia Iașilor

Detalii: BURSĂ MARIA ANISTOROAEI

Cod SWIFT: BACXROBU BICT: BACXROBUXXX

Prin cele 15 burse de merit „Sfântul Ioan Maximovici”, în valoare de 400 lei/lună, întreaga comunitate transmite un mesaj de apreciere, mândrie și încurajare celor care demonstrează că performanța nu este doar un obiectiv, ci o întreagă poveste despre curaj, sacrificiu și dăruire. Este o expresie profundă a recunoștinței pentru fiecare scânteie de excelență pe care ei o aduc în lumea noastră, înălțând standardele colective și inspirându-i pe ceilalți să țintească mereu sus, potrivit Deliei Lungu.