Duminică, va fi sărbătorit hramul Mănăstirii Hadâmbu. Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni va fi scoasă din biserică sâmbătă, 7 septembrie 2024

de: Andrei OSMAN
02:00, 07 sept. 2024

Duminică, 8 septembrie 2024, va fi o zi importantă pentru creștinii ortodocși, deoarece va avea loc hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului”, în comuna Hadâmbu, județul Iași, unde Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul va sluji Sfânta Liturghie.

În calendarul Bisericii Ortodoxe, este serbată, pe 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului. Cu această ocazie, Mănăstirea Hadâmbu își va serba hramul alături de enoriași. Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop – vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Mănăstirea Hadâmbu își va sărbători hramul alături de credincioși, duminică, 8 septembrie 2024

Credincioșii care sărbătoresc hramul lăcașului de cult se pot aduna la mănăstire pentru a participa la slujba Vecerniei, sâmbătă, 7 septembrie 2024, săvârșită la ora 18:00, la Mănăstirea Hadâmbu, una dintre cele mai mari mănăstiri din zona Moldovei.

Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică tot în decursul zile de sâmbătă, 7 septembrie, la ora 19:30, după care va urma Taina Sfântului Maslu, săvârșită la ora 20:30, și Utrenia, la ora 00:00.

Pe data de 8 septembrie 2024, cu ocazia sărbătorii Nașterea Maicii Domnului, Mănăstirea Hadâmbu își va sărbători hramul. La ora 08:45 va fi întâmpinat Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop – vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Acesta va săvârși Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi.

Credincioșii care vor participa la slujbele sfinte, închinate Maicii Domnului, în zilele de 7 și 8 septembrie 2024, vor fi așteptați la masă după terminarea Sfintei Liturghii, la ora 12:00. După agapa frățească, Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului va fi introdusă înapoi, în biserica – monument de la Hadâmbu, la ora 19:30.

Zi importantă pentru creștinii ortodocși, așteptați, în număr cât mai mare, la hramul Mănăstirii Hadâmbu

Credincioșii sunt așteptați, în număr cât mai mare, la Sfânta Liturghie, săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, cu ocazia hramului, pentru a celebra, prin rugăciune, Nașterea Maicii Domnului.

Mănăstirea Hadâmbu este considerată unul dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult, din zona Iașilor, dar cea mai mare atracție este Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, la care mii de pelerini îngenunchează, în fiecare an, și povestesc de minunile pe care le-au trăit în urma pelerinajului.

Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, din comuna Mogoșești, județul Iași, datează din anul 1659, când i-a fost dăruit boierului grec, Iani Hadâmbu, fost chelar, un loc „în pădurea Iașilor, la Dealul Mare”, pentru a construi o biserică cu hramul „Nașterii Preacinstitei și Născătoarei de Dumnezeu”.

Între 1937-1938, preotul Octavian Zmău, din Roman, a pictat două icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul, pe care le-a donat Mănăstirii Hadâmbu. În 1990, au fost așezate, cu cinste, în biserică, după noua sfințire a acesteia, iar câțiva ani mai târziu, li s-a făcut ferecătura de aur și de argint. Icoana a fost donată Schitului din Dealul Mare, cum este cunoscută Mănăstirea Hadâmbu, de ieromonahul Iov Mazilu, egumenul acestui schit. În anul 2003, a avut loc un incendiu în urma căruia au ars zeci de chilii, cărți și obiecte bisericești, întreaga clădire transformându-se în scrum. Miracolul a fost că doar Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului a scăpat neatinsă de flăcări, fără a fi protejată în vreun fel.

Credincioșii sunt așteptați să participe la slujbele sfinte, închinate Maicii Domnului, în zilele de 7 și 8 septembrie 2024. Cu ocazia hramului Mănăstirii Hadâmbu, enoriașii vor celebra, prin rugăciune, Nașterea Maicii Domnului. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop – vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.