Dulceață de portocale – Secretul unui gust desăvârșit

de: alina.tibichi
17:12, 11 feb. 2021

Încă le găsim prin magazine şi supermarketuri. Sunt recomandate de toţi medicii, mai ales pentru că au în compoziţie multă vitamina C. Hai să facem astăzi nişte dulceaţă de portocale. Reţetă de mai jos e uşoară, dar să ştii că da dependenţă.

Două felii de pâine prăjită, cu unt şi dulceaţă de portocale e un adevărat răsfăţ pentru oricine. Lista de ingrediente e mică, însă ai nevoie de un pic de răbdare. Spor la gătit!

Ingrediente:

  • 3 kg portocale cu coaja cât mai groasă
  • 1 kg zahăr
  • 3 pahare apă
  • zeamă de la o jumătate de lămâie

Mod de preparare:

Alege portocale cu coaja cât mai groasă. Acest lucru asigura un gust şi mai bun dulceţii. Spală bine toate portocalele. Dă-le apoi pe razătoarea mare, dar ai grijă să dai numai coaja lucioasă. În momentul în care ajungi la stratu alb, opreşte-te. Pune portocalele într-un lighean cu apă rece şi lasă-l într-un loc mai răcoros.

Apoi înjumătăţeşte-le şi pune-le într-o oală mare, la fiert. Sunt gata în câteva ore, în momentul în care furculiţa intra uşor în ele şi se înmoaie vizibil.
Scoate-le, pune-le în apă rece pentru o oră, după care scurge-le de lichid. Taie-le în bucăţi mai mici şi scoate-le sâmburii.
Pune zahărul la topit în oală, de data aceasta la foc mare, cu 3 pahare de apă. În momentul în care zahărul s-a topit, da focul la mai mare şi ia spuma de pe oală. Spuma se va forma de două-trei ori maxim. Lasă să fiarbă totul pe foc până când se leagă bine. Apoi pune bucăţile de portocale. Da focul la mai mare. Lasă să fiarbă în jur de 10 minute.

În ultimele minute pune şi zeama de la o jumătate de lămâie. Toarnă dulceaţă cât de cât fierbinte în borcane şi infileteaza rapid capacele. Apoi întoarce borcanele cu capacele în jos şi acoperă-le cu o pătură groasă. După circa 48 de ore, timp în care se vor raci de la sine, le poţi muta în cămară.

Alături de această dulceață de portocale îți recomand și magiunul de prune.