Dulceață de piersici. Cum să pregătești cea mai aromată rețetă cu fructe

de: BZI.ro
14:47, 10 ian. 2025

Conținutul său bogat în vitamine, minerale și antioxidanți face ca un borcan cu dulceață de piersici să fie nu doar un desert delicios, ci și o sursă sănătoasă de nutrienți. Preparată corect, aceasta poate fi păstrată pe tot parcursul anului, aducând, chiar și în sezonul rece, un plus de savoare la fiecare masă.

Dulceața este un desert ușor de făcut, iar procesul de preparare nu necesită mult timp, fiind ideală pentru conservele de sezon.

Rețetă de dulceață de piersici

Rețeta de dulceață de piersici se prepară destul de simplu, iar ingredientele sunt la îndemână în fiecare sezon. Secretul unui produs perfect este alegerea fructelor coapte și aromate, care vor conferi dulceții un gust intens. Astfel, ai nevoie de 1 kilogram de piersici coapte, curățate de coajă și sâmburi, 800 de grame de zahăr, sucul de la 1 lămâie, 1 plic de zahăr vanilat, opțional, pentru un plus de aromă, și 100 de mililitri de apă.

Înainte de toate, spală piersicile sub apă rece, apoi îndepărtează-le coaja. O metodă rapidă pentru a curăța fructele este să le opărești câteva secunde într-o oală cu apă clocotită și să le scufunzi imediat într-un bol cu apă rece. Ulterior, taie-le în jumătăți sau în felii, îndepărtând sâmburii, apoi pune-le într-o cratiță mare și adaugă apa. Fierbe amestecul la foc mediu până când piersicile devin moi și se descompun ușor, aproximativ 15-20 de minute, în funcție de cât de coapte sunt piersicile. După ce încep să se înmoaie, adaugă zahărul și zahărul vanilat, amestecă bine și lasă compoziția să fiarbă la foc mic, mixând constant, până când zahărul se dizolvă complet, aproximativ 45 de minute sau până când ajunge la consistența dorită. Poți verifica consistența punând o linguriță de dulceață pe o farfurie rece. După ce a ajuns la consistența dorită, adaugă sucul de lămâie, care va ajuta preparatul să se conserve mai bine și să capete o culoare mai vibrantă. Sterilizează borcanele și capacele înainte de a pune dulceața în ele, închide-le ermetic și lasă-le să se răcească complet la temperatura camerei. Dacă dorești să o conservi pentru o perioadă mai lungă, poți fierbe borcanele într-o oală cu apă timp de 10 minute pentru a asigura sigilarea perfectă. Acum ai o dulceață de piersici, pe care o poți utiliza pe pâine prăjită, în diverse deserturi răcoritoare sau chiar în băuturi pentru a adăuga o notă dulce și aromată.

Clătite cu dulceață și ricotta

O rețetă simplă și deosebit de delicioasă sunt clătitele cu dulceață de piersici și ricotta. Acestea sunt pufoase și ușor de preparat, iar combinația de dulce și textura cremoasă face din acest preparat o alegere ideală pentru un desert rapid. Prin urmare, pentru compoziția de clătite ai nevoie de 200 de grame de făină, 2 ouă, 250 de mililitri de lapte și 1 lingură de zahăr. În plus, îți mai trebuie jumătate de linguriță de praf de copt, 1 praf de sare, 1 linguriță de esență de vanilie și 1 lingură de ulei. Pentru umplutură sunt necesare 200 de grame de ricotta, 4-5 linguri de dulceață de piersici și frunze de mentă proaspătă, opțional, pentru decor.

Într-un bol mare, bate ouăle cu laptele, esența de vanilie și zahărul, iar într-un alt vas amestecă făina cu praful de copt și sarea. Adaugă treptat ingredientele uscate peste cele umede, amestecând până obții un aluat omogen, și lasă-l să se odihnească pentru 10-15 minute. Încălzește o tigaie antiaderentă pe foc mediu și unge-o ușor cu puțin ulei, apoi toarnă câte o lingură de aluat și lasă-l să se coacă până când apar bule pe suprafața clătitei. Întoarce clătita cu o spatulă, prăjește-o pe cealaltă parte până devine aurie și repetă procesul până se termină aluatul. Într-un bol, amestecă ricotta cu dulceața de piersici. Poți adăuga mai multă dulceață, în funcție de cât de dulce îți place umplutura. Amestecă până când obții o compoziție cremoasă și uniformă, după care pune o lingură din compoziție pe fiecare clătită și rulează-le sau împăturește-le pe jumătate. Așază clătitele pe un platou și decorează-le cu frunze de mentă proaspătă, pentru un plus de prospețime și culoare. Poți servi acest desert alături de un pahar cu compot. Aceste clătite cu dulceață de piersici și ricotta sunt o combinație perfectă de arome și texturi care vor încânta pe toată lumea.