Dulceață de afine după rețeta tradițională a bunicii. Cum să obții un preparat aromat, gustos și sănătos
Multe gospodine pregătesc o dulceață de afine după rețeta tradițională a bunicii. Acest deliciu făcut acasă este rafinat și ideal de servit la orice ocazie. Dulceața de afine poate fi consumată ca atare sau poate fi transformată în ingredientul perfect pentru niște prăjituri și plăcinte savuroase. Iată cum să obții un preparat aromat, gustos și sănătos.
Dulceață de afine după rețeta tradițională a bunicii
Când vine vorba de dulceața de casă, doamnele se întrec în tot felul de rețete. Pe placul multora dintre noi este dulceața de afine, aromată, fină și gustoasă. Aceasta se face rapid, cu doar câteva ingrediente, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, la final ne vom încânta papilele gustative.
Dulceața de afine se poate consuma ca atare sau poate fi folosită în prepararea unor clătite pufoase. La fel de bine putem face niște papanași gustoși cu afine sau niște plăcinte de casă fragede și aromate. Pentru iubitorii de deserturi ca în vremea copilăriei putem face și un compot de pere. Acesta poate fi conservat la borcan pentru iarnă.
Dulceața de afine are o savoare aparte și o textură deosebită, fiind deliciul perfect la orice masă și la orice ocazie.
Cum să pregătești acasă o dulceață aromată
Pentru dulceața de afine vom avea nevoie de 2 kg de afine, 1 kg de zahăr și 1 lămâie. Mai întâi se curăță afinele de codițe și se spală într-o sită apoi se lasă la scurs. După aceea se pun afinele în cratiță, se presară cu zahăr și se stoarce sucul de la o lămâie. Se lasă totul la odihnit timp de o oră, apoi se adaugă și coaja rasă de lămâie.
Afinele vor lăsa un sirop aromat, iar zahărul se va topi. Se pune cratița la foc mare la început apoi se fierbe dulceața la foc potrivit când începe să fiarbă. Se amestecă în oală pentru a nu lăsa gemul să se lipească. Când este gata se ia dulceața de pe foc și se pune în borrcane sterilizate. Se pun capacele la borcane apoi se așază cu capacul în jos. După 30 de minute se întorc borcanele în poziția normală. Se acoperă borcanele de dulceață cu prosoape groase și se lasă la răcit. La final se depozitează dulceața la loc uscat și răcoros. Cu siguranță vom obține un adevărat deliciu.
Pentru a obține o dulceață aromată, putem adăuga și zmeură, mure și coajă rasă de portocale. La fel de bine câteva boabe de coacăze vor oferi preparatului un plus de aromă și rafinament. De asemenea, un strop de esență de vanilie va transforma dulceața de afine într-un preparat irezistibil pentru toți cei de la masă.
Dulceața de afine are o aromă aparte și este ideală de servit la orice ocazie sau folosită în prepararea unor prăjituri și plăcinte de casă delicioase. Acest deliciu se face rapid, cu doar câteva ingrediente, iar dacă ținem cont de câteva secrete din rețeta bunicii, succesul culinar este garantat. Fie că este consumată ca atare, fie este folosită la deserturi, dulceața de afine este o sursă bogată de vitamine și poate fi conservată pentru iarnă.