Dublu eveniment dedicat artistului ieșean Ilie Bostan
Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează la Palatul Culturii din Iași un dublu eveniment dedicat artistului ieșean Ilie Bostan, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de viață: vernisajul expoziției de arte vizuale și lansarea albumului de artă semnat de Smaranda Bostan, apărut la Editura „Dana Art”.
Dublu eveniment dedicat artistului ieșean Ilie Bostan
Despre acest album, criticul de artă Maria Bilașevschi apreciază: „În cele peste cinci decenii care s-au scurs de la debutul său, în laboratorul realismului magic al sculptorului miturile și poveștile au cumulat virtuți minerale, vegetale, animaliere, au reformulat structurile umane, au resemnificat totemuri, devenind, fiecare în parte, fragmente dintr-un muzeu al memoriei ce stă astăzi, întipărit în acest album”.
O selecție de 60 lucrări de sculptură, pictură și grafică din colecția personală și din colecții private, reprezentând diverse etape de creație ale artistului Ilie Bostan, vor putea fi admirate la Palatul Culturii, în perioada 4 – 29 septembrie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 17.00, în spațiul Muzeului de Artă.
Publicul este așteptat la acest eveniment, al cărui debut va fi miercuri, 4 septembrie 2024, la ora 18.00. Prezintă criticul de artă Maria Bilașevschi și scriitorul Grigore Ilisei. Curator, Valentina Druțu.
„Vernisajul expoziției Ilie Bostan este o dublă acțiune: cea aniversară (70 de ani de viață) și, în același timp, este o retrospectivă unde pot fi văzute lucrări din tinerețe, din liceu, din studenție, apoi din activitatea de creație postuniversitară și, bineînțeles, și lucrări actuale – piatră, lemn, bronz. Lucrările sunt pe trei cicluri importante, iar marea majoritate a celor care sunt expuse acum sunt din bronz. Aștept publicul interesat să vină la Palatul Culturii să vadă expoziția, ce va putea fi vizionată până pe 29 septembrie”, a transmis Ilie Bostan.
Biografie
Sculptorul și profesorul universitar Ilie Bostan (n. 1954) este absolvent cu diplomă de merit al Academiei de Arte „George Enescu” din Iaşi, secţia sculptură, în anul 1982. În anul 2007 obţine titlul de doctor în Arte Vizuale, până în anul 2022 activează ca profesor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași și este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Iași.
Conștiința valorii proprii este bine desenată și susținută prin opera care l-a consacrat ca fiind unul dintre sculptorii remarcabili ai generației sale (dovadă și Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer, decernat de Preşedinţia României pentru activitatea de creaţie).
A organizat peste 20 de expoziții personale şi a participat la peste 150 expoziţii de grup şi colective în ţară şi străinătate. În perioada 1986-2022 a participat la peste 20 de simpozioane de creație organizate în țară (Arad, Vatra Dornei, Iași, Sîngeorz-Băi, Pitești, Maliuc, Bistrița, Târgu Jiu, Botoșani, Constanța, Cluj-Napoca, Botoșani, Focșani, București, Galați, Tg. Jiu, Bistrița, Bacău, etc.) și în străinătate (Republica Moldova, Bulgaria).