DSVSA Iași intensifică controalele în fermele de păsări, în contextul gripei aviare din Ucraina și Slovacia. Specialiștii au demarat campanii de prevenire a răspândirii virusului

de: Raluca Costin
02:00, 24 feb. 2021

Medicii veterinari din Iași vor efectua controale mai drastice în fermele de păsări din județ pentru a preveni răspândirea virusului gripei aviare H5N8, descoperit în fermele din Ucraina și Slovacia. Specialiștii atenționează fermierii să intensifice măsurile de supraveghere sanitar-veterinară

Potrivit directorului Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, Gabriel Ciobanu, au fost intensificate măsurile de supraveghere sanitar-veterinară ca urmare a evoluției gripei aviare, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în unele țări terțe.

„Acum avem activitățile pe zona de biosecuritate, facem campanii de prevenire a răspândirii gripei aviare, în această perioadă. Având în vedere contextul epidemiologic, sub raportul influenței aviare, înalt patogene, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și a unor țări terțe, s-a dispus intensificarea controalelor oficiale privind condițiile de sănătate referitoare la cerințele de sănătate animală care reglementează comerțul intracomunitar și importurile din țări terțe de păsări de curte și de ouă de incubație. În conformitate cu prevederile legislative din Anexa IV din Directiva CE158/2009, controalele se vor efectua la nivelul locului de destinație al puilor de o zi, păsărilor de reproducție, ouă de incubație”, susține Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.

Specialiștii din cadrul instituției au transmis crescătorilor din Iași informări cu privire la evitarea oricărui contact între păsările domestice și cele sălbatice și măsurile de biosecuritate.

DSVSA Iași verifică fermele de păsări din Iași pentru prevenirea gripei aviare

Medicii veterinari vor efectua controale tematice pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a condițiilor sanitar- veterinare și pentru siguranța alimentelor, referitoare la producerea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii de pasăre și a ouălor provenite din comerțul intracomunitar, precum și de la unități din România. Aceste controale oficiale vor avea un caracter nediscriminatoriu și se vor desfășura la locul de destinație al cărnii de pasăre/ouălor, la nivelul unităților de reambalare și centrelor de ambalare a ouălor, la nivelul unităților de depozitare a cărnii de pasăre/ouă, unităților de tranșare/procesare a cărnii de pasăre. De asemenea, vor fi verificate toate mărfurile intrate pe teritoriul României, în județul Iași, să nu provină din state membre/zone în care evoluează gripa aviară înalt patogenă. Astfel, vor fi constituite și echipe mixte formate din medicii sanitar-veterinari și inspectori ai IPJ Iași.

Crescătorii de păsări din Iași trebuie să ia o serie de măsuri pentru a preveni răspândirea virusului

Potrivit specialiștilor din domeniul sanitar veterinar, este interzis accesul mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană. În ceea ce privește prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv animale de companie, se va acorda o atenție sporită, asupra riscurilor introducerii și diseminării bolii, de către vânători, care pot transmite virusul prin păsările sălbatice precum și prin echipamente. Achiziția de carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre se va face numai din unități înregistrate/autorizate sanitar veterinar. Reprezentanții exploatațiilor comerciale de păsări trebuie să înăsprească măsurile specifice de biosecuritate pe cele 3 nivele de risc, respectiv zona administrativă, zona profesională și zona de producție.

Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și specii de mamifere. A fost identificată pentru prima dată în anii 1900, în Italia, dar a fost găsită mai târziu în toată lumea. Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat în 1997 în Asia și a creat panică în lumea întreagă, vorbindu-se de iminența unei epidemii de proporții. În octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns și în România, fiind identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, județul Tulcea. România este prima țară europeană unde prezența acestui virus a fost confirmată în mod oficial.

Focarele de pestă porcină, la porc domestic, din Iași, au fost închise de specialiștii din cadrul DSVSA

În decursul anul 2020, în județul Iași, pesta porcină africană a afectat un număr de 462 de animale domestice, în 31 de focare apărute în gospodării. Ca urmare a aplicării planurilor de măsuri specifice, dispuse prin intermediul Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), de medicii veterinari și specialiștii din cadrul DSVSA Iași, toate aceste focare au fost eradicate. În schimb, raportările DSVSA mai arată că sunt încă active cazuri de pestă porcină africană la mistreț. Potrivit specialiștilor din Iași, cu o metodologie de abordare diferită, aceste cazuri care privesc animalele sălbatice se află în continuare sub monitorizare și se întreprind măsuri speciale pentru limitarea răspândirii bolii.

În anul 2020 au fost 87 de cazuri de pestă porcină africană, pe 15 fonduri de vânătoare, din județul Iași. Pesta porcina africană este extrem de contagioasă. Aceasta poate fi răspândită prin contact direct cu porci infectați, fluide biologice provenite de la porcii contaminați și prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave. Analizele anchetelor epidemiologie efectuate în focarele active arată că transmiterea bolii a fost făcută prin nerespectarea măsurilor de biosecuritate și a restricțiilor de mișcare a animalelor, administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare.