DSVSA Iași explică ce trebuie să facă proprietarii de animale în perioadele caniculare

de: Raluca COSTIN
02:00, 25 iul. 2023

Proprietarii de animale din Iași trebuie să respecte o serie de măsuri obligatorii în perioadele caniculare. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași explică ce trebuie să facă pentru a asigura proiecția și bunăstarea animalelor, astfel încât să evite apariția stresului termic

DSVSA Iași explică ce trebuie să facă proprietarii de animale în perioadele caniculare pentru ca acestea să fie protejate împotriva acțiunii directe a razelor solare. Astfel, trebuie să aibă un adăpost corespunzător, să asigure o cantitate suficientă de apă și de furaje, în cazul proprietarilor de ferme, dar și să verifice buna funcționare a echipamentelor de adăpare, de furajare și a sistemelor de ventilație. În caz de caniculă, animalele folosite pentru tracțiune sau alte activități de povară nu vor fi exploatate în intervalul orar 12:00-18:00, dacă temperatura depășește, la umbră, 25 de grade Celsius.

De asemenea, la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum și la apariția unor modificări comportamentale, proprietarii trebuie să anunțe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă. Dacă sunt ținute afară, proprietarul trebuie să asigure existența unor umbrare și jgheaburi cu apă potabilă, iar în cazul în care sursele sunt greu accesibile, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

Proprietarii de animale trebuie să respecte o serie de măsuri obligatorii în perioadele caniculare

Primăriile din Iași trebuie să informeze proprietarii despre fenomenele prognozate, mai ales dacă pe teritoriul comunei există animale în transhumanță, iar consiliile și fermierii asigură posibilități de colectare și neutralizare a deșeurilor animaliere și locuri prestabilite pentru retragerea acestora.

În cazul în care animalele de companie (cum ar fi câinii, pisicile, iepurii etc.) sunt ţinute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare. O atenţie deosebită trebuie acordată transportului acestora, astfel încât să nu fie ţinute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate. Transporturile, în cazul în care se fac cu cai, trebuie realizate pe timpul nopţii sau în primele ore ale dimineţii, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei.

Înainte de a pleca la drum este obligatorie verificarea condiţiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului. Înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport trebuie verificate traseul şi alte aspecte legate de călătorie, astfel încât plecarea să se facă în cel mai scurt timp. În această perioadă, DSVSA Iași inspectează comerțul de animale.

Proprietarii de animale riscă amenzi drastice

În cazul în care există doar o sursă limitată de apă potabilă trebuie avut în vedere necesarul zilnic al unui animal, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică. Astfel, pentru specia vacă de lapte este nevoie de 38-52 de litri, pentru bovine, 38 de litri, cabaline, 20-45 de litri, ovine, 6 litri, iar la păsări de curte, 0,5 litri, cantitatea zilnică necesară. Aceste cifre variază în funcţie de vârstă, stare fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate.

Toţi deţinătorii de animale au obligaţia legală de a lua toate măsurile necesare, astfel încât să asigure standardele privitoare la bunăstare. Proprietarii de animale din Iași care nu respectă regulile impuse de DSVSA riscă amenzi drastice, cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.