DSVSA Iași anunță începerea controalelor de Paște

de: Carmen Ciobanu
15:35, 29 mart. 2023

Ca urmare a dispozitiilor si  instructiunilor tehnice transmise catre DSVSA judetene de catre ANSVSA, in scopul  prevenirii aparitiei  de toxiinfectii alimentare in perioada Sarbatorilor Pascale 2023, cand in mod traditional consumul unor cantitati de alimente de origine animala creste, este absolut necesar dispunerea unor masuri specifice, precum si intensificarea controalelor sanitare veterinare in vederea verificarii conditiilor de igiena in care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate carnea de miel, ouale destinate consumului uman, precum si alte alimente de origine animala.

Masuri tehnico-administrative stabilite de catre conducerea DSVSA IASI in scopul  prevenirii aparitiei  de toxiinfectii alimentare in perioada Sarbatorilor Pascale 2023:

  1. Stabilirea unui program de lucru pentru perioada 03.2023-15.04.2023 (premergatoare Sarbatorilor Pascale Catolice, Sarbatorilor Pascale Ortodoxe), in baza caruia toti medicii veterinari din cadrul DSVSA Iasi, Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor Oficiale (CSVSAO) sa efectueze controale oficiale in echipe mixte, in scopul verificarii modului in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare din toate pietele agro-alimentare, unitatile de abatorizare, centrele de sacrificare cu activitate temporara, unitatile de transare a carnii, unitati de procesare carnuri, produse lactate , peste, unitati de depozitare a alimentelor de origine animala, precum si in unitatile de vanzare cu amanuntul, inclusiv in unitatile de alimentatie publica. La nivelul DSVSA Iasi cat si la nivelul CSVSAO in perioada sus mentionata, va fi asigurata permanenta, inclusiv in zilele de sambata duminica, va fi afisat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare;
  2. In scopul asigurarii protectiei consumatorilor, DSVSA Iasi va solicita, atunci cand considera necesar, sprijinul altor institutii competente de Ia nivel judetean/local (primarii, consilii judetene, ANAF, ANPC, IPJ, etc.) organizand actiuni comune de control in unitatile care produc, proceseaza, depoziteaza, si comercializeaza produse de origine animala, in limita competentelor stabilite de legislatia in vigoare;
  3. Se vor efectua controale comune cu echipe mixte cu inspectori din cadrul  IPJ Iasi,  in trafic cat si la nivelul targurilor de animale  pentru descurajarea comertului ilegal de animale vii si produse alimentare in spatii neamenajate( inclusiv comertul  stradal).
  4. Conducerea DSVSA Iasi va dispune la nivelul judetului Iasi orice alta masura, daca situatia o va impune, pentru prevenirea aparitiei unor episoade de toxiinfectii alimentare in randul consumatorilor cat si pentru prevenirea aparitiei de focare de boala la animale,.

Se vor avea in vedere urmatoarele aspecte tehnice:

  1. Sacrificarea mieilor se va realiza in unitati de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA.
  2. In cazuri exceptionale, sacrificarea mieilor se poate realiza si in locurile organizate in conditiile legii amenajate temporar, in care se va asigura supravegherea sanitara veterinara de catre DSVSA Iasi si in care sunt  respectate conditiile de igiena generala stabilite in Reg. (CE) nr. 852/2004   si respectiv conditiile de igiena specifice  stabilite in Reg. (CE) nr. 853/2004 ( cerinte privind bunastarea animalelor, gestionarea materialului cu risc specific – MRS).
  3. Functionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisa numai in perioada 03.2023- 08.04.2023 (premergatoare Pastelui Catolic) si respectiv in perioada 03.04.2023-  15.04.2023, premergatoare Pastelui Ortodox) intre orele 07:00 — 17:00.
  4. Este interzisa organizarea si amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor in zonele in care au fost impuse sau se vor impune restrictii din motive de sanatate ale animalelor.
  5. In cazul in care, in baza unei analize detaliate se dispune organizarea si amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor, responsabilitatea privind garantarea sigurantei alimentelor, revine DSVSA Iasi si   autoritatilor locale organizatoare.

In cazul mieilor destinati sacrificarii se vor avea in vedere urmatoarele cerinte:

  1. controlul starii de sanatate a animalelor si admiterea pentru sacrificare in vederea consumului public numai a animalelor identificate, conform legislatiei in vigoare, care sunt sanatoase, crescute in gospodarii, ferme si localitati indemne de boli transmisibile;
  2. verificarea respectarii regulilor de bunastare a animalelor in timpul transportului (conform prevederilor Reg. (CE) nr. 1/2005) si in timpul taierii, in toate unitatile aprobate pentru taierea mieilor (conform prevederilor Reg. (CE) nr. 1099/2009), inclusiv verificarea modului de completare al formularelor de miscare;
  3. transportul mieilor trebuie efectuat numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar animalele vor fi insotite de certificate veterinare care sa ateste sanatatea acestora, precum si de documente care sa cuprinda informatii despre lantul alimentar, conform modelului stabilit si transmis prin Nota de serviciu de ANSVSA.

Carnea de miel

  • loturile de carne de miel trebuie livrate din abatoare insotite de certificate sanitare veterinare, conform modelului stabilit in Ordinul ANSVSA nr. 10/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste procedura pentru marcarea certificarea sanitara veterinara a carnii proaspete si marcarea produselor de origine animala destinate consumului uman, cu modificarile completarile ulterioare;
  • marcarea carnii (carcaselor) de miel rezultata in urma sacrificarilor in abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare se realizeaza cu o marca de sanatate de forma ovala, cu respectarea prevederilor Ordinului presedintelui ANSVSA nr. 10/2008, cu modificarile si completdrile ulterioare;

carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile/locurile amenajate temporar va fi obtinuta numai la cererea directa a consumatorilor si nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar veterinar;

marcarea carnii (carcaselor) de miel rezultate in urma sacrificarilor in spatiile/locurile amenajate temporar va fi realizata de catre medici veterinari oficiali desemnati  prin decizia conducerii DSVSA Iasi, cu o marca de sanatate de forma rotunda, cu un diametru de 3,5 cm, in interiorul careia sa fie inscrise: indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA  Iasi.

–  este interzis : transportul carnii de miel cu mijloace de transport neautorizate sanitar veterinar, fara temperatura adecvata si  in conditii de igiena necorespunzatoare ; depozitarea si comercializarea carnii de miel in spatii improvizate, in care nu sunt asigurate : o temperatura adecvata si conditii de igiena corespunzatoare.

 Oua si produse din oua destinate consumului uman

  • producatorii, comerciantii care valorifica oua pentru consum uman, ce provin de la nivelul fermelor producatoare si al centrelor de ambalare oua, trebuie se fie supuse autorizarii/inregistrarii sanitare veterinare, conform legislatiei in vigoare;
  • transportul oualor trebuie efectuat numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe intreaga perioada de depozitare si comercializare trebuie asigurate conditii de temperatura si igiena corespunzatoare;
  • ouale cu coaja crapata sau lovite vor fi retrase de la vanzare sii dirijate catre o unitate de neutralizare, sau vor fi prelucrate tehnic.

– ouale trebuie sa fie marcate cu codul producatorului, sa provina din centre de ambalare oua autorizate in conformitate cu cerintele Reg. (CE) nr. 589/2008 privind standardele de comercializare a oualor, cu modificarile completarile ulterioare;

examenul ovoscopic va fi efectuat de catre personalul sanitar veterinar din cadrul CSVSAO pentru ouale valorificate in pietele agroalimentare .

  Lapte si produse din lapte

– comercializarea laptelui si a branzeturilor in pietele agroalimentare si targuri, de catre producatorii agricoli, se realizeaza in baza documentelor de inregistrare sanitare veterinara, eliberate de catre DSVSA judetene, conform prevederilor Ordinului prevdintelui ANSVSA nr.111/2008, cu modificarile completarile ulterioare;

– laptele crud destinat vanzarii directe catre consumatorul final, sau prelucrarii in branzeturi trebuie se provina numai de la animale sanatoase, care nu sufera de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui, crescute in exploatatii autorizate/inregistrate sanitar veterinar;

– micii producatori care vand direct lapte crud catre consumatorul final in piete trebuie sa detina fise de sanatate, care sa ateste starea de sanatate a animalelor de la care a fost obtinut laptele, completate de catre medicii veterinari din localitatile de origine, conform prevederilor Ordinului prevdintelui ANSVSA nr. 111/2008, cu modificarile si completdrile ulterioare;

– branzeturile destinate comercializarii directe catre consumatorul final de catre micii producatori pot fi expuse la vanzare, in spatiile special amenajate in piete agroalimentare si targuri, in vitrine destinate acestui scop, in recipiente (tavi) confectionate din materiale necorodabile, usor de curatat igienizat (plastic, inox, ceramica, etc);

  • branzeturile trebuie protejate corespunzator impotriva contaminarii pe durata transportului si a expunerii la vanzare catre consumatorul final (de exemplu: in recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore, etc). Sunt permise transportul si pastrarea in vederea vanzarii directe catre consumatorul final a branzeturilor, in recipiente confectionate traditional din lemn (putini), cu conditia ca acestea sa fie curate si identificate corespunzator, pentru prevenirea contaminarii si asigurarea trasabilitatii produselor;

– comercializarea directa catre consumatorul final in pietele agroalimentare                                                                     targuri, a

branzeturilor obtinute de micii producatori se va face numai in ambalaje de desfacere corespunzatoare, de unica folosinta (pungi de plastic alimentare, hartie cerata alimentara etc.), sau alte tipuri de recipiente curatate, igienizate corespunzator.

In vederea asigurarii trasabilitatii branzeturilor comercializate catre consumatorul final, acestea trebuie sa fie insotite de informatii scrise din partea producatorului, care se contina mentiuni referitoare la denumirea produsului, numele producatorului, locul producerii, data obtinerii, etc.

Laptele si branzeturile obtinute de catre micii producatori trebuie sa fie sigure pentru sanatatea consumatorilor sa nu contina germeni patogeni care sa produce toxiinfectii alimentare la om.

Pestele si produsele din pescuit

Spatiile si  locurile in care se comercializeaza pestele si produsele din pescuit trebuie sa indeplineasca conditiile de igiena si sa fie inregistrate sanitar veterinar, conform prevederilor Ordinului presedintelui ANSVSA nr. 111/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cu ocazia controalelor se va verifica daca:

sunt respectate cerintele legislatiei in vigoare cu privire la transportul, depozitarea si comercializarea pestelui produselor din pescuit;

gheata utilizata pentru mentinerea temperaturii pestelui si produselor din pescuit proaspete, pe intreaga durata de expunere spre comercializare, este in cantitate suficienta si este obtinuta numai din ape potabila;

se poate asigura trasabilitatea temperaturii pestelui si produselor din pescuit prin etichete  si alte documente insotitoare, inclusiv daca acestea provin din acvacultura (sistem de crestere controlata) sau au fost pescuite din mediul salbatic;pestele si produsele din pescuit nu trebuie sa fie cu paraziti vizibili, respectiv corespunzatoare din punct de vedere organoleptic.

Controalele oficiale in spatiile si locurile in care se comercializeaza pestele si produsele din pescuit vor fi intensificate in perioadele premergatoare  Sarbatorilor religioase de Florii catolice si ortodoxe).

Alte produse sau alimente de origine animala

Medicii veterinari oficiali care asigura supravegherea sanitara veterinara a pietelor agroalimentare, in care producatorii particulari expun spre vanzare produse sau alimente de origine animala, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt insotite de documente care sa ateste provenienta acestora si a alimentelor care, in urma controlului sanitar veterinar, au fost declarate necorespunzatoare.

Se va interzice comercializarea produselor si a alimentelor de origine animala in spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare.

Masuri ce trebuie aplicate pentru prevenirea raspandirii Pestei Porcine Africane (PPA)

Avand in vedere:

– situatia epidemiologica sub raportul pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul Romaniei;

– aparitia unor focare de pesta porcina africana (PPA) in tarile vecine (Republica Moldova, Ucraina, Serbia), conform datelor publicate de catre Oficiul International pentru Epizootii (0IE), In vederea prevenirii propagarii PPA pe teritoriul Romaniei, consideram necesara intensificarea controalelor oficiale si aplicarea unor masuri privind monitorizarea circulatiei pe teritoriul national a porcinelor vii, intre exploatatii si de la exploatatii catre abatoarele autorizate sanitar veterinar; carnii de porc si a produselor obtinute din came de porc, sau care contin carne de porc.

    Astfel, in aceasta perioada vor fi organizate controale oficiale pentru verificarea modului de respectare, de catre operatorii din sectorul alimentar, a prevederilor legate pesta porcina africana (PPA).

   In acest sens, la nivelul DSVSA Iasi, au fost constituite echipe mixte (formate din reprezentanti ai Serviciului Control Oficial Siguranta Alimentelor/Serviciului Control Oficial Sanatate si Bunastare Animala), care, in colaborare cu reprezentantii Inspectoratului de Politie, vor efectua controale oficiale avand drept scop:

1) verificarea modului de respectare a cerintelor legislatiei Uniunii Europene aplicabile comertului cu porcine vii, precum si a masurilor privind restrictionarea miscarilor de porci vii, ca urmare a aparitiei si evolutiei unor focare de PPA;

a)Aceste controale oficiale vor avea un caracter nediscriminatoriu si se vor desfasura  in trafic, in vederea verificarii mijloacelor de transport a porcinelor vii;

  1. b) Totodata, vor fi verificate in trafic, cu sprijinul IPJ Iasi, inclusiv mijloacele auto proprietate personala, in vederea verificarii miscarii porcinelor vii, provenite din qospodariile populatiei, precum si a carnii proaspete de porc, a carnii tocate, a carnii preparate si a produselor din carne de porc, destinate consumului propriu si care au fost obtinute de la porcii vii proveniti din exploatatiile non­

Echipele mixte (formate din reprezentanti ai Serviciului Control Oficial Siguranta Alimentelor/Serviciului Control Oficial Sanatate si Bunastare Animala), constituite, vor efectua controale oficiale asupra transporturilor de miei vii, avand drept scop:

– verificarea conditiilor de igiena, a dezinfectiei si a documentelor de autorizare ale mijloacelor auto sanitar veterinar utilizate pentru transportul acestor animale;

– documentele insotitoare ale animalelor (certificate veterinare care sa ateste sanatatea mieilor, precum si documentele care sa cuprinda informatii despre lantul alimentar.

 Dispozitii finale

In cazul in care, cu ocazia controalelor oficiale se constata ca, in pietele agroalimentare, unitatile de depozitare si comercializare a alimentelor de origine animala precum si in unitatile de alimentatie publica, nu sunt respectate conditiile sanitare veterinare de functionare, DSVSA Iasi va  aplica masura suspendarii temporare a activitatii acestor unitati, pana la remedierea tuturor deficientelor, precum si sanctiuni in conformitate cu prevederile HG nr. 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare (inclusiv retinerea oficiala a produselor neconforme).

In cazul in care exista suspiciuni cu privire la substituirea speciilor de pesti, sau in situatia in care exista dubii cu privire la incadrarea alimentelor in parametrii de siguranta si de calitate prevazuti de legislatia in vigoare, medicii veterinari oficiali pot preleva probe, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 35/2016, cu modificarile  si completarile ulterioare.

DSVSA Iasi va informa  in timp util  consumatorii cu privire la punctele de sacrificare organizate temporar  la nivelul judetului Iasi, iar rezultatele controalelor oficiale efectuate in unitatile supuse verificarilor in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, vor fi comunicate prin  persoana cu atributii  de comunicare cu mass-media.