DSVSA Iași a închis 38 de focare de pestă porcină africană. Specialiștii iau măsuri pentru a le stinge și pe cele din comunele Todirești și Ciohorăni

de: Redacția BZI
02:00, 15 dec. 2021

Medicii sanitar-veterinari din Iași au închis 38 de focare de pestă porcină africană și alte două urmează să fie stinse. Specialiștii din cadrul DSVSA Iași susțin că principalul factor al transmiterii virusului PPA sunt micii crescători din comunele din județ. În această perioadă se derulează și controale în trafic realizate de echipajele de Poliție, pentru a găsi persoanele care vând ilegal porcii

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași a închis 38 de focare de pestă porcină africană (PPA), iar alte două, în comunele Todirești și Ciohorăni, vor fi stinse. Potrivit medicilor sanitar-veterinari, cele două focare izbucnite în gospodăriile unor ieșeni ar putea fi închise în cel mult o lună. Principalul factor al transmiterii virusului este cel uman.

„Am descoperit la unele persoane din zonele în care erau focarele de pestă porcina africană că au luat porcul mistreț, care era cu pestă, și l-au gătit. Vă dați seama că, astfel, au adus virusul în curte și de aceea au murit porcii domestici! Ți se face milă când vezi că vin medicii veterinari și iau porcii ca să-i sacrifice, dar trebuie și oamenii să înțeleagă că trebuie să respecte niște reguli. Primesc despăgubiri, deci nu trebuie să ne mintă că nu au fost să ia hrană pentru animale din zonele în care există riscul să aducă boala, să anunțe medicul veterinar dacă porcii au simptome. Noi venim cât mai repede la locul cu pricina, deoarece, cu cât se iau mai repede măsuri, cu atât riscul de fi transmis virusul este mai scăzut”, susține Nicolaie Ivanciu, șef birou în cadrul DSVSA Iași.

Pesta porcină a făcut ravagii în ultimele 3 luni în județul Iași

Medicii veterinari au fost în alertă, mai ales că, în această perioadă, ar putea crește comerțul ilegal de porci și virusul se poate transmite mai ușor. Specialiștii atrag atenția că cei prinși cu porci în portbagaj nu numai că riscă amenzi drastice, ci și confiscarea cărnii. Cele mai multe cazuri de PPA, din acest an, au fost găsite în gospodăriile ieșenilor. Localnicii au anunțat medicii veterinari când au găsit porci care prezentau simptomele specifice bolii sau erau morți și s-a stabilit, în urma analizelor de laborator, că au murit din cauza PPA.

Medicii veterinari din Iași asigură permanența în această perioadă, astfel încât oamenii să poată efectua examenul trichineloscopic al cărnii provenite din porcii sacrificați în gospodăriile proprii.

DSVSA Iași verifică magazinele, carmangeriile și măcelăriile până în ajunul Crăciunului

În ceea ce privește controalele efectuate în Iași, în perioada premergătoare sărbătorilor, DSVSA a intensificat verificările, dar, până în prezent, nu au fost date amenzi. Cele mai grave nereguli descoperite până acum sunt la câteva dintre produsele Marcel, contaminate cu Listeria. Medicii sanitar-veterinari vor verifica până pe data de 24 decembrie 2021 măcelăriile, carmangeriile, supermarketurile și magazinele mici din Iași în care se vând produse specifice sărbătorilor.

„Noi asigurăm permanența în această perioadă, iar ieșenii care vor să facă examenul trichineloscopic o pot face în fiecare zi, iar, în weekend, de la 8:00, până la ora 14:00. De asemenea, pot suna la numărul de call-center 0800.826.787 dacă vor să depună reclamații, cât și la 0232.267.502 și 0232.267.501, numerele DSVSA Iași. Pot depune sesizări și pe adresa de email office-iasi@ansvsa.ro”, mai spune Nicolaie Ivanciu, șef birou în cadrul DSVSA Iași.