DSVSA Iași a dat amenzi de 96.100 de lei pentru vânzarea alimentelor în spații necorespunzătoare
DSVSA Iași a dat amenzi în valoare de 96.100 de lei în perioada ianuarie-februarie 2022. Cele mai multe nereguli au fost găsite la produsele alimentare vândute în spații necorespunzătoare, iar marfa era manipulată fără respectarea condițiilor de igienă
Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași au intensificat controalele în unitățile comerciale, în scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare. În perioada ianuarie-februarie 2022 au fost efectuate 113 controale în unități de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare și în târgurile de animale, piețele agroalimentare sau în trafic. Controalele în târgurile de animale și în trafic au fost efectuate în comun cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Iași.
În urma verificărilor au fost date 23 de amenzi în valoare de 96.100 de lei. Cele mai grave deficiențe găsite de inspectori sunt comercializarea produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. De asemenea, au găsit produse depozitate în condiții necorespunzătoare, lipsa elementelor de identificare a produselor alimentare, a buletinelor de analiză, comercializarea produselor fără documente de proveniență și manipularea alimentelor fără respectarea condițiilor de igienă.
DSVSA Iași le-a dat amenzi și comercianților de pește
De asemenea, comercianții vindeau pește fără să respectare cerințele de comercializare, transportul mărfii se făcea fără respectarea legislației sanitar veterinare, fără mijloace auto neautorizate sanitar-veterinar. Medicii sanitar-veterinari au mai dat amenzi pentru condițiile igienice necorespunzătoare, în mediul rural.
În ceea ce privește pesta porcină africană, specialiștii au reușit să închidă focarele din gospodării. Un singur focar mai este activ în comuna Vlădeni, despre care specialiștii spun că îl vor închide în curând. Cazurile de pestă porcină africană (PPA) la mistreți sunt în creștere în județul Iași. În ultimele două săptămâni au fost descoperite 4 noi cazuri de PPA. Potrivit prevederilor europene, cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.
Pesta porcină africană face ravagii la porcii mistreți
În anul 2021 s-au îmbolnăvit cu virusul un număr de 467 de porci mistreți și 396 au fost vânați. Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași, pentru combaterea răspândirii pestei porcine, se regăsește și efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice, pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice în condiții de biosecuritate severe.
Pentru a proteja afacerile de pesta porcină africană, crescătorii de porci au accesat fonduri europene pe care le-au investit în măsuri de biosecuritate. DSVSA Iași le va da amenzi drastice comercianților clandestini în cazul în care transportă sau vând animalele din zonele cu pestă porcină africană.