Drama prin care trec mii de copii din Iași. Lipsa părinților îi face să se maturizeze mult prea devreme: „Ei cresc cu niște carențe emoționale care mai târziu le afectează viața de adult” – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 23 mart. 2024

Mulți părinți din Iași sunt obligați să plece în străinătate. Principalul motiv este lipsa banilor, dar și faptul că nu-și pot găsi un loc de muncă în țară. Cei care au cel mai mult de suferit sunt copiii rămași acasă. Aceștia ajung în grija bunicilor, iar majoritatea acestora se maturizează mult prea devreme

Este vorba despre copii cu vârste cuprinse între 4 și 11 ani, care nu înțeleg de ce banii sunt mai importanți decât fericirea lor.

Micuții care cresc fără părinți nu înțeleg de ce se întâmplă acest lucru. Iată ce spun specialiștii din Iași

O altă situație pe care specialiștii au întâlnit-o este cea în care adolescenții ajung să se îngrijească singuri de treburile gospodărești și de bunicii bolnavi.

„Ar fi indicat să ne gândim la ce este mai important, banii câștigați sau fericirea copilului și dezvoltarea lui ca om, există posibilitatea ca, atunci când plecăm în străinătate și lăsăm copii de la vârste foarte mici, aceștia să crească cu niște carențe emoționale care mai târziu să-i afecteze viața de adult. Sunt cazuri în care copiii care au depășit o anumită vârstă, de 13-14 ani, rămân să se îngrijească singuri. Acești copii, în plină adolescență, pe lângă faptul că preiau parțial sau aproape toate grijile unei case, preiau și responsabilitatea de a avea grijă de frații mai mici, nici nu beneficiază de suport și sprijin din partea adulților.

Lipsa afecțiunii afectează dezvoltarea lor emoțională, se simt abandonați. Copilul nu înțelege de ce tatăl este plecat și de ce mama vine rar acasă. Lipsa mamei destabilizează, iar lipsa tatălui creează insecuritate. Ei au nevoie de ambii părinți, de siguranță, iubire și de prezență, pentru că așa se construiește atașamentul securizant pentru copil și pentru viitorul adult”, susține dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași.

Cei mai mulți ajung să se simtă abandonați

Copiii ai căror părinți pleacă în străinătate se confruntă cu diferite sentimente. Unii dintre ei se simt abandonați, alții dezvoltă o anxietate și ajung să se maturizeze mult prea devreme.

„Este foarte importantă, în special, păstrarea legăturii afective cu cei mici. Dacă părintele îi explică necesitatea acestei situații din familie, în care ei trebuie să meargă în străinătate pentru a câștiga un ban, dar acea perioadă este de scurtă durată și păstrează legătura cu cei mici pe rețelele de socializare sau vin mai des acasă, există posibilitatea ca cel mic să nu fie atât de afectat. Poate, de multe ori, adolescenții ajung să înțeleagă sacrificiile pe care le fac părinții pentru ei. Este extrem de important faptul că aceștia se maturizează timpuriu, mult mai repede, și o parte din ei au grijă de bunicii bolnavi sau de gospodărie. Această maturizare apare din copilărie. Adolescenții trec prin perioade în care au nevoie de părinți alături de ei, pentru că trec prin modificări fiziologice și emoționale”, declară dr. Petronela Nechita.

Mai mult decât atât, unii dintre ei pot întâlni dificultăți atunci când vine vorba despre viața de adult, anume probleme în a-și forma o relație.

„Copiii se pot întâlni cu dificultăți în a forma relații sănătoase și pot avea probleme de comportament sau anxietate. Lipsa supravegherii și îndrumării părinților poate afecta și educație lor, de asemenea, performanța școlară a acestor copii suferă”, adaugă dr. Petronela Nechita în legătura cu drama prin care trec mii de copii din Iași.