Dramă pentru zeci de ieșeni dintr-un mare cartier al Iașului. Vile de lux, lăsate de cinci ani pe întuneric. Două milioane de euro pentru a putea aprinde un bec în casă – FOTO

de: evelina.chitoroaga
04:00, 11 feb. 2020

Dezastru pentru zeci de familii de la marginea Iașului. De ani buni se roagă de alți vecini să le dea energie electrică pentru a putea locui în casele lor. Oamenii și-au ridicat locuințele în zona Valea Adâncă în speranța că vor scăpa de zgomotul orașului. Zeci de case au rămas însă pe întuneric, iar lucrurile par departe de a se fi rezolvat

Mai multe familii dintr-o zonă a municipiului aflată în plină dezvoltare au ajuns să-și blesteme zilele pentru locuințele ridicate acolo. Familiile care și-au ridicat case pe strada Valea Adâncă din municipiu nu au reușit nici acum să se conecteze la rețeaua distribuitorului de electricitate. Asta deși mulți și-au făcut case acolo încă de acum cinci ani. Cele circa 40 de familii au rămas însă cu promisiunile de la furnizorul E.ON că vor fi montate transformatoare, că va ajunge rețeaua în zonă și că vor fi conectați la civilizație.

„Am cerut un aviz de racordare de la E.ON de ceva vreme și am rămas cu hârtiile. S-a tot schimbat legislația, am fost purtați pe drumuri și ne-am ales doar cu promisiuni. Am ajuns să ne folosim de generatoare cei care deja ne-am mutat aici, pentru a putea duce o viață normală”, a arătat unul dintre ieșenii care au locuințe în zonă.

Și-au abandonat casele

Mulți dintre cei care și-au făcut case în Valea Adâncă, ceva mai la deal față de Cimitirul „Buna Vestire”, au sperat că vor putea să locuiască cât mai repede acolo. Numai că și-au construit casele și s-au ales cu o mare surpriză.

„Unii din cei de aici nu s-au mutat deloc după ce și-au construit casele. Se vede cum nu este niciun transformator în zonă, cum nu pot fi racordate locuințele. Păi întreținerea unui generator costă foarte mult. Combustibilul nu este deloc ieftin pentru a-l folosi zi de zi atâtea ore. Sunt cinci ani de când am depus autorizația la furnizor și nu ne-am ales cu nimic. S-a dat aviz favorabil și parcă tot degeaba. Am fost la E.ON acum două luni pentru a vedea dacă s-a mai mișcat ceva, dar lucrurile bat pasul peloc”, a mai spus ieșeanul.

Au ajuns la primărie

Săptămâna trecută, familiile afectate din Valea Adâncă au fost la primărie. Oamenii au cerut sprijin din partea municipalității pentru ca problema lor să fie rezolvată, iar în zonă să apară punctele de transformare de pe urma cărora ei se pot conecta la electricitate. Edilul Mihai Chirica a menționat că există un proiect de modernizare a posturilor de transformare din zona Galata, proiect de circa 9,8 milioane lei. Proiectul ar urma să fie implementat în parteneriat cu E.ON, societatea care se ocupă de furnizarea energiei electrice.

„Este o situație pe care o avem în vedere și pentru care vom discuta cu E.ON. Proiectul este de peste 9 milioane lei, însă ceea ce este acolo nu ține doar de noi. Vom colabora cu E.ON pentru implementarea acestui proiect”, a menționat edilul municipiului Iași.

Plângerile la adresa acestui furnizor par că au crescut tot mai mult

Zona Valea Adâncă s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, devenind una din cele mai căutate din tot orașul. Cu toate acestea, o parte din cei care și-au ridicat case în zonă sunt în continuare nemulțumiți de condiții, sperând că vor putea beneficia de electricitate. Chiar dacă au parte de utilități, lipsa energiei electrice îi face pe cei mai mulți să nu se mute și să aștepte ca lucrurile să revină la normal.
Nu este pentru prima oară când furnziorul de electricitate își bate joc de ieșeni și le ignoră cererile acestora. Plângerile la adresa acestui furnizor par că au crescut tot mai mult în ultima vreme, serviciile fiind din ce în ce mai proaste.